Kıymet Aslan- 

          Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğimizin kuruluş yıldönümü nedeniyle 07 Kasım 2013 Perşembe Günü saat 10:00'da Bilecik Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Genel Sekreterliği toplantı salonunda program düzenledi. Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği’nin 1 yıllık faaliyetlerinin anlatıldığı programın sunumunu Genel Sekreter Mustafa Yılmaz
  gerçekleştirdi.

Türkiye Kamu Hastaneleri Birliği Kurumu olarak Türkiye’nin en genç kurumlarından biri olduğunu hatırlatan Yılmaz, Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği olarak 1 yıl boyunca  yaptıklarını ve hedeflerini anlattı.

Bilecik İli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mustafa Yılmaz, Şuanki hastane yatak sayımız yetmediğine değinerek, yeni hastane yeriyle ilgili çağrı yaptı. Hastane Projesinin bittiği, ihalesine yılbaşında çıkılacağı yönünde duyum aldıklarını söyleyen Yılmaz, “Hangi kararı vereceklerse versinler, bizim çok acil hastaneye ihtiyacımız var. Bizim sağlık hizmetleri sunmamızın en büyük engel şuan fiziki şartlarımız. Yatak sayımız yetmiyor, odalarımızda banyo tuvalet yok çoğunluğunda, duvar kırma ve delme işlemlerine bina teknik olarak el vermiyor. O yüzden de biz daha sağlıklı, kaliteli bir hizmet sunmak adına çok ivedi bu il’e bir hastane ihtiyacının olduğunu söylüyoruz. Ayrıca bunu biz Bozüyük içinde söylüyoruz.”dedi.

“Daha az sayıda, daha profesyonel insanla, daha çok iş üretmeye çalışıyoruz”

Yılmaz, sağlık hizmetlerine yönelik yaptığı konuşmasında Kalite standartlarına değinerek “Bilecik’te de 2 Kasım 2012 de başlamıştık. Bilecik’te her halde bize yavaş yavaş alıştı diye düşünüyorum. Genel Sekreterlik nedir herkes yavaş yavaş öğrenmeye başladı. Bizde burada gördüğünüz 5 tesisimizle birlikte Bilecikli hemşerilerimize hizmet sunmaya çalışıyoruz. 2012 de bu bağlı tesislerimize 31 kişi ile yönetirken şuanda 20 kişi ile yönetiyoruz. Kurumsal olarak bir artış var gibi ama aslında bir artış yok. İdareci yapısında bir azalma var. Daha az sayıda daha profesyonel insanla daha çok iş üretmeye çalışıyoruz.

Kalite standartlarımızı daha da nasıl iyileştirebiliriz diye çokça toplantılar ve hastane ziyaretlerin de bulundular. Hastanelerimiz gece 3’te de yaşayan birimlerdir. Sabah 7’de öğlen 12’de de durumumuzu, halimizi görmek zorundayız. Bizim hizmetimiz durmadan devam etmek zorunda olduğundan bizde durmadan takip etmek durumundayız. Sağlık hizmetinin en büyük özelliği bu, acil servisi hiç zaman kapatamazsınız. Yenileme de yapacaksanız dahi durdurmadan, hizmeti aksatmadan ara vermeden devam etmeniz gerekiyor. O yüzden biz daha hazır olmak zorundayız. O yüzden sağlık çalışanlarının işi diğer sektörlere göre biraz daha zor ki yaratılmışların en kutsalı can ile uğraşıyorlar”dedi.


“Eğitimleri önemsiyoruz”

“Bilecik’te ve Bozüyük’te işaret dili eğitimleri yaptık. Engelli vatandaşlarımızdan engelleri ortadan kaldırmak için değişik birim ve zamanlarda çalışmalar yürüttük. Tıbbi eğitimleri yapıldı. Sivil Savunma Planlarımızı gözden geçirdik. Olası hastane ve birimlerimizde oluşacak afet acil durumlarda neler yapabiliriz. Tüm bunlarla ilgili toplantılar yapıldı. Biz eğitimi çok önemsiyoruz. Dönem dönem yazdığınız hastanede olumsuz değişiklikler. SABİM ve BİMEM gibi mercilere yansıyan diğer olumsuz şeylerin %90’a varan kısmı yanlış iletişimden kaynaklanıyor. Dilimizi doğru kullanmamaktan kaynaklanıyor. Hizmet sektöründesiniz ve %100 memnuniyet mümkün değil.”dedi.

