BİLECİK

HASTA SAYISI ARTTI, BORÇ AZALDI



Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Mustafa Yılmaz, 2 Kasım 2012 tarihinde faaliyete geçen kurumunun ilk 6 aylık dönemdeki icraatlarıyla ilgili bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Bilecik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi’nde (ADSM) gerçekleştirilen toplantıda Tıbbi Hizmetler Başkanı Dr. Nihal Akpınar, İdari Mali Hizmetler Başkanı Op.Dr. Alparslan Fedai Çatla, Bilecik ADSM Başhekimi Hasan Yalçın, uzmanlar Zeynep Yılmaz, Utku Balcı, Metin Karakuş ve Adem Yavuzer, ayrıca Bilecik, Bozüyük, Söğüt ve Osmaneli Devlet Hastaneleri’nin Başhekimleri katıldı.

Toplantıda; hastanelerin yönetimlerinin Kamu Hastaneleri Birliği’ne devredilmesinin ardından geçen 6 aylık süreçte, masraflarda ciddi oranda azalma olduğu ayrıca hizmet kalitesinde ve bakılan hasta sayısında artış meydana geldiği gözler önüne serildi. Bu sayede kamu kurumlarının kâr elde eden ve düzgün çalışan kurumlar olmalarının tek yolunun özelleştirme olmadığı, kamu kurumlarının devletle bağlarını koparmadan da iyi idare edilebileceği bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.  


Konuşmasının başında sağlık hizmetinin önemine değinen Genel Sekreter Dr. Murat Yılmaz, bu hizmetleri “ötelenemeyecek ve durdurulamayacak hizmetler” olarak niteledi ve “Biz, kalbi çalışırken tedavi etmek durumunda olan insanlarız” dedi. Yılmaz, göreve başladıklarında ilk işlerinin planlama yapmak ve bir yol haritası çizmek olduğunu, amaçlarının kalite standartlarını yükseltmek olduğunu söyledi. Bu amaçla yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Yılmaz, Bilecik ve Bozüyük’te toplam 45 personele işaret dili eğitimi verildiğini, bu eğitim sonunda hastanenin her vardiyasında işaret dili bilen en az 1 personelin bulunduğunu söyledi. Yılmaz ayrıca hastanelerinin sivil savunma planlarının gözden geçirildiğini, eğitim hemşirelerinin toplanarak durum değerlendirmesi yapıldığını, hizmet alım personeline hastalara yönelik davranışların nasıl olması gerektiğinden hijyen kurallarına kadar pek çok konuda eğitim verildiğini, aday memurlara mesleki eğitim verildiğini ve tıbbi hizmet kalitesini arttırıcı çalışmalar dahilinde hastaların durumlarının aciliyetine göre kırmızı sarı ve yeşil olarak gruplara ayrıldığını söyledi. 

Hastanede daha önce bulunmayan evde diyaliz olarak da bilinen periton diyaliz uygulamasını başlattıklarını belirten Yılmaz, ayrıca Bilecik Devlet Hastanesi’ne, daha güvenli ve olması gerektiği gibi yeni bir arşiv kazandırdıklarını söyledi. Yılmaz, ayrıca Bilecik’teki tüm hastanelerde pek çok yenileme çalışması gerçekleştirdiklerini slaytlar eşliğinde gösterdi.


Yılmaz, toplumu bilinçlendirmek için yaptıkları çalışmalar kapsamında paneller düzenlediklerini, bu çerçevede gerçekleştirilen kan ve organ bağışı kampanyaları sayesinde pek çok insana faydalı olunacağını söyledi. Yılmaz, ayrıca evde sağlık hizmeti sunulan hastalara ve huzurevindeki yaşlılara ziyaretlerde bulunduklarını belirtti. 

Hastanelerin aynı zamanda birer ticari müessese olduğunu söyleyen Yılmaz, çalışmalarının amacının kaliteyi, dolayısıyla da hastane gelirlerini arttırmak olduğunu söyledi. Bu kapsamda, hastane personeliyle birebir görüşmeleri olduğunu ve herkesin sorununu kendisinin ağzından dinlediklerini belitti.  

