Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Zafer Asım Kaplancıklı, Bilecik’te görev yapan basın mensuplarıyla düzenlenen kahvaltı programında bir araya geldi. Samimi bir atmosferde gerçekleşen buluşmada üniversitenin mevcut durumu, akademik faaliyetleri ve gelecek hedefleri basın mensuplarıyla paylaşıldı.
Programa Rektör Kaplancıklı'nın yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Nazile Ural ve Prof. Dr. Murat Yurdakul, Prof. Dr. Mehmet Kurban, Genel Sekreter Muhammet Büyük, Kurumsal İletişim Koordinatörü Prof. Dr. H. Tezcan Uysal ile koordinatörlük personelleri katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Kaplancıklı, 25 Mayıs 2023 tarihinde Cumhurbaşkanı ve Yükseköğretim Kurulu tarafından atandığını ve Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörlüğü görevine ilişkin duygularını paylaştı. Kaplancıklı, “bu göreve layık görülmek şahsımı onurlandırmıştır. Bize bu görevi tevdi edenleri onurlandırmak en büyük hedefimdir” dedi.
“BİLECİK’TE HİÇ YABANCILIK ÇEKMEDİM”
Üniversite eğitimini Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde tamalayan, burada çeşitli görevlerde bulunan Kaplancıklı, ilimize ve üniversiteye yabancı olmadığını belirterek, “Bilecik’te hem sınıf arkadaşlarım, hem de öğrencilerim var. Geldiğimde hiç yabancılık çekmedim. Şeyh Edebali Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi’nin kardeş üniversitesiydi” dedi.
“HEDEFİMİZ, ÜNİVERSİTEMİZİ BİLECİK’İN SANAYİDEKİ SIRASINA TAŞIMAK”
Rektör Kaplancıklı, konuşmasında üniversitenin gelişim sürecine de değinerek; “Bilecik, sanayi alanında Türkiye’de 28’inci sırada yer alıyor. Biz de üniversite olarak kendimize bu sırayı hedef belirledik. Kalite ve liyakat odaklı yönetim anlayışıyla üniversitemizi daha yukarıya taşımayı amaçlıyoruz” diye konuştu.
YÖNETİM KADROSUNDA LİYAKAT VURGUSU
Göreve geldikten sonra üniversite yönetiminde önemli adımlar attıklarını ifade eden Kaplancıklı, “tüm fakülte dekanlarımız vekaleten görev yapıyordu. Göreve gelir gelmez üniversitemize yıllarca katkı sağlamış hocalarımızdan yönetim kadromuzu oluşturduk. Bu süreçte üniversitemizde uzun süredir görev yapan akademisyenleri Rektör Yardımcısı olarak atayarak güçlü bir kadro kurduk” dedi.
PROJELER, AKADEMİK FAALİYETLER VE İŞ BİRLİKLERİ ANLATILDI
Toplantıda bir sunum da gerçekleştiren Rektör Kaplancıklı, üniversitenin yürüttüğü bilimsel projeler, tamamlanan ve devam eden çalışmalar hakkında kapsamlı bilgiler verdi. Üniversitenin akademik yapılanması, bölümler, programlar ve öğrencilere sunulan imkanlar da gündeme taşındı.
Rektör Kaplancıklı ayrıca üniversitenin Bilecik’in sosyal ve ekonomik gelişimine sağladığı katkılara da dikkat çekerek üniversite-sanayi-şehir iş birliğinin daha da güçlendirilmesinin önemini vurguladı.
Rektör Kaplancıklı, yaptığı sunumda şu bilgileri aktardı:
“2024 YILINDA 2 ADET PATENT TESCİLİ ALINDI
Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörlüğümüz tarafından 2024 yılı faaliyetlerine göre 2 patent başvurusu gerçekleştirilmiştir. Ayrıca, 2024 yılında 2 adet patent tescili alınmıştır.
ÜNİVERSİTEMİZ ULUSAL PATENT TESCİLİ ALMAYA HAK KAZANDI
Glifosatın Tayininde kullanılmak üzere bir Elektrokimyasal Biyosensör ve bunun hazırlanma yöntemi başlıklı ulusal patent başvurumuz Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde patentlendi.
ÜNİVERSİTEMİZİN YENİ ULUSAL PATENTİ TESCİL EDİLDİ, BARAJ GÜVENLİĞİNE YÖNELİK YENİLİKÇİ CİHAZ
Üniversitemiz ve Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin ortak hak sahipliği ile başvurusu Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nce yapılan Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Cenk Karakurt ve Bölüm Başkan Yardımcısı Doç Dr. Yıldırım Beyazıt’ın yürütücülüğünde geliştirilen “Kum-Su Jeti Aşınma Deney Cihazı’na ilişkin ulusal patent başvurusu tescil edildi.
