Cumhuriyet Halk Partisi Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurul toplantısında yaptığı konuşmada; AK Parti iktidarını ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yu hedef aldı. İktidar kanadının verdiği sözleri yerine getirmediğini ifade eden Tüzün, “Siz bu milleti kandırdınız. Ama artık kandıramayacaksınız. Seçim yaklaştı. Önümüzdeki ilk 6 ay içerisinde bu iktidarın değişeceği kamuoyu tarafından çok iyi bilinmekte” dedi.

Konuşmasının başında kanun teklifine AK Parti kanadından 5 kişinin katıldığını belirten Tüzün, “Biraz da gülelim Sayın Başkanım, 1,2,3,4,5 AKP’nin acınacak haline gülelim, 5 kişi. Kanun teklifini veren 70 Milletvekili var. 70 imza var. Hadi genel Kurul’a saygınız yok, hadi yüce meclisimize saygınız yok imzanıza saygınız olsun arkadaşlar. 70 arkadaşımız teklife imza veriyor  ama 5 kişi burada teklifi takip ediyor.” dedi.

Tüzün, meclis kürsüsünde yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Özellikle 27. Dönem parlamentosunda bir gelenek haline gelen temel kanun şeklinde kanun teklifleri geliyor. İç tüzüğümüzün 91. Maddesi gereğince temel kanun toplumun temelini ilgilendiren, yani bu ülkenin 85 milyon nüfusunu tamamını ilgilendiren kanundur. Ancak sadece 8-10 bin kişiyi ilgilendiren bir kanun teklifi ve 16 maddeden oluşan bir kanun teklifi iç tüzük 91’i de yok sayarak temel kanun olarak getiriliyor.

Bu yüce meclis, bu genel kurul geçmiş dönemlerde hatta 22. Dönemde 1200 maddelik Türk Ticaret Kanunu kanun olarak görüştü. Kanun olarak genel Kurul’a getirdi. Maddelerin görüşmesi yapıldı ve oylaması yapıldı. Peki ne için bu madde temel kanun olarak konmuş parlamentoda grubu bulunan partiler, Milletvekilleri kendi aralarında bir uzlaşma sağlasın, toplumun menfaatine kanun çıkarsın anlayışıyla bu kanun maddeleri gündeme getiriliyor ama bugünkü siyasi iktidar her zaman olduğu gibi bunu bugün de yok sayıyor. Bizler Cumhuriyet Halk Partisi grubunun Milletvekilleri olarak geçtiğimiz haftalarda yapmış olduğumuz İçişleri Bakanlığı Komisyonundaki söylemlerimizi, verdiğimiz önergelerin ne kadar önemli olduğu şimdi daha iyi anlaşılıyor.

“BAKANLIK, KARARNAME VE YÖNETMELİKLERLE YÖNETİLİR HALDE”

Türkiye Cumhuriyeti İçişleri Bakanlığı Türkiye’nin en önemli Bakanlığı. Türkiye’nin huzurundan asayişinden, bu milletin can ve mal güvenliğinden sorumludur. Böylesine önemli bir Bakanlığın Komisyonu 5 yılda 5 defa toplandı. Yani zaten Bakanlık kararname ve yönetmeliklerle yönetilir halde. Kararname çıkıyor uygulanıyor, Yönetmelik çıkıyor uygulanıyor. İçişleri Bakanlığı gibi böylesine önemli bir Bakanlıkta tüm yetkiyi yönetmeliğe bırakırsanız Bakan gelir yönetmelik değişir, bakan yardımcısına göre yönetmelik değişir, Genel Müdüre göre yönetmelik değişir. O zaman yüce meclis neden vardır? Kanun koyucu hakkımızı bizler belirleyemeyeceksek o zaman bakanlık yönetmelik ve kararnamelere göre ülkeyi yönetsin. Yönetmeye kalktıkları için de maalesef Türkiye bu noktada.