Bilecik’teki sağlık tesislerinden hizmet alan kişi sayısında %12.5 artış olduğunu belirten Yılmaz, göreve başladıklarında hastanelerin toplam borcunun 4.431.315 TL olduğunu, ilk 6 aylık süreç sonunda, 20 Mayıs itibariyle,  toplam borcun %54 oranında azalarak 2.054.650 TL’ye gerilediğini söyledi. Önümüzdeki dönemde bu rakamların çok daha aşağı çekileceğini belirten Yılmaz, bakılan hasta sayısında gerçekleşen %12.5’lik artışa karşın, borç oranında %54’lük azalma meydana gelmesinin sebeplerini de açıkladı. Yılmaz, sağlık tesislerinin gelirlerinin Kamu Hastaneleri Birliği kurulmadan önceki döneme göre tahsilâtta %15 tahakkukta %5 arttığını söyledi. Merkez Satın Alma Birimi’nin kurulmasıyla Bilecik’teki tüm hastanelere alınan malzemelerin tek merkezden kontrol edilmesinin sağlandığını, bunun da giderlerde önemli ölçüde kontrol sağladığını söyledi. İhalelerin toplu halde yapılmaya başlandığını ve bu sebeple katılımcı sayısının ve doğal olarak rekabetin arttığını, aynı ölçüde fiyatların da düştüğünü söyledi. Yılmaz, geçen sene 31 hizmet alım ihalesi yapılmışken bu sene 10 ihale yapıldığını aynı şekilde geçtiğimiz sene yapılan 49 mal alım ihalesine karşın bu sene sadece 10 ihale yapıldığını, bunun sonucu olarak da ilaç ihalelerinde birim fiyatta %10’luk bir düşüş olduğunu, gider kalemler toplamında da %9.1 azalma olduğunu ifade etti.


6 aylık görev sürelerinin ilk 3 ayının genel olarak planlama ve karar almayla geçtiğini, çalışmaların son 3 aylık dönemde somutlaşmaya başladığının altını çizen Yılmaz, tasarruf önlemleri için sık sık toplantı yaptıklarını; telefon, elektrik, internet, tıbbi atık, doğalgaz, su, akaryakıt, laboratuar giderleri, ilaç giderleri ve tıbbi sarfiyat giderleri gibi sabit giderler için tek tek planlama yapıldığını ve giderlerin %9.1 oranında düştüğünü belirtti. Tahlillerde otomasyonun kaldırıldığını, artık toplu tahlil yerine doktorların istedikleri her bir tahlili tek tek belirttiği formların kullanılmaya başlandığını, ayrıca yapılan tahlillerini bilgiişlem altyapısına girilerek gereksiz yere tekrarlanan tahlillerin önüne geçtiklerini söyledi. Yılmaz ayrıca, bir hastanede yapılan tahlilin diğer bir hastanede de görüntülenmesini sağlayan bir bilgi ağı kurulduğunu ifade etti.  

Yılmaz, yapılan tasarruf çalışmalarıyla hastanelerdeki gereksiz giderlerin önüne geçildiğini, ancak bunun gerçekleşmesinin hastane personelinin uygulamasıyla mümkün olduğunu söyledi ve tasarruf önlemlerine özen gösteren tüm personele teşekkür etti. Yılmaz ayrıca, hasta sayısında %12.5 artış olmasına karşın laboratuar giderlerinde %11.65 azalma olmasına dikkat çekti.

Yılmaz, tasarruf çalışmalarının yanı sıra hastanelere yaptıkları yatırımlardan da bahsetti. Hastanelerin son 6 aylık dönemde kendi döner sermayelerinden elde edilen kaynaklardan yaklaşık 275 Bin TL, genel bütçeden ise 2 Milyon 800 Bin TL olmak üzere toplam 3 Milyon 100 Bin TL tutarında bir tıbbi cihaz alımı gerçekleştirildiğini söyleyen Yılmaz, tıbbi cihaz donanımlarının hastane mali durumuna minimum yük getirecek şekilde güçlendirildiğini belirtti. Yılmaz ayrıca, ek ödeme tutarlarında hekimler için ortalama %20.5, diğer personel için ortalama %12.8’lik bir atış olduğunu söyledi.  

Ortaya çıkan bu rakamlarla Yılmaz, son olarak hizmetlerinin devam edeceğini söyledi ve vatandaşlardan kendilerini ailelerinden biri olarak görmelerini istedi. Vatandaşların her sıkıntısını çekinmeden kendilerine iletebileceğini söyleyen Yılmaz, meydana gelen şiddet olaylarının önüne geçmek için de karşılıklı hoşgörülü olmak gerektiğini belirtti.