ÜNİVERSİTEMİZİN İLK PTC BAŞVURUSU YAPILDI
Üniversitemizin uluslararası ilk patent başvurusu Eksozom Tabanlı Biyouyumlu İmplant Geliştirmesi başlıklı patent çalışması ile yapılmıştır. Bilimsel araştırma projeleri için kurulan Proje Geliştirme ve koordinasyon Ofisimizde 3 yılda toplam 213 akademisyenimiz 224 lisans/lisansüstü öğrencimiz proje yazma eğitim desteği almıştır.
Üniversitemizde 2024 yılı içerisinde başlayan fon kaynaklı 2 adet TÜSEB 14 adet TÜBİTAK projesi yürütülmektedir. Daha önceki dönemlerde başlayan ve 2024 yılında devam eden/tamamlanan 2 adet TÜSEB, 3 adet AB Bakanlığı-Erasmus, 1 adet BEBKA, 19 adet TÜBİTAK projesi bulunmaktadır.
Üniversitemizin merkezi bütçesinden Bilimsel Araştırma Projelerine verilen ödenek miktarları her yıl artırılarak proje başına düşen destek miktarlarında ciddi iyileştirmeler yapıldı.
Performansa dayalı ayrıcalıklı bütçe üst limitleri kapsamında %40 ve %60 oranında proje bazında bütçe artırımı yapılarak akademisyenlerin proje desteği artırılmış oldu. 2024 yılında 44 proje desteklendi. Devam eden projelerle birlikte toplam 90 adet BAP projesi yürütülmektedir.
90 ADET BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJESİ YÜRÜTÜLÜYOR
Üniversitemizde 2024 yılı içerisinde 2 adet yüksek lisans tezi projesi, 1 adet doktora tez projesi, 35 adet genel amaçlı projesi ve 6 adet öncelikli alan araştırma projesi olmak üzere 44 proje başlatılmış olup, devam eden projelerle birlikte 90 adet bilimsel araştırma projesi yürütülmektedir.
Avrupa Birliği, TÜBİTAK, Türk Sağlık Ensititüsü gibi dış kaynaklı kurum ve kuruluşlardan akademisyenlerimizin bilimsel projeleri için 5. 337. 799 TL tutarında destek alınmıştır.
Merkezi Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi, Mühendislik ve Fen alanlarındaki inovatif araştırmalara öncülük etmekte ve sanayi sektörünün ihtiyaç duyduğu alanlarda hizmet vererek 300’den fazla teknolojik test gerçekleştirmektedir.
2024 yılı içerisinde 19’u sanayi kuruluşu, 11’i diğer üniversiteler, 114’ü üniversitemiz personeli, 54’ü bireysel talepler olmak üzere 198 farklı kişi/kurum/ kuruluşa analiz hizmeti verilmiştir. Bir önceki yıla kıyasla merkezimize analiz talebinde bulunan sanayi kuruluşu sayısında %44 azalış, üniversitemiz personeli sayısında %165 artış görülmüştür. Bununla birlikte merkezimizde analiz talebinde bulunan kişi/kurum/ kuruluş sayılarında bir önceki yıla göre %107 artış meydana gelmiştir. Bu artışta bireysel taleplere göre yapılan analizlerin (%27) rolü öne çıkmaktadır.
DOĞAL TAŞ TEKNOLOJİLERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Teması, 2025 yılında akreditasyon yenilendi. 4 yeni test ile kapsamını genişletilerek 2025 yılında 100’ün üzerinde test ve analiz kapasitesine ulaştı.
ZİRAAT VE DOĞA BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ANALİZ LABORATUVARI
Bitkisel besin analizleri laboratuvarı ürünlerde fenolik madde, mineral madde, protein ve kül gibi temel besin bileşenlerinin güvenilir ve hassas bir şekilde analiz edilmesini sağlar. Modern cihazlarla donatılmış laboratuvarımızda bilimsel araştırmalar ve kalite değerlendirme çalışmaları için gerejli kimyasal analizler titizlikle yürütülmektedir.
ÜNİVERSİTEMİZDEN TÜBİTAK 2209-A VE 2209-B PROJELERİNDE BÜYÜK BAŞARI
TÜBİTAK Bilim İnsanı Destek Programları Başkanlığı tarafından yürütülen 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Destekleme Programı ve 2209-B Üniversite Öğrencileri Sanayiye Yönelik Araştırma Projeleri Desteği programı kapsamında 2024 yılı 1. Dönem başvuru sonuçlarına göre Fen, Sağlık, Ziraat ve Bilişim Teknolojileri gibi çeşitli alanlarda gerçekleştirilen çalışmalar sonucunda ortaya çıkan 42 proje TÜBİTAK tarafından desteklenmek üzere kabul edildi.
