Beklenmedik bir olayda Moderna, iki rakibi Pfizer ve BioNTech'e dava açtı. Şikayetler Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya'da yapılmıştır ve iddia edilen patent ihlaliyle ilgilidir. Moderna'ya göre, iki ilaç devi Moderna'nın başlangıçta pandemiden önce yapılmış olan mRNA aşı teknolojisini kopyaladı. Şirket, resmi duyurusunda paylaşılmayan maddi tazminat talep ediyor .

Yukarıda bahsi geçen mRNA teknolojisi, COVID-19 aşılarında ilk kez kullanıldı, ancak Moderna, onu geliştirmek ve üzerinde patentler almak için erkendi ve şimdi, 2010 ve 2016 yılları arasında Pfizer ve BioNTech'in sahip olduğu patentler olduğunu öne sürerek işaret ediyor. iddiaya göre kopyalandı. Haberci RNA olarak da adlandırılan bir mRNA aşısı, vücutta bir bağışıklık tepkisi uyandıran bir genetik kod molekülü kullanır. Bu, bağışıklık sisteminizin, maruz kaldığınızda ve maruz kaldığınızda gerçek virüsle savaşmasına yardımcı olur.

COVID-19 pandemisinin başlarında, Big Pharma şirketleri mümkün olan en kısa sürede çalışan bir aşı bulmaya hevesli görünüyordu. 2020'de Moderna,  COVID-19 ile ilgili patentleri uygulamayacağını söyledi. Bu taahhüt daha sonra aşağıdakileri belirtmek üzere güncellendi: "Düşük ve orta gelirli ülkelere olan bağlılığımızın altını çizmek için Moderna , şimdi 92 düşük ve orta gelirli ülkelere yönelik üretim yapan şirketlere karşı COVID-19 aşıları için patentlerimizi asla uygulamamak için patent taahhüdümüzü güncelliyor. - ve üretilen aşıların yalnızca AMC 92 ülkelerinde kullanılması şartıyla Gavi COVAX Advance Market Commitment (AMC) kapsamındaki orta gelirli ülkeler."

Pfizer, Moderna'nın seçimine şaşırdı

Son güncelleme, Moderna'nın önceki taahhüdünü değiştirerek rakiplerine karşı hamle yapmaya hazır olduğunu açıkça ortaya koyuyor. Moderna, Pfizer ve BioNTech'in, Moderna'nın ilk kez 2015 yılında insan denemeleri sırasında gösterdiği iddia edilen bir kimyasal modifikasyon da dahil olmak üzere fikri mülkiyeti olan iki önemli unsuru kopyaladığını iddia ediyor. Bu kimyasal modifikasyon, aşının "istenmeyen bir bağışıklık tepkisine" neden olma olasılığını azaltır. 

Fikri mülkiyetin ikinci parçası, kullanılabilecek tüm farklı yollardan Pfizer ve BioNTech'in "Moderna'nın bir koronavirüs için lipid nanoparçacık formülasyonunda tam uzunlukta spike proteini kodlama yaklaşımını kopyalaması gerçeğiyle ilgili görünüyor."  Moderna, öncülük ettiğini iddia ettiği yenilikçi mRNA teknolojisini korumak için bu davaları açtığını söyledi. Ayrıca, davanın insanların aşı olmasını engellemek anlamına gelmediğine de dikkat çekti.

Reuters tarafından bildirildiği üzere , bir Pfizer sözcüsü Moderna'nın kararına şaşırdığını belirterek, "COVID-19 aşısının BioNTech'in tescilli mRNA teknolojisine dayandığı ve hem BioNTech hem de Pfizer tarafından geliştirildiği düşünüldüğünde, açılan davaya şaşırdık ."

Şu anda her şey oldukça belirsiz, ancak bir şey açık görünüyor - bu konu muhtemelen büyük bir multi-milyon dolarlık davada araştırılacak.

KAYNAK: PROGRAMLAMAHOCAM