Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğünün görev alanlarında bulunan yaban hayvanlarının doğal yaşam ortamlarında beslenmesi ve korunması amacı ile yoğun kar yağışı nedeniyle yem bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için yemleme çalışmaları yapılıyor.

Bilecik Doğa Koruma ve Milli Parklar 16. Şube Müdürlüğü, merkez ve ilçelerde kış şartlarından olumsuz etkilenen ve doğada açlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan yaban hayvanlarının beslenmesini takviye etmek için yemleme çalışması yapıyor.

Soğuk ve karlı havalarda yiyecek bulmakta güçlük çeken yaban hayvanları için, Pazaryeri Küçükelmalı Tabiat Parkı bölgesinde yemleme çalışmalarına katılan Vali Bilal Şentürk, şöyle konuştu:

''Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğümüzün organizasyonuyla Küçükelmalı göleti civarında, yaban hayatını korumak üzere yemleme yapılacak. Doğa canlılarla güzel. Özellikle Bilecik'te ciddi bir yaban hayatı çeşitliliğimiz var. Bir çoğuda bilinmiyor. Çok nadir türlerin olduğunu biliyoruz. Tabi onları korumalıyız. Bizlere emanetler. Hava şartları çok olumsuz olduğunda hayatlarını idame ettirebilmeleri için, desteğe ihtiyaç duydukları zaman oluyor. Dolaysıyla güzel bir uygulamayla yabani hayvanlara yem bıraktık.''

Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Nezir Ayhan da yemleme çalışmalarını, kar örtüsünün çok olduğu ve uzun süre yerde kaldığı alanlarda yapıldığını bildirerek, ''Evcil sürülerin ulaşamayacağı, yerleşim yerlerine uzak ve yaban hayvanlarının yoğun bulunduğu alanlar tespit edilerek yapılmasına dikkat edilmektedir. Çalışma yapılan alanın fotokapan, ayak izi, dışkı ya da uzaktan gözlem ile izlenerek hedefine ulaşıp ulaşmadığı kontrol edilmektedir. Yemleme yapılan alanlarda yaban hayvanlarının kolay avlanmasına neden olabileceğinden söz konusu alanlarda koruma çalışmalarına ağırlık verilmektedir.'' diye konuştu.

Çalışmalar kapsamında, yaban hayvanlarının olduğu belirlenen alanlara besi yemi (buğday, arpa, mısır vb.), saman, ot-yonca, yemek artığı, pazar artığı, ekmek, sakatat gibi yaban hayvanlarının besin diyetinde bulunan yemler bırakılacağını belirten Ayhan, ayrıca yemleme yapılan alanlara yakın yerlerde bulunan göl ve derelerdeki buzlar kırılarak yaban hayvanlarının su ihtiyaçlarının da giderilmeye çalışıldığını söyledi.

Vali Şentürk, Kaymakam Berker Çırak, Belediye Başkanı Zekiye Tekin, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ayhan ve beraberindekilerle birlikte yaban hayvanlarına yem bıraktı.

Editör: TE Bilişim