“90 gün projesi” uygulamaya girecek

Mustafa Yılmaz, eğitimlerle şikayet ve memnuniyetin anlaşılmasının tam anlamıyla yeterli gelmediğini anlatmasının ardından “90 Gün projesi” ni Bilecik’te uygulamaya geçireceklerine de  değindi.

“90 Gün projesi başlatacaktık, kurum başkanlığındaki değişikliklerden dolayı bir kesintiye uğradı. Düzenli olarak istatistikleri çıkardılar hastanemizden hizmet almış insanlarımızı evlerinde ziyaret edeceğiz. Memnun veya memnuniyetsizliği bu sayede geri dönüşleri her ay alacağız. Bizim şikayet kutularımız var ama şikayetleri veya memnuniyeti yerinde dinlemek çok farklı. Her ay bunu düzenli hale getireceğiz. Bizden hizmet almış insanımızı evinde ziyaret edip hem evindeki durumunu göreceğiz hem de sağlık hizmetinden ne kadar memnun kaldı, sıkıntıları yaşadı onları alacağız. O yüzden iletişimde önemli. İletişime önem veriyoruz bunu değişik alanlarda, sürekli yapıyoruz. Bunu hizmet içi eğitim diye sürekli eğitimlerle sağlıyoruz. Hastane kalitesini arttırıcı çalışmalar yaptık. ”

“Acillerimizi kötü kullanıyoruz”

Yılmaz, “ Biz acillerimizi çok çok kötü kullanıyoruz. 112’lerimizi çok çok kötü kullanıyoruz. İnşallah onları daha etkin kullanılır hale getireceğiz. Onun için bazı tedbirler aldık. Başvuru alanlarını yeniledik, bununla ilgili sürekli yenileme çalışmaları devam ediyor. En büyük sıkıntımız hastanemizin fiziki şartları zor. Eskiyi “yeni” yapmak çok zor. 1954 model bir hastanemiz var, bir taraftaki okuldan bozma poliklinik binası. Dolayısıyla hastane mantığıyla hastaneler değil. Günün  şartlarını taşımıyor ama yeni hastane kısa sürede bitince daha iyi imkanlara sahip olacağız. Yoksa tıbbi olarak güzel şeyler üretiyoruz.”dedi.

  “Acil hastaneye ihtiyacımız var”

“Şuan yatak sayımız yetmiyor. Yaklaşık 60 tane uzmanımız var. 120-130 tane yatağımız var, yetmiyor. Yeni hastane yeriyle ilgili her zaman bitaraf kaldım. Bitaraf olan bertaraf olur derler ama bu konuda tarafsız kalmayı istedik. Bizim duyduklarımız projenin bittiği, ihalesine yılbaşında çıkılacağı yönünde oldu. Ama bizim en büyük talebimiz nereye, nasıl karar verilirse verilsin en iyi karar vereceklerine inanıyoruz. Hangi kararı vereceklerse versinler, bizim çok acil hastaneye ihtiyacımız var. Bizim sağlık hizmetleri sunmamızın en büyük engel şuan fiziki şartlarımız. Yeni alanlar, yeni birimler kurmak istiyoruz, yoğun bakımımızı büyüttük ama mevcut yere yeni yer yapılmadan olduğu yerde büyütmeye çalıştık. Hastanemiz büyük olsa, ferah olsa, alanlar daha geniş olsa yoğun bakımı çok daha güzel olabilir. Yatak sayımız yetmiyor, odalarımızda banyo tuvalet yok çoğunluğunda, duvar kırma ve delme işlemlerine bina teknik olarak el vermiyor. O yüzden de biz daha sağlıklı, kaliteli bir hizmet sunmak adına çok ivedi bu il’e bir hastane ihtiyacının olduğunu söylüyoruz. Ayrıca bunu biz Bozüyük içinde söylüyoruz. 3 ayrı yerde hizmet vermesi inanılmaz ekstra maliyetler getiriyor. Bozüyük’te de 2014 yılında büyüklerimize arz ettik, onlarda gerekli çalışmayı yapıyorlar. Bozüyük’te de yeni bir hastane olsun istiyoruz. Bunlarla ilgili çalışmalarımız fikri olarak devam ediyor.”

