Osmaneli ilçesinde bir çiftçi tarafından yetiştirilmeye başlanılan tıbbi ve aromatik bitki Aronya’nın hasadı da Yüksel Ünal’ın ve İl Tarım Müdürü Necmettin Yoldaş’ın katılımı ile yapıldı.

Osmaneli İlçesine bağlı Adliye köyünde ikamet eden çiftçi Osman Nuri Kutlunun tarlasına Bilecik Valiliği, Osmaneli Kaymakamlığı ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleri ile 3 dekar alana dikilen 6 bin 660 adet aronya bitkisinin ilk hasatı Kaymakam Yüksel Ünal, İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş İlçe Tarım ve Orman Müdürü Serkan Diker ve köy Muhtarı Ayhan Demircinin katılımlarıyla yapıldı.

Kaymakam Yüksel Ünal aronya bitkisinin hasatına başlamadan önce ziraat mühendisi Derya Helvacı Çetinden bilgi aldı. “Çetin Finansının Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yapılan antioksidan kaynağı aronya yayım hasat şenliğine hoş geldiniz. Aronya yayım projesi 2021 yılı istatistiklerine göre 3 dönüm olarak başlayan aronya Ekimi 2022 bu yıl 135 dönüme kadar çıkmıştır. Bu artış aronyanın talep edilen bir ürü olduğunun göstergesidir.

Gıda ve eczacılık alanında kullanılması antioksidan değerinin yüksek bu ürünü değerli olduğunu göstermektedir. Aronya geniş iklim kuşağına ve toprak şartlarına kolay adapte olabilmektedir. Beş yaşından sonra iyi bakıldığında ortalama bir aronya fidesi yaklaşık olarak 10-15 klio verim alınabilmektedir. Seçilen yer olarak Adliye köyü toprak yapısı iyi ve elverişli olduğu için ikinci yılında verim vermiştir. Ürünün güncel fiyatlarına bakıldığında tazesinin kilosu 90 tl ila 150 tl arası satılmaktadır. Kuru aronyanın kilosu ise 400 tl ila 450 tl arası satılmaktadır. Buda çiftçilerimize oldukça güzel kazanç sağlamaktadır. Kurumum adına çiftçimiz Osman Nuri Kutlu’ ya hayırlı olmasını bundan sonraki sezonlarda da inşallah bereketli geçirmesini dilerim” dedi.

Konuşmanın ardından Osmaneli Kaymakamı Yüksel Ünal ve İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş aronya bitkisinin ilk hasadını yaptılar.

Hasat sonrası konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Necmettin Yoldaş “ Elimizde iki sene önce başlatmış olduğumuz aronya bitkisinin dikimi ile ilgili 6 bin 660 adet fidenin dikimini gerçekleştirmiştik. Bugün ise diktiğimiz aronya bitkisinin haşatını yapmak için toplanmış bulunmaktayız. Şuan ki durumda 135 dekara ulaşmış oluyor. Buda bizim için çok memnuniyet verici sonuç, ilimizde üretmiş olduğumuz bu aronya bitkisi özellikle piyasada çok kabul gören 90 tl ile 130 tl arası fiyatla satışı yapılan bir ürün çiftçilerimize özellikle hayırlı olmasını diliyorum. Bu konuda desteklerini esirgemeyen başta Valilerimiz giden Valimiz Sayın Bilal Şentürk ve mevcut Valimiz Sayın Dr. Kemal Kızılkaya’ya ve Kaymakamımız Sayın Yüksel Ünal’a çok teşekkür ediyorum. Çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Kaymakam Yüksel Ünal ise, ”Değerli Osmanelililer bugün ilk defa tropikal iklim meyvesinin Adliye köyü gibi yüksek bir köyde yetiştiğini gördük. Üreticiden önce biz tüketiciyiz, tadına baktığımız zaman alıça benziyor ama alış değil, tadı kiviye benziyor ama kivi değil, yaban mersinine benziyor ama yaban mersini değil, tadım yapığımız zaman hani uzaktan bir adamı tanırsın da adını çıkartamasın aronyada işte öyle bir bitki her birimiz bu ürünü bir meyve suyunda ya da bir şekerlemede mutlaka yemişizdir. Tabi bu 3 dönüme ekilmiş bir aronya bitkisi belki Adliye, belki Bilecik, belki Osmaneli için küçük bir adım ama yarın ileride büyük bir adım olacağına inanıyorum. Hayırlı uğurlu olsun ilçemize, emeği geçen herkese başta işletme sahibi bu ürünü yetiştiren çiftçimiz Osman Nuri Kutluya, çiftçimizden desteklerini esirgemeyen İl ve İlçe tarım müdürlerimize ve personeline, Özel idare çalışanlarımıza ve Valimiz Sayın Dr. Kemal Kızılkaya’ya desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum, hayırlı ve uğurlu olsun” dedi.

Tarla sahibi çiftçi Osman Nuri Kutlu “Kırsal bölgelerde yetiştirilen aronya yayım projesini Bilecik Valiliği, İl tarım Müdürlüğü ve Osmaneli kaymakamlığının ortak projesi kapsamında ve destekleriyle kendi arazimde 3 buçuk dönüm arazi üzerine geçen yıl fidelerini diktik ve bu sene ilk ürünümüzü toplamaya başladık. Bu projede bizlere desteklerini esirgemeyen Bilecik valimize, Osmaneli Kaymakamımıza, İl ve İlçe Tarım Müdürlerimize ve personeline verdikleri desteklerinden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Editör: TE Bilişim