Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi (BŞEÜ) tarafından düzenlenen ‘2. Bilim Şenliği’ başladı. 2 gün sürecek olan bilim şenliğinde bilim stantları, paramotor gösterisi katılımcılar tarafından büyük ilgi gördü.

Bu yıl 2.’si düzenlenen bilim şenliği Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi kampüsünde başladı. Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi tarafından organize edilen ‘2. Bilim Şenliği’nde Türk bayrağı ve Atatürk posteri taşıyan paramotor gösterisi ve bilim stantları büyük rağbet gördü.

“BİLECİK ÖĞRENCİ ŞEHRİDİR”

‘2. Bilim Şenliği’ açılış töreninde konuşan Vali Şefik Aygöl, Bilecik’in nüfusunun yüzde 10’unun öğrencilerden oluştuğunu söylerken Bilecik'in öğrenci şehri olduğunu belirtti. Vali Aygöl, konuşmasında şunları söyledi:

“Çok yakın bir zamanda öğrencilerimiz şehrimize geldiler ve üniversitemize kayıtlarını yaptılar. Yüzde yüz dolulukla bir kayıt oranı yaşadık. Üniversitemiz bütün bölümlerini dolduracak şekilde bir ilgi alaka gördü. Ben önce bizi tercih eden Bilecik'i tercih eden Şeyh Edebali Üniversitesi'ni tercih eden bütün gençlerimize teşekkür ediyorum ve şehrimize hoş geldiniz diyorum.

Ben de sizin kadar bu şehirde yeni ve heyecanlıyım. Ben de şehri tanımaya çalışıyorum. Ben de sizler gibi her gün yeni yerler keşfediyorum. Yeni şeyler öğreniyorum.  Hızlı bir şekilde bu şehri tanıma fırsatı buluyorum. Ama bu şehri sizlere daha iyi hizmet etmek için tanıyorum.

Şimdi ilk duyduğumuz cümle, kuruluşun ve kurtuluşun şehri Bilecik derler. Gençliğimiz araştıran, soruşturan bir şekilde yetiştiriyoruz Allah'a çok şükür. Ne demek kuruluşun şehri? Ecdadımız burada Osmanlı Devleti’nin otağını durdu ve dünyanın bütün bölgelerine adaletle hükmet fırsatı buldu.

Ecdadımız bu topraklarda büyüyüp dünyaya hükmedince, bugün bu mezalimin olduğu bölgede bir Astsubay ve elli tane askerle 600 yıl adaletle oraları yönetti. Ama bugün dünyanın bütün uçakları dünyanın bütün güçleri oralarda bir adalet bulabilir miyiz? Oralarda bizim geçmişimizde bir astsubayımızın yaptığı çalışmayı hükmetmeye çalışıyorlar. Bunun mücadelesi içerisindeler.

Bir de kurtuluşun şehri diyoruz. Niye Kurtuluş'un şehri? Bu topraklar, o tarihlerde Kurtuluş Savaşı döneminde, sözüm ona batı medeniyetinin çizmelerini altına almak istemişler. Üstelik Bilecik topraklarında 1956 tane evi yakmışlar. Sevgili gençler, hangi topraklarda yaşadığımızı öğrenmeniz açısından bunu hatırlatmak istiyorum. Bilecik nüfusu 18 binden 4 bine düşmüş. Yakmadıkları tek bir yer var. Şeyh Edebali türbesinin yanındaki Orhan Gazi Camisi. Tabii hepiniz şöyle düşünüyoruz ki orası bir cami herhalde camiyi yakmamışlar diye. Hayır, orayı da maalesef askeri depo olarak kullanmışlar. Kendi işlerine gelmeseydi orayı da yakacaklardı. Onun için gençliğimiz çok önemli. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk ne diyor? ‘İstikbal göklerdedir.’ Aramızda Teknoloji Bakanlığımız. Niye gençlerimizle birlikteyiz? Biz teknolojiyle güçlü olursak, biz teknolojide gücü yakalarsak dünyaya bu kuruluşun şehrinde yeniden adaleti getirmek ve dünyayı doğru bir şekilde yönetme fırsatı bulmuş olacağız.

22 bin tane öğrencisi olan bir üniversitedeyiz şu anda. Bu memleketin de bu şehrin toplam 228 bin nüfusu var. Yani neredeyse nüfusumuzun yüzde 10’u üniversite öğrencilerimiz. Aslında bu oranla ülkemizin en fazla nüfusuna oranla öğrencisi olan şehiriz. Yani öğrenci şehriyiz.”

