Turgut Özen’in AKP’ye üye olduğunu duyurmamızın ardından, haber Bilecik gündeminin en çok konuşulan konusu haline geldi. AKP’liler Özen’in partilerine katılmasından duydukları memnuniyeti dile getirirken, özellikle CHP’liler duruma tepki gösterdi. AKP İl Başkanı Ramazan Kurtulmuş’un ardından CHP İl Başkanı Çağatay Karaahmet’e mikrofon uzattık ve görüşlerini aldık.

Geçtiğimiz yerel seçimler öncesi adı CHP’den aday adaylığı için anılan Özen’in partiye katılması yönünde çalışmaları olduğu bilinen Çağatay Karaahmet, haberin kendisini çok şaşırttığını söyledi. AKP iktidarının gelip geçici olduğunu, ama CHP’nin 90 yıllık bir parti olduğunu hatırlatan Karaahmet, “Önemli olan kişiler değil Cumhuriyet Halk Partisi’dir” dedi.

Turgut Bey’in geçtiğimiz yerel seçimlerde Cumhuriyet Halk Partisi’nden aday adayı olacağı veya Cumhuriyet Halk Partisi’ne katılması yönünde sizin de bazı gayretleriniz olduğu konuşulmuştu. Ancak Turgut Bey CHP’ye değil AKP’ye geçti. Bunu nasıl karşılıyorsunuz?

“Sonuç itibariyle siyasi partiye üye olma yeterliliği olan herkesin her türlü siyasi partiye üye olma hakkı vardır. Turgut Bey de herkes gibi siyasi görüşleri neticesinde, kendi bakış açısı çerçevesinde, siyasi görüşüne AKP’yi uygun görmüş ve AKP’ye üye olmuştur. Bunu sizin gazetenizden öğrendim. Hayırlı uğurlu olsun. Buna diyecek fazla bir şey yok. Normal bir vatandaş gibi gidip kendi siyasi görüşleri çerçevesinde AKP’ye üye olmuştur. Bunu Turgut Bey’e sormanız gerekiyor ama Turgut Bey’in hemen hemen her seçimde, özellikle yerel seçimlerde Belediye Başkanlığına aday olacağı şeklinde kamuoyunda söylentiler çıkıyor. Cumhuriyet Halk Partisi’ne ilişkin olarak da, geçirdiğimiz 2009 ve 2014 seçimlerinde adı kamuoyunda dolaştı ama kısmet değilmiş. Adaylık sürecinde ne bir başvurusu ne de bir adaylık süreci oldu. Kısmet değilmiş. Belki görüşleri tutmadı, belki o an olanakları mümkün değildi. Hemen hemen tüm siyesi partiler için özellikle de Cumhuriyet Halk Partisi için Turgut Bey’in adı geçiyordu. Hayırlısı olsun diyorum. Sonuçta başarılı bir işadamı. Bilecik’e hizmetleri olan bir işadamı. Ama iş ayrı, siyaset ayrı. Siyasi görüşü bu yöndeymiş ki oraya üye olmuş, bize söyleyecek bişey düşmüyor.

Peki Cumhuriyet Halk Partisi’ne Turgut Bey’in gelmemesi bir kayıp olabilir mi? Yaklaşan bir cumhurbaşkanlığı seçimi var, AKP’ye artı yazar mı bu üyelik?

Hayır. Ben öyle değerlendirmiyorum. Bilecik’teki herhangi birisinin bir siyasi partiye üye olması, Cumhurbaşkanlığı seçiminde hiçbir partiye ne negatif ne pozitif bir etki getirmeyecektir.

 

