Türkiye’de sadece Pazaryeri ilçesinde yetişen şerbetçiotunun kilogram başına alım fiyatı 27.00 – 28.00 lira olarak belirlendi.

Ziraat mühendislerinin hazırladığı maliyet araştırması raporunda, masraf üzerine yüzde 30 çiftçi karıyla beraber gider cetveli üzerinden başlayan pazarlıklarda, Bilecik Vali yardımcısı, Yunus Fatih Kadiroğlu, Anadolu Grubu yetkililerinin kilogram başına 22 lira olarak verdikleri fiyata az olduğu gerekçesiyle itiraz etti.

İtiraz üzerine 2022 yılı şerbetçiotu fiyatları, “Brewers gold”, “Provesgot”, “Erciyes”, “Ege” ve “Pazaryeri” cinslerinde 27.00 lira, “Aroma” cinsinde ise 28.00 lira olarak tespit edildi.

Makine ile toplama ücretinin ise alıcıların yapacağı gider maliyetinden sonra belirlenmesi kararlaştırıldı.

İlçe Kaymakamı Ferhat Altay, “Bu yıl şerbetçiotu ile ilgili fiyat çalışmamızı yaptık, alıcı firma ve yöneticilerimiz ile bir araya geldik güzel de bir karar aldık Allah hayırlı uğurlu etsin inşallah. Aldığımız bu kararla hem çiftçilerimizi memnun ettiğimizi, hem de alıcı firmayı üzmediğimizi düşünüyoruz. İnşallah bu yıl bereketli geçerse hem çiftçi hem firma kazanacaktır. Bu yıl için aldığımız kararla fiyatlar 27-28 lira olarak belirlendi. Çiftçimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Ziraat odası Başkanı Hasan İphar, yaptığı açıklamada; “ Bu toplantıda herkesin özveriyle hareket ettiğini belirten İphar, Ziraat odası olarak 32 Lira fiyat istediklerini maliyetlerin çok arttığını belirtti.

İpar, “Gönül isterdi 32 lira olsun fakat bu verilen fiyatlarda çiftçimizin yüzünü bir nebze olsun güldürecektir. Bizim verilen fiyat üzerine Devletimizden de %4 lük bir destekleme bekliyoruz. Destekleme olursa daha rahat nefes alırdık yaklaşık %80 gibi bir artış oldu giderleri hesapladığımızda maliyetlerde çok daha fazla artış oldu. Devletimiz ilçede faaliyet gösteren Şerbetçiotu Ot-Gül Kooperatifine ihracat izni verebilirse üretim önümüzdeki yıllar 2 ye 3 e katlanır” dedi. Yine de de bu alınan karar çiftçimize hayırlı olsun

Toplantıya, Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serdar Sert, Anadolu Grup yetkilileri İlker Bağcı, Zafer Çelik, Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, Ot-Gül Şerbetçiotu Kooperatifi Başkanı Zafer Kozpınar, ziraat mühendisleri ve üreticiler katıldı.

Editör: TE Bilişim