İnsanın kendi olabilmesi zor, kendi olarak düşüncelerini ifade etmesi başka bir zor, düşüncelerini aktarabileceği yerde olabilmesi diğer bir zor. Tüm bu zorlukları kolaylaştıran bu köşede yazmak tarif edilmez bir mutluluk. Dilerim uzun soluklu olsun. Kendime üniversite yıllarının daha başında verdiğim sözden bahsetmem gerek , bu söz  “İleride bir Köşen olursa ilk üniversite üzerine yazacaksın ”dır.  Çünkü eleştirel aklın olmadığı, dar bürokratik zihinsel tutuculuğun hakim olduğu, sınavdan sonra unutacağın sayısız ezberle yıllarının geçtiği bunun karşılığında damgalı mühürlü kağıtla ayrılacağın yerdir Türkiye’de Üniversite.

Celâl Şengör defalarca dile getirdi, “Türkiye’de Üniversite yok!” yukarıda sayılı sorunların yalnızca birinin olduğu yerin bile esasen Üniversite olup olmadığı tartışmalıyken bizde mevcut durumda sorun listesinin eksiği var fazlası yok. Ayrıca Dünya’da  ‘İlk 500 Üniversite ‘

İÇERİSİNDE DE BİZDEN BİR ÜNİVERSİTE YOK. NEDEN YOK?

Ne yazık ki bina dikip makam mevki vermekten ünvan dağıtmaktan  ibaret sanılıyor üniversite. Endemik bitkilerin ancak belli koşullar bir arada olduğu yerde yetişmesi gibi belli bir iklim ister. Olmadı mı? Kurur gider.

Bugün Türkiye üniversitelerine hakim iklim Çöl. Alacağınız verimde bunun doğrultusunda olacaktır

Ne yapmalı? Liste epey uzun fakat başta Türkiye’de üniversite olmadığını kabul etmeli, Üniversiteyi üniversite yapan ruhu anlamalı.

Ne yapılmamalı konusunda ise yeterince tecrübe sahibiyiz