BAKAN YARDIMCISI İNAN: “GENÇLİĞİN VE SANAYİCİLERİN YANINDAYIZ”

Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Oruç Baba İnan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın teknolojik gelişmeler için teşvikler ve gerekli altyapı çalışmalarını yürüttüğünü belirtti. Kişi başına düşen milli gelirin arttırılması için büyük çaba gösterdiklerini ifade eden İnan, konuşmasında şunları aktardı:

“İçinden geçtiğimiz konjonktürde dünya son on yılda oldukça zorlu imtihanlar verdi. Ama içinde bulunduğumuz zamanlar önümüzdeki on yılların daha da zorlu olabileceğini işaret ediyor. Burada hepimize düşen görevler var. Bizler Sanayi Teknoloji Bakanlığı olarak hem gençliğimizin hem de kıymetli sanayicilerimizin, iş adamlarımızın önünü açmak, engelleri kaldırmak, gerekli teşvikleri vermek, planlamaları, stratejileri geliştirmek için hep birlikte el birliğiyle çalışıp bu emek yolculuğuna çıktık.

Türkiye yüz yılını kurmak yolunda, içinden geçtiğimiz dünyayı düşündüğümüzde bu işlerin sorumluluğu omuzlarımızı çökertecek derecede. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, muasır medeniyet seviyesinin üzerine işaret ettiği ve ‘vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır’ şiarıyla bizlere yol gösterdiği Cumhuriyetimizin kuruluşunun yıl dönümünde Türkiye yüzyılının başlangıcında üzerine derin düşünmemiz gereken bir kavşaktayız.

Rakibi olduğumuz, peşinde olduğumuz gelişmiş ülkelerin, kişi başı gelirlerini düşündüğümüzde 50 bin dolarlara kadar çıkıyor. Biz şu anda 10 bin dolarları geçmiş durumdayız. 15-20 bin Dolara doğru yola çıkmaktayız.

Üzerimizde bu farkı kapatmanın bir taraftan yükü bir taraftan kalbimizde heyecanı var. Yüreğimizde Türkiye'yi Yüzyılını kurmanın heyecanı var. Burada hem iş dünyamıza hem de gençlerimize ve tabii ki bize de bakanlık ve devlet olarak görevler düşüyor.”

REKTÖR BEYDEMİR: “GÜNCELLİĞİMİZİ KORUMAK DURUMUNDAYIZ”

Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, konuşmasına İsrail’in Filistin saldırılarını kınayarak başladı. Teknolojinin günümüzde hızlı bir şekilde geliştiğine dikkat çeken Beydemir, bilim şenliği ile bilimsel farkındalık oluşturmayı hedeflediklerini söyledi. Beydemir, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Üniversitemizde yapılan bilimsel çalışmaları; teknoloji firmalarımızın, savunma sanayimizin ve daha pek çok sektörün teknolojik çalışmalarını iki gün boyunca gerçekleşecek olan çeşitli etkinliklerle sizlerle paylaşacak olmaktan dolayı büyük bir mutluluk duymaktayız. Türkiye Yüzyılına yakışır böylesi güzel bir organizasyonun tertip edilmesinde bizlerden desteklerini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza teşekkürlerimi sunmak istiyorum.

Bilimsel çalışmalar yapmak ve öğrencilerine akademik eğitim vermek üniversitelerin asli görevidir. Yapılan bilimsel çalışmaların toplumsal yaşama aktarımı da en az bu kadar önemlidir. Bilimsel bilgi ile donanmış toplumlar tarihte olduğu gibi bugün ve gelecekte de dünya üzerinde söz sahibi olacaklardır. Bizler de tarihi sorumluluğumuzun bir gereği olarak öğrencilerimizi; iyi eğitim almış, akademik olarak yetkin, tarih ve millet şuurunu kazanmış bireyler olarak geleceğe hazırlama gayretindeyiz. Bu çalışmalarımızda teknolojik gelişmeler ışığında güncelliğimizi korumak durumundayız.”

Konuşmaların ardından 2. Bilim Şenliği sponsorlarına ve destekçilerine plaket takdimi yapıldı. Açılış kurdelesinin kesilmesinin ardından stant ziyaretleri gerçekleştirildi. Korkmaz Kesik

Editör: Korkmaz Kesik