Bu kanunun içeriğine baktığımızda 8 farklı kanununda değişiklik yapıyorlar. Bu 8 farklı kanunun torba kanunu haline gelmesi yetmedi temel kanun olarak gündeme gelmesi ve yetmedi gerek komisyonda gerekse genel kurulda vereceğimiz önergelerle ilgili yine AKP grubunun ret vereceğini şimdiden algılayabiliyoruz.

“İÇİŞLERİ BAKANI GÖREVLERİNİ YERİNE GETİREMİYOR”

İçişleri Bakanlığı Türkiye’nin en önemli Bakanlığı. Görev ve yetkilerine baktığımızda da bugün Bakanlığın ve Bakanın ne halde olduğunu hepimiz çok iyi biliyoruz. Bu gerekçeler içerisinde baktığımızda özellikle Bakanlığın  görevlerinden bir tanesi Bakanlığa bağlı iç kuruluşları idare etmek suretiyle ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü yurdu iç güvenliğini ve asayişini kamu düzeninin ve genel ahlakı anayasada yazılı hak ve hürriyetleri korumaktır. Koruyabiliyor mu hayır, koruyamıyor.

Yine önemli görevlerinden bir tanesi sınır, kıyı ve kara sınırımızın muhafaza ve emniyetini sağlamak. Sağlayabiliyor mu, hayır sağlayamıyor.

Bir diğer önemli görevi Karayollarında trafik düzenini sağlamak ve denetlemek denetleyebiliyor mu hayır denetleyemiyor.

Suç işlenmesini engellemek suçluları takip etmek ve yakalamak. Yakalayabiliyorlar mı, hayır yakalayamıyorlar. Her türlü kaçakçılığı, men etmek ve takip etmesi gerekiyor. Takip edebiliyor mu, hayır edemiyor.

Yurdun iç politikasın, ilk ve ilçeler genel ve özel durumları ile ilgili değerlendirmeler yapmak ve Bakanlar Kurulu’na teklifte bulunak diyor. Bakanlığın Bakanlar Kurulu’na bugüne kadar bir teklifte bulunmadığını tespit etmiş bulunuyoruz. Dolayısıyla bu da yapamadıklarının en somut örneğidir.

“SOYLU’NUN O MAKAMDA OTURMASININ HİÇBİR ANLAMI YOK”

 2016 anayasa değişikliği

Bunları yapamayan bir siyasi parti uzantısının sayın bakanı Süleyman Soylu’nun o makamda oturmasının hiçbir anlamı yok.

“BAKANLAR, TARAFSIZ OLACAK DEDİNİZ AMA SİZ BU MİLLETİ KANDIRDINIZ”

2016 anayasa değişikliği referandum döneminde iktidar partisi mensupları ve o dönemin Başbakanı, Cumhurbaşkanı biz bu değişiklikle artık Bakanların siyasi olmamasını, siyasi partilerin grup toplantılarına, mitinglerine katılmaması gerektiğine inandığımız için bu değişikliği yapıyoruz demişti. Artık Bakanlar tarafsız olacak her siyasi partiye, her vatandaşımıza, her Belediye Başkanına aynı yakınlıkla, aynı uzaklıkta olacak denmişti. Referandumda bunun üzerine bir kurgu yaratıp söylemlerine ve eylemlerine devam ettiler.  Şimdi geldiğimiz noktada başta İçişleri Bakanı olmak üzere hangi Bakan partisinin etkinliklerine katılmıyor hangi Bakan siyasi söylemde ve eylemde bulunmuyor?

O zaman siz bu milleti kandırdınız. Ama artık kandıramayacaksınız.

“BU İKTİDARIN DEĞİŞECEĞİ KAMUOYU TARAFINDAN ÇOK İYİ BİLİNMEKTE”

Seçim yaklaştı. Önümüzdeki ilk 6 ay içerisinde bu iktidarın değişeceği kamuoyu tarafından çok iyi bilinmekte ve önümüzdeki süreçte millet ittifakı iktidarında, Cumhuriyet Halk Partisi iktidarında bunların hiçbirinin yaşanmayacağını, Türkiye’de barışın , huzurun ