Dünya genelinde yılda binlerce çocuk fiziksel veya duygusal istismara uğruyor. İçinde değer verilmeyen, çocuğun dediğine güvenilmeyen mahremiyet eğitiminin es geçildiği toplumlarda maalesef ki daha fazla.. Susmayın, çocuğunuza inanın, peşini bırakmayın…

Peki biz anneler, olası bir istismarı önlemek adına kendi payımıza düşeni nasıl gerçekleştirebiliriz?

✔ÇOCUKLARA HAYIR DEMEYİ ÖĞRETİN: Bizim toplumumuzda başkasına ayıp olmasın diye bazı şeyleri yapmak/kabul etmek ne yazık ki yaygın.Özel bölge eğitiminden bağımsız, gerektiğinde hayır diyebilen çocuk yetiştirmek işin püf noktası gerçekten de. İşte, “Aaa ayıp ama tatlım, bi kere öpsün amca”, “ama bak çikolata verecekmiş, hadi bi kere sarıl teyzeye”, “canım niye susuyorsun, söylesene abiye adını gibi cümleleri dilimizden  atmakla başlanabilir.

✔ÇOCUCUĞUNUZA GÜVENİNİZİ VE KOŞULSUZ SEVGİNİZİ GÖSTERİN: Çocuğumuz ne yaparsa yapsın, ne hissederse hissetsin, ne söylerse söylesin ona sevgimiz azalmaz ve bunu o da bilmeli. Çocuğumuzun her hangi bir anda duyduğu kızgınlık, sıkıntı, üzüntü, vb duyguları yadırgamayıp, alaya vurmayıp olduğu gibi kabul eder ve her şartta yanında olduğumuzu hissettirmeliyiz.

Çocuklar, istismar gibi bir olayı anlattıklarında, kendilerinin cezalandırılmayacaklarını, onlara kızılmayacağını, anne babasının ona olan sevgisinin azalmayacağını bilmeli, sözlerine değer verildiğine güvenmelidir.

✔ÖZEL BÖLGELERİ TANIMLAYIN: 2 yaş civarı, çocuklarımıza vücuduyla ilgili sınırları anlatmaya başlamak için idealdir. Bu hiç erken bir yaş olarak düşünülmemeli. 2 yaş özgürleşme dönemidir. Çocuk, bedeni üzerindeki haklarını anlamaya açıktır. Örneğin babaannesinin sarılma isteğini reddedebilir, sizin onu öpmenizi o an istemeyebilir. Yani artık seçimleri vardır. Bu nedenle, 2 yaş itibariyle çocuklara özel bölgeler tanımlanmalı; buralara kimlerin ne şartlarla nasıl dokunabileceği anlatılmalıdır. Peki nelerdir özel bölgeler: Dudak, meme ve genital bölge (popo dahil). Meme ve genitali gerektiğinde sadece anne-baba ve anneyle baba izin verdiği takdirde doktorun görebileceği/dokunabileceği anlatılmalıdır. Dudaklarından da kimse öpemez. (Anne baba dahi bu konuda kendini sınırlamalı. Örneğin meme ve genitali tuvalet ve duş yardımında vb. görebilir)

✔YABANCI KAVRAMINI ÖĞRETİN: Uzmanlar, yabancı kavramı için 4 yaş civarının uygun olduğunu söylüyor. Basitçe, “tanımadığı insanların” yabancı olduğunu ve kendisine yaklaşmalarına izin vermemesi gerektiğini açıklamakla başlayın.

✔ROL MODEL OLUN: Kendi özel bölgelerimizi de aynı şekilde korumalıyız. Çocuklar bu kavramları öğrendikten/kavradıktan sonra artık yanlarında özel bölgelerimiz açık şekilde dolaşmamaya özen gösterebiliriz rol model olmak adına.

Unutulmaması önemli olan nokta şudur: Susmak veya susturmak yaraları derinleştirirken konuşmak iyileştiricidir. Olanların onun suçu olmadığı ve ailesinin onu sevmeye devam ettiğinin çocuğa açıkça söylenmesi iyileşme süreci için son derece önemlidir..!