Bu seçimlerde biz siyasi partiye lider seçmiyoruz. Siyasi partiye ilçe başkanı, siyasi partiye il başkanı veya siyasi partiye milletvekili, belediye başkanı seçmiyoruz. Biz Türkiye Cumhuriyeti’ne, 81 vilayeti kapsayan geniş bir coğrafyaya ve 70 milyon nüfusa bir Cumhurbaşkanı seçiyoruz. Bu çok önemli. Bilecik’te herhangi bir ismin bir partiye geçmesi, üye olması veya başka bir kentte başka bir ismin siyasi partiye üye olması cumhurbaşkanlığı makamının seçiminde hiçbir şekilde, hiçbir noktaya pozitif veya negatif etkide bulunmaz. Böyle bir görüşüm, böyle bir düşüncem kesinlikle yok. Zira biz, partiler üstü bir insan seçiyoruz. Bunu tüm kamuoyunun bilmesi gerekiyor.  Ve 5 siyasi partinin bir araya gelip büyük uzlaşı, yani siyasi görüşleri birbiriyle belki çatışan, belki ilişkilendirilmeyen siyasi partilerin uzlaşmayla bir aday gösterdiğini görüyoruz. Bakıyorsunuz diğer yanda, tek bir siyasi partinin bir aday çıkarttığını görüyorsunuz. Bunu çok iyi izlemek, çok iyi görmek gerekiyor. Büyük uzlaşının adayı, Sayın İhsanoğlu’nun destekçisiyiz elbette. Burda kamuoyunun da aynı mesajı alması gerekiyor. Bir siyasi partinin değil, Türkiye’de fiilen görev yapan beş siyasi partinin ki bunlardan birisi ana muhalefet partisidir, diğeri muhalefet partisidir, bunların adayıdır. Dolayısıyla Bilecik’teki siyasetten yer değiştirmeler veya siyasetten partilere üye olmalar gibi, bunlar hiçbir şekilde Bilecik’te Cumhurbaşkanlığı adaylığını etkileyebilecek konular değildir. Biz alnımızın akıyla bu Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Bilecik’te aday gösterdiğimiz, büyük uzlaşının adayı sayın İhsanoğlu’nun seçilmesi için çabamızı, emeğimizi ortaya koyacağız. Bakın, Türkiye’nin adayıdır Ekmeleddin Bey.

Turgut Bey’in AKP’ye üye olduğunu Yarın Gazetesi’nden öğrendiğinizi söylediniz. İlk gördüğünüz anda ne hissettiniz?

Diyorum ya, sonuçta sevilen, sayılan, sanayide başarılı bir işadamı. Bilecik’te vergi rekortmeni olmuş. Benim şahşi kanaatim Turgut Bey’in tarafsız kalmasıydı siyasette. Şunu da belirtmek isterim, Türkiye’nin geldiği durum ortadadır. 12 yıldır bir iktidar ülkeyi felakete sürükledi. Şu anda gelinen nokta aslında bir çıkmazdır. Cumhurbaşkanlığı seçimleri bunun çıkış noktası olacaktır. Toplum, benden olan ve ötekiler şeklinde ayrıştırılmıştır. Bu anlamda ben özellikle şunu zikretmek istiyorum; Cumhuriyet Halk Partisi 90 yıllık bir çınardır. Cumhuriyet Halk Partisi’nin ömrü içerisinde kendi içinden çıkmış birçok parti vardır. Sonradan kurulan ama 10-15 yılda yok olan partiler vardır. AKP’nin de geleceği bana göre böyledir. Ama Cumhuriyet Halk Partisi yoluna devam edecektir. Cumhuriyet Halk Partisi köklerini Kuvayi Milliye’den alan çok ciddi bir kurumdur. Bu kurumun kişilerle, yöneticilerle, parti üyeleriyle işi olmaz. Bu kurum dimdik ayakta durur, bu siyasi görüşü benimseyenler gelip üye olurlar, benimsemeyenler istifa ederler. Bu kurumda yöneticiler değişir, il başkanları değişir, milletvekilleri değişir, belediye başkanları değişir ama Cumhuriyet Halk Partisi’nin görüşleri, ideolojileri yoluna devam eder. Dolayısıyla bizim için, kimin hangi partiye üye olduğunun önemi yoktur. İnancımız noktasında bizim bütüğn üyelerimizin bileği M. Kemal Atatürk gibi sağlamdır. İsmet İnönü gibi zekidir. Bülent Ecevit gibi halkçıdır. Deniz Baykal gibi dik duran kişilerdir bizim üyelerimiz. Biz üyelerimizi değil partimizi yüceltiriz. Bizim partide üyesinden en üstteki Genel Başkana kadar hepsi eşit düzeyde muamele görür. Herkes birbirini o şekilde kucaklar ve omuz omuza mücadele eder. Öz itibarıyla önemli olan kurumlardır. Önemli olan Cumhuriyet Halk Partisidir. Cumhuriyet döneminde pek çok parti parlamıştır ve iktidar olmuştur. Ama sonrasında yok olmuşlardır. Şahıslar kimlikler önemli değildir. Önemli olan kurumlardır. Biz bu inançla yolumuza devam ediyoruz. Turgut Bey’in de üyeliği hayırlı uğurlu olsun.

Editör: TE Bilişim