Prostat kanserinin erkeklerde sık görülen kanser türlerinden olduğunu belirten Pazaryeri İlçe Hastanesi Eğitim Hemşiresi Zeynep Fatma Erduran,  “50 yaş itibarıyla prostat belirtileri gösteren erkeklerin prostat kanseri taraması için üroloji uzmanlarına başvurmaları gerekiyor” dedi.

Erduran; “ Prostat kanserinin belirtileri, hastalığın ilerlemesine bağlı olarak ortaya çıkabilir. Bu bakımdan sinsi karaktere sahip bir hastalıktır. Özellikle erken dönemlerinde hiç belirti ve şikâyet görülmeyebilir. Prostat kanseri belirtileri ortaya çıktığında, hasta bazı tedavi şanslarını kaybedebileceğinden, düzenli doktor kontrollerinin tedavi başarısında önemi büyüktür.

Prostat kanseri belirtileri şöyle sıralanabilir; İdrar yapma güçlüğü, İdrar akışında kuvvet azalması, Menide ya da idrarda kan görülmesi, Boşalma esnasında ağrı, Kasık bölgesinde rahatsızlık hissi, Kemik ağrıları, Prostat kanserini haber veren bu belirtiler bazen iyi huylu prostat büyümesinin bir göstergesi de olabilir. Prostat bezinin büyümesine bağlı olarak gelişen benign prostatik hiperplazinde (prostatın iyi huylu büyümesi) de benzer belirti ve şikâyetler görülebilir. Eğer prostat kanseri vücudun başka bölgelerine ve organlarına yayıldıysa, o alanla ilgili belirtiler de verebilir. Örneğin; kemiğe yayıldıysa kemik ağrısı gibi. Prostat kanseri riski yaşla birlikte artar. 50 yaşın altındaki erkeklerde nadir görülen prostat kanserine, 55 yaşın üzerindeki erkeklerde sıkça rastlanır. Yaşamları boyunca her 6 erkekten 1’ine prostat kanseri tanısı konulacağı bilinmektedir. 50 yaş üzerindeki erkeklerin düzenli bir şekilde (PSA) testlerini yaptırmaları gerekir erken teşhiste başarılı tedaviler yapılabilmektedir “ dedi.

Editör: TE Bilişim