Hububat tarımının yoğun olarak yapıldığı Bilecik’te survey çalışmaları yürütülüyor.
Köylerde buğdayda rastlanılan buğday zararlısının tespiti ve çözüm yolları açısından sürdürülen faaliyetler devam ederken, bazı arazilerde ise zaman zaman popülasyonun yüksek olduğu zarar eşiğine yaklaştığı tespit ediliyor.
İlimizde özellikle hububat ekiminin yoğun olduğu köylerde özellikle yaprak bitleri ergin ve nimfleri buğdayda yaprak ve başaklarda büyük koloniler meydana getirerek bitki öz suyunu emmek suretiyle zarar yaparken, emgi sonucunda bitkiyi zayıflatarak, gelişmesini durdurabiliyor. Yaprak bitleri ayrıca tanenin olgunlaşmasını engelleyerek buruşmasına ve kurumasına neden olup, ürünün verimi azaltıyor buna bağlı olarak kalite bozulup bitki kuruyor.
Bilecik İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu kapsamda survey çalışmalarını da sürdürürken, “yetiştirilen bitki çeşidine bağlı olarak, farklı zararlı ve hastalıkların görülmesi doğaldır. Ancak, gerek hastalık gerekse zararlı olsun her zaman problem olmayabilir. Yapılan en önemli iş ürün kaybına neden olan etkenlerin hangi seviyede iken zarar meydana getirebileceklerinin saptanmasıdır. Her zararlı veya hastalık için önce zarar yapma seviyesi, zarar derecesi belirlenmeli, sonra uygulanacak mücadele yöntemi seçilmelidir.
Ülkemizin yaşadığı ekstrem iklim şartlarından dolayı bitkisel üretimde hastalık ve zararlılardan kaynaklanabilecek kayıpların önlenmesi veya en aza indirilmesi için ilimizdeki hastalık ve zararlıların uzun yıllar ortalamasına göre biyolojilerinde bir değişiklik olup olmadığının arazi çalışmalarıyla değerlendirilmesi ve mevcut durum yorumlarının yapılabilmesi için teknik personellerce survey çalışmaları yapılmaktadır.
İlimizde Süne, Tarla Faresi, Çekirge mücadeleleri için Genel Survey çalışmaları ile Bağ, Mısır ve Meyvede Özel Survey çalışmaları yürütülmektedir.
Süne Mücadelesi çalışmaları Hububat üreticilerinin kaliteli ve verimli ürün alabilmesi için çok önemli bir mücadele çalışması olmaktadır.
Hububatta süne böceğinin kışlakta takibi ve ovaya göçünün izlenmesi,
Kıymetlendirme, Yumurta Parazit ve Nimf Sürveyleri,
Ekmeklik Buğdayın önemi ve unda kalite kriterleri çalışmalar kapsamında oldukça önemli başlıklar olarak göze çarpmaktadır.
Süne Mücadelesi çalışmaları İlimizde yaklaşık olarak 30.000 dekarlık ekiliş sahasında gerçekleştirilmektedir. Kıymetlendirme, Yumurta Parazit ve Nimf Sürveyleri gibi çalışmalar teknik elemanlarca yapılırken, yapılan kontrollerde gerekli yoğunluk oranına göre mücadele yapılıp yapılmayacağına karar verilebilmektedir.