Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk, ölümünün 84'üncü yıl dönümünde Bilecik’te törenlerle anıldı.

Cumhuriyet Meydanı Atatürk Anıtı önünde gerçekleşen çelenk koyma törenine; Bilecik Valisi Dr. Kemal Kızılkaya, Bilecik Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı, il protokolü, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Atatürk Anıtı’na çelenk konulması ile başlayan anma töreni, saat 09.05'te siren sesleri eşliğinde yapılan saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı’nın okunmasıyla sona erdi.

Anma programı, Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde Bilecik Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan etkinliklerle devam etti.

Programın açış konuşmasını yapan Bilecik Şeyh Edebali Anadolu İmam Hatip Lisesi Müdürü Ahmet Basatemur, “Bugün Kurtuluş Savaşımızın başkomutanı, İlk Cumhurbaşkanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölümünün 84. Yıldönümü. Bu vesileyle Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onunla birlikte ahrete irtihal etmiş tüm kahramanlarımızı, gazilerimize ve şehitlerimizi rahmetle ve şükranla yad ediyorum.

Bin yıldır bu toprakları vatan yapmak için her alanda çalışan, mücadele eden, katkı sağlayan herkesi tazimle anıyorum. Maziden atiye giden bu yolculukta ülkesine, milletine verdiği hizmetlerle adını tarihe altın harflerle yazdıran tüm güzel insanlar yüreğimizde yaşayacaklardır.

Büyük şahsiyetler yas tutularak değil fikirleriyle, eserleriyle, fedakar gayretleriyle anılırlar. Mustafa Kemal Atatürk fikirleri, eserleri, başarıları ve kılavuz edinilmesi için geride bıraktığı görüş ve düşünceleriyle birleştirici, bütünleyici yapısı en önemlisi bilimi rehber edinmiş öngörüsüyle ülkemizde ve dünyada seçkin bir yere sahiptir.

Yıllardır dünya tarihine yön veren, çağ açıp çağ kapana büyük devlet adamları yetiştiren yüce gönüllü Türk milletimizin yetiştirdiği en büyük liderlerden bağımsızlığımızın mimarı Mustafa Kemal Atatürk, sadece Türk tarihine değil tüm dünya tarihine de yön vermiştir. Milletimiz Atatürk öncülüğünde Kurtuluş Savaşında elde ettiği büyük zafer ile bin yıldır yurdumuz olan bu toprakların sonsuza kadar vatanımız olarak kalacağını tüm dünyaya bir kez daha göstermiştir. Atatürk, bağımsızlık mücadelesinin ardından millet iradesini esas alan ve en büyük eserim diye nitelediği Cumhuriyeti kurmuş milletimizin muasır medeniyetlerin saygın bir üyesi olmasını sağlayacak önemli düzenlemeleri hayata geçirmiştir. Atatürk’ün bize emaneti olan ölümsüz eser ve değerler dünyada gittikçe ağırlığını hissettiren ülkemizde daha ileri noktalara taşıma yolunda bizlere ilham kaynağı olmaya devam etmektedir.

Bu nedenle millet olarak 10 Kasım’ları bir matem günü olarak görmenin ötesinde Atatürk’ü anma, onun fikir, öngörü ve tespitlerini anlama günü olarak değerlendirmekteyiz. Bizler 10 Kasım’ları onu hiç dinlenmemek üzere yola çıkan asla ve asla yorulmazlar sözünün ışığında onun gösterdiği hedeflere ulaşmak için daha çok çalışmamız ve her zamanki gibi bir ve beraber olmamız gereken bir gün olarak gördük. Türkiye, Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda ilerlemesini kararlılıkla sürdürmektedir. Çünkü Atatürk Türk İstiklalini Türk Cumhuriyetini ilelebet muhafaza ve müdafaa etmektir sözü ile hedeflerimizi yıllar önce çizmişti. Hiç şüphe yok ki milletçe birlik ve beraberlik içinde elde ettiğimiz başarılar, Atatürk’ün bize çizdiği hedefe kararlılıkla yürüdüğümüzün en bariz ispatıdır. Bugün ise gururla ifade etmek isterim ki uluslararası alanda gücü sürekli artan, bütün dünya tarafından sürekli ilgiyle izlenen, kararlılıkla ilerlemesini sürdüren bir Türkiye var ve ülkemiz önemli bir güç olarak Atatürk’ten aldığı ilhamla dünyaya damgasını vurmaya devam etmektedir.”

Kahraman ecdadımızın büyük fedakârlıkla bizlere emanet ettiği vatanımızı ve medeniyet değerlerimizi her daim güçlendirerek geleceğe taşımak, şanlı tarihimize ve aziz milletimize vefa borcumuzdur. Hürriyetine meftun bir milletin mensupları olarak bugün bizlere düşen; bu mukaddes vatanı ilim, irfan ve hikmetle yüceltmek, devletimizin bekası, milletimizin huzuru için var gücümüzle çalışmaktır. Bu duygularla, ebediyete irtihal edişinin 84. Yıldönümünde Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun şahsında dava ve saliah arkadaşlarını, vatan için can veren bütün kahramanlarımızı bir kez daha şükranla ve rahmetle anıyorum.

Açış konuşmasının ardından; yine öğrenciler tarafından hazırlanan Atatürk’ün hayatı video gösterimi, Atatürk orotoryosu ve Atatürk’ün sevdiği şarkıların seslendirilmesiyle program sona erdi.

Editör: TE Bilişim