ASYA’NIN EN İYİ ÜNİVERSİTELERİ ARASINDAYIZ
Üniversitemizin WEB Of Science verilerine göre, 2024-2025 yılında 526 yayını ve 7414 atıfı bulunmaktadır. Üniversitemizin SCOBUS verilerine göre 2024-2025 yılında 605 yayını ve 9655 atıfı bulunmaktadır. Üniversitemiz, Times HigherEducation Asya sıralamasında yerini aldı. Türkiye’de Endüstri kategorisinde 43, Asya genel sıralamasında 601+, Türkiye genel sıralamasında 35. Sıradayız. Uluslararası çalışmalar yapan yükseköğretim derecelendirme kuruluşu AD Scientific Index tarafından yayınlanan ScientistsRankings 2025 listesinde 386 akademisyenimiz yer aldı. Üniversitemiz bu yıl URAP sıralamasında 2687. sırasında yer aldı. Geçen yıl 2899. sırada yer alan üniversitemiz son yıllardaki yükselişine devam ederek önemli bir başarıya imza atmış oldu. Türkiye’de ise 126 üniversite arasında 103. sırada yer alan üniversitemiz Tıp Fakültesi olan üniversitelerin 2024-2025 URAP Türkiye sıralamasında 71. sırada yer alarak dünyanın en prestijli ilk 3000 üniversite arasında yer almıştır.
ÜNİVERSİTE SANAYİ İŞBİRLİĞİ OLANAKLARI ARTIYOR
Bilecik ve bölgedeki sanayi kuruluşlarına AR-GE ve patent destek sağlayarak firmalara katma değer oluşturan TTO Koordinatörlüğümüz, 2025 yılında 32 firma ziyareti gerçekleştirmiş olup firmalarla gerçekleştirilen etkinlik sayısını 29’a çıkartmıştır.
TIP FAKÜLTEMİZ GELİŞMEYE DEVAM EDİYOR
2025 yılında Tıp Fakültemiz akademik, bilimsel ve sağlık hizmetleri açısından birçok önemli gelişme yaşanmıştır. Bu kapsamda Tıp Fakültesi, Türk Tıp öğrencileri Birliği üyeliğine kabul edilerek ulusal düzeyde öğrenci temsiliyeti kazanmıştır. Tıp Fakültesi’nin akademik kadrosu 5 profesör, 12 doçent, 45 Dr. Öğretim üyesi, 2 Öğretim Görevlisi olmak üzere toplam 67 öğretim elemanından oluşmaktadır.
HASTANE ENTEGRASYONU VE SUNULAN SAĞLIK HİZMETLERİ
Fakültemiz ile Bilecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi arasında imzalanan protokol sayesinde hastanemizde birçok branşta ilk kez ileri düzey operasyonlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır.
GERÇEKLEŞTİRİLMEYE BAŞLANAN OPERASYONLAR
Kalp damar tıkanıklarının görüntülenmesi ve stent uygulamaları, kırık tespiti ve kelnenprotez ameliyatları, böbrek taşı alzer tedavisi, prostat cerrahileri, parsiyel ve redikalnefrektomi, laparokskopik ürolojik cerrahiler Partoidektomi, Konjenital boyun kitle ceerahileri, burun ve paranazal sinüs tümör cerrahileri, Laparoskopik rektum ve karın boşluğu ameliyatları, obezite cerrahisi için yasal ve teknik altyapı çalışmaları tamamlandı.
ÜNİVERSİTEMİZ DİŞ HEKİMLİĞİ FAKÜLTESİNİN İLK ÖĞRENCİLERİ EĞİTİME BAŞLADI
Diş Hekimliği Fakültesi 2024-2025 Eğitim-Öğretin Yılı ilk öğrencilerini alarak 38 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Fakülte bünyesinde klinik Bilimler Bölümü ile Temel Bilimler Bölümü ve bu bölümler altında toplam 8 Ana bilim Dalı açılmıştır.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
68 ünitelik altyapı çalışmaları tamamlanmış olup, Sağlık Bakanlığı’nca yapılan değerlendirme sonucu Bakanlık onayı ile merkezin 20 ünite kapasiteli olarak açılmasına ön izin oluru verilmiştir.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI MERKEZİMİZ 2025 YILINDA HİZMETE GİRECEK
Modern cihazlarla donatılan ve yakın zamanda hizmete girecek olan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezimizde öğrencilerimiz uygulamalı eğitimlerini en iyi şekilde gerçekleştirerek Bilecik ve yakın çevresine sağlık hizmetleri sunacaktır.”