Gölpazarı ilçesine bağlı Aktaş Köyü mücavir alanları içerisine kurulması planlanan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin başka yere kurulmasını isteyen köylüler önceki gün eylem yaparken, halkın bazı kısımları bölgenin marjinal tarım arazisi olduğunun altını çizdi ve verimsiz olarak nitelendirilen topraklar üzerine kurulacak Gıda OSB'sinin ilçenin kaderini değiştireceğini savundu.

Gölpazarı ilçesinde kurulması planlanan Gıda İhtisas OSB için geçtiğimiz gün gerçekleşen ÇED toplantısı öncesi köylüler OSB'nin kurulacağı alanda toplandılar.

70 traktör ile Gıda OSB’nin farklı bir yere taşınması için eylem düzenleyen köylüler, ardından ÇED toplantısının yapılacağı düğün salonuna geldiler. Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak başkanlığında kurulan heyeti protesto eden köylüler, toplantının yapılmasına izin vermediler.

Müdür Budak, protestolar altında bu toplantının gerçekleşemeyeceğini belirterek yanındakilerle birlikte salondan ayrıldı.

Gölpazarı Belediye Başkanı Hayri Suer, yapılan eyleme ve Gıda İhtisas OSB'ye ilişkin ise açıklamada bulundu.

“ÇİFTÇİMİZ DAHA ÇOK ÜRETECEK”

Başkan Suer, Gıda OSB’nin önemine değinirken, “buraya ağır bir sanayi gelmeyecek, buraya dökümcüler, plastikçiler, metalciler gelmeyecek, burasının gıda ve tarım sanayisi olduğuna neden değinmiyoruz. Bakın buraya gelen gıda ve tarım organizedir tam tersine bundan sonra çiftçimizin daha fazla üreteceği, emeğinin karşılığını çok daha fazla alacağı ve tarımı çok daha severek icra edeceğimiz bir durum çıkacak ortaya çünkü artık alıcı ayağının dibine gelmiş olacak" dedi.

“DAHA FAZLA TARIM YAPILMASINDAN BAHSEDİYORUZ”

Belediye Başkanı Hayri Suer, ilçenin gıda OSB ile göl alacağını söylediği konuşmasının devamında ise şunları söyledi: "Gölpazarı bir zamanlar Bilecik’in en büyük ilçesiyken şuan günün sonunda maalesef göç vere veren, nüfusunu kaybede kaybeden en küçük ilçelerinden biri olmuş. Buradaki en büyük sebep ise sanayileşmenin olmamış olması.

Bilecik’te, Vezirhan’da Osmaneli’de, Bozüyük’te, İstanbul’da, Eskişehir’de, Bursa’da çok fazla hemşerimiz maalesef burada iş imkanı olmadığı için gurbete çıkmış durumda, bu dediğim malumun ilanıdır. Bunun için uzun yıllardır bir sanayi tesisinin kurulması, Gölpazarı’nda bir organizenin kurulması hep gündeme gelmiş fakat yapılamamış, şuanda ilçemizde böyle bir durum var. Tabi Gıda ve İhtisas OSB olması bizi birazcık daha bu anlamda sevindiriyor çünkü tarımdan bahsediyoruz, tarımın korunması, yaşatılması ve Gölpazarı’nda daha fazla tarım ve zirai faaliyetlerin yapılmasından bahsediyoruz. İşte tam da bu noktada bizim OSB’miz Gıda ve Tarım OSB olması nedeniyle esas, sonra çok daha fazla tarımdan gelir elde edeceğiz. Tarımda ürün çeşitliliğimizi artıracağız, daha farklı alanlarda üretim yapacağız. Bir anlamda da hammadde, mamul ve ara mamul ihtiyacını da bizim ilçemizin verimli topraklarında sağlamış olacağız" dedi.

“İLÇEYE TERSİNE GÖÇ BAŞLAYACAK”

Gıda İhtisas OSB'nin tarımı daha da kuvvetlendireceğini söyleyen Başkan Suer, "oradaki köylülerimizle de konuşuyorum maalesef üzülerek söylüyorum Gölpazarı’nda artık tarımda ölüyor çünkü tarımda istihdam edeceğimiz genç insanımız artık kalmadı. Biz eğer ‘tarımı koruyalım, tarımı yaşatalım’ diye bu OSB’ye karşı gelirsek o tarlaları sürecek, ekip-biçecek, hasadını yapacak insanımızda kalmayacak, bununla da yüzleşmek lazım, bu tespiti de yapmak lazım" dedi.

Ayrıca, Gıda İhtisas OSB'nin tamamlanması ile birlikte 600 kişiye iş sağlayacağı ve bu noktada 2 bin kişinin üzerinde insana ise ekmek kapısı olacağı belirtildi.

Köylülerin ise, Gıda İhtisas OSB'nin yapılmasını istediği 60 dekar alanda marjinal tarım sahası olması nedeniyle senede bir kere ya Ayçiçeği, yada Buğday ekimi yapılıyor.

Editör: TE Bilişim