Korkmaz Kesik

İl Koordinasyon Kurulu toplantısına Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan damga vurdu. Rektör Özcan, Bilecik’in kamburu olan sorunları üzerinden Bölge Müdürlerine yüklendi. Özcan, Üniversite önündeki hız limitinin düşürülmemesi, Yüksek Hızlı Tren Garının yeri ve tarihi mekanların restorasyon çalışmaları üzerinden bölge müdürlerini eleştirirken, çalışmaların yapımı öncesinde üniversiteden hiçbir fikir alınmamasına “Ülkemizde bilgi merkezli bir yönetim modeli olsa bize sorarlardı. Hiç kimse bize bir şey sormuyor” diyerek tepki gösterdi.

Yılın üçüncü İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Salı günü, İl Genel Meclis toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantıya Vali Ahmet Hamdi Nayir Başkanlık ederken, Belediye Başkanı Selim Yağcı, Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, Bölge Müdürleri, Belediye Başkanları,  Kamu Kurum ve Kuruluş Temsilcileri, İl Genel Meclis Üyeleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Vali Ahmet Hamdi Nayir, toplantının gündem maddelerini sıralarken toplantının asıl gündem maddesinin ise gelecek yıl için öngörülen tedbirlerin, yatırım tekliflerinin değerlendirilmesi olarak ifade etti. Nayir, “İl koordinasyon kurulumuzun asıl gündemi, gelecek yıl için öngörülen tedbirlerin, yatırım tekliflerinin değerlendirilerek valilik görüşünün oluşturulmasıdır. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluş temsilcilerimiz hem 2015 yılı yatırım uygulamaları hakkında bilgi verecekler hem de gelecek yıla ilişkin teklif etmeyi düşündükleri yatırımları varsa bunlarla ilgili kurulumuzu bilgilendirecekler.” dedi.

Yeni derslikler eğitime hazır

Vali Nayir’in konuşmasının ardından ilk olarak Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, üniversitenin fiziki çalışmaları hakkında bilgi verdi. Yeni yapılan dersliklerin Eylül ayında eğitim hayatına kazandırılacağını ifade eden Özcan, Bozüyük Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nun tamamlanmak üzere olduğunu ve acil bir çevre düzenlemesi gerektiğini söyledi.

Yenişehir yolunda tık yok

Karayolları 14. Bölge Müdür Yardımcısı Mehmet Yazıcıoğlu, Karayolları bölge müdürlüğünün çalışmaları ve projeleri hakkında bilgi verdi. Bilecik’in kangren olan sorunlarından birisi Yenişehir yolunda bir gelişme olmadığını söyleye Yazıcıoğlu, ihale sonucunun Danıştay’da olduğu ve Danıştay’dan gelecek cevabın beklendiğini söyledi.

Belediye Başkanı Selim Yağcı, Yeni otogar ve hızlı tren garı arasındaki yolu ve şehir bağlantıları yolunun, Küplü girişi kavşağı çalışmasının hızlandırılmasını istedi. Bursa yolu çalışmasının üst birimlere iletilmesini isteyen Yağcı, “Bu yol Bilecik şehri için hayati öneme sahip bir yol. Bursa yolu bittiğinde şehir içi trafiğimiz çekilmez bir hal alacak.” dedi. 

Üniversite önünde hız limiti düşmüyor

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Azmi Özcan, üniversite önündeki Abbate ile Porland arasındaki yolda hız limitinin hala düşürülmediğini gerekirse yol için kanun çıkarılması gerektiğini söyledi. Özcan, üniversite çıkışlarında yaşanan kazalarda birçok öğrencinin hayatını kaybettiğinin altını çizerek, “Daha önce konuyu defalarca gündeme getirdik ve bürokratlarımızı durumun mevzuata uygun olduğunu söyledi. Orada birçok yavrumuz hayatını kaybetti.”  ifadelerini kullandı.

Rektör Özcan: “Hiç kimse bize bir şey sormuyor”

TCDD 1. Bölge Müdür Vekili Halil Korkmaz, 2015 yılı içerisinde yapılan projeler hakkında bilgi verdi. Bozüyük Lojistik Merkezi projesi hakkında bilgiler veren Korkmaz, 2016 yılı içerisinde başlanacak projenin 2018 yılına kadar bitirmesini planladıklarını söyledi.

Korkmaz’ın ardından söz alan Rektör Özcan, Yüksek Hızlı Tren istasyonunun ulaşımın kolay olduğu ve Bilecik Bozüyük arasında olan Karaköy’e neden kurulmadığını sordu. Rektör Özcan, “Tren istasyonu Bozüyük’ün 15 kilometre dışında. Bilecik’te de şehir dışında. Hızlı trende de sürat çok önemli. Bunun yerine Karaköy’de bir tek istasyonla Bozüyük, Bilecik ve Pazaryeri’nin ihtiyaçlarını karşılamak varken hangi hikmete dayanarak iki şehre bu kadar uzak yapılması noktasında bilgi alabilir miyim?” dedi.

Rektör Özcan’ın eleştirisine Vali Nayir, neden önceden böyle bir teklif ile gelmediniz diye sordu. Rektör Özcan ise kurumların çalışma öncesinde görüş alınmadığını belirterek, “Ülkemizde bilgi merkezli bir yönetim modeli olsa bize sorarlardı. Hiç kimse bize bir şey sormuyor” dedi.

Rektör Özcan: “Bu restorasyon değil”

Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek, Vakıflar Müdürlüğü’nün yürüttüğü projeler hakkında bilgi verdi. Rektör Özcan, Emek’in konuşmasının ardından söz alarak, Vakıflar Müdürlüğü2nün restorasyon çalışmalarını eleştirerek yapılan çalışmaların restorasyon olmadığını söyledi. Restorasyon çalışmasının akademik ve sanatsal yönüne dikkat çeken Özcan, “Bir sıkıntıya dikkat çekmek istiyorum. Restorasyon kullanılan malzeme, işçilik, sanat itibari ile aslına uygun hale getirmektir. Bursa’da sayın valimizle gezdiğimiz yerlerin restorasyonu maalesef beton ve kum sıvayla yapılmış ve kötü bir işçilikle yapılmış olduğu gördük. Tarih bizden hesap sorar. Bu konularda hassasiyet göstermenizi istiyorum. Bu restorasyon değil. Bu sokaktan 30 liraya işçi tutup bunu sıvattırmaktan ibaret bir iş. Bu restorasyonun bir sanat yönü var bir de akademik yönü var. Mesele sadece bunu ihale etmek değil ihaleden sonra da takip etmektir. Eğer kurumunuzun bu konuda yeterli elemanı yoksa lütfen üniversitelerden gönüllü ve bedelsiz hizmet talep edin. 1340 tarihli bir binaya kum ve çimentodan sıva yapılmış geçilmiş.” ifadelerini kullandı.

 Vakıflar Bursa Bölge Müdürü Mustafa Emek ise teknik elemanların yetersizliklerinden dolayı çalışmaların bu şekilde yürütüldüğünü söyledi. Durumun sistemden kaynaklandığına dikkat çeken Emek, restorasyonlara kurulların karar verdiğini belirtti.

 

 

Editör: TE Bilişim