Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, süspansiyonlu tarımsal kredilerinde faizin 2020 yılında yüzde 4,5 iken 2021’de yüzde 9’lara çıktığını, bu nedenle çiftçinin kredi almakta çok zorlandığını söyledi.

Süspansiyonlu tarım kredisi faizinde iki kata kadar artış olduğuna dikkat çeken Bilecik Ziraat Odası Başkanı Ahmet Sevinen, şöyle konuştu:

“Faizler 2020 yılında; Ziraat Bankası’nda tarımsal kredide süspansiyonlu kredi de yüzde 4,5'ti. 2021 yılında bu yüzde 9'a çıktı. Özel bankalarda daha yüksek. Süspansiyonlu krediyi bir tek veren Ziraat Bankası. Diğer kamu banklarını da Tarım ve Orman Bakanı Sayın Bekir Pakdemirli Bilecik'e geldiğinde onu da söyledik. Dedik ki; ‘Diğer kamu bankalarının da süspansiyonlu kredi vermesini talep ediyoruz. Onlar da versin.’ Çiftçi, kredi alırken zorlanıyor mu? Gerçekten çok zorlanıyor.

“BU DEMEKTİR Kİ, ‘KÜÇÜK ÇİFTÇİ BU İŞİ YAPMASIN”

Bundan iki yıl önce çiftçi 20 tane küçükbaş için süspansiyonlu kredi alabiliyordu. Şu anda bu 50'ye çıktı. 50’den aşağıya süspansiyonlu kredi alamıyor. 50 tane danayı da alması için yaklaşık 700-800 bin liralık ipotek vermesi gerekiyor. Bunu kaç tane çiftçi verebilir? Bu demektir ki, ‘Küçük çiftçi bu işi yapmasın.’ Bırakın bunu 10 tane besleyen de yapsın, 20 tane besleyen de yapsın,100 tane besleyen de bu krediden yararlansın.”

Editör: TE Bilişim