Vatandaş için ferah ve düzgün ortam ihtiyacı

“2014 yılında alanlarımızı çok daha farklı göreceksiniz. Malzeme alacağız, yıl sonunda hepsi gelmiş olacak.  Bu alanların daha rahat, daha ferah olacak. İnsanlarımız sandalye değil, koltuklarda oturacaklar. İnsanlarımız belli bir saatini hastanemizde geçiriyorlar. Ferah ve daha düzgün bir ortamda geçirsinler. Bizim ilimizde niye bu yok diye dertlenmemek lazım. Bize biçilen rolün tamamını oynamaya çalışıyoruz. Mevcut alet edevatı modern bir şekilde tutmak, günün şartlarını oluşturmak, personel sayısını desteklemek. Halkın bilinçlenmesi anlamında etkinlikleri önemsiyoruz.”

“Kan bir ihtiyaç değildir, sürekli ihtiyaçtır.”

Konuşmasının devamında Kan’ın bir ihtiyaç olmadığı mesajını da veren Yılmaz, çeşitli gün ve haftalarda düzenledikleri etkinlikleri anlattı.  “Kan bir ihtiyaç değildir, sürekli bir ihtiyaçtır. Hemen hemen hepimizin bir gün ihtiyacı olabileceği bir ürün. İnşallah hiç birimizin ihtiyacı olmaz ama olduğu zaman da hiç birimiz ihtiyacını çekmeyiz.

Sağlık Haftası etkinlikleri kapsamında hastanelerimizde değişik etkinlikler yaptık.  Hastalarımızı ziyaret ettik, yaşlılarımızı yaşlılar haftasında, evde sağlık hizmetlerimizle ziyaretler ettik. Evde Sağlık Hizmeti çok dualı bir hizmet. Yıl içerisinde arkadaşlar gidip geziyorlar. Huzur evimizi ziyaret ettik. Toplum Ruh Sağlığı Merkezimizle ilgili yeni projelerimiz var. Bilecik ve Bozüyük olmak üzere 2 tane var. Bir çok il’e göre bu ölçekteki bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi gerçekten önemli bir sayı. İnsanlardan izole, sosyal hayata hiç katılmayan insanlarımızdan dönüşümleri duydukça mutlu oluyoruz. İşe başlayanlar var. Anneler-Babalar o hastalara bakan insanlar daha rahat olabiliyorlar. Buraların gelişmesi için arkadaşlarımızda çalışmalar yapıyor. Bunlarla ilgili bir profesör hocamızı davet ettik, geldiler eğitim verdiler.

Ebeler-Hemşireler Haftamızda acil servislerimizi bebek ölümlerini konu alan paneller yaptık. Değişik turnuvalarda ödül alan arkadaşlarımızı ödüllendirdik. Sonuç olarak, hizmet artışı gelirimizde yüzde 18 oranında artış, sağlık tesislerimizdeki hizmetlerimizde ise yüzde 12,08 artış sağladık. Tıbbi cihaz yatırımımız 3 milyon 98 bin 507 lira olacaktır. Sağlık tesislerimizin hizmet kalitesinin arttırılmasına yönelik inşaat onarım ve yenileme çalışmalarına 452 bin liralık  yatırım yapılmıştır. Sağlık tesislerinin 2012 yılındaki 4 milyon 431 bin 315 lira olan borç yükü, 2013 yılında tamamen bitirilmiştir. Bu tarihten itibaren borç harici banka mevcudumuz, 491 milyon 587 bin 89 liradır."dedi.

Toplantıya, Tıbbi Hizmetler Başkanı Nihal Akpınar, İdari ve Mali Hizmetler Başkanı Alpaslan Fedayi Çatla ve Bilecik Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği uzmanları katıldı.


Editör: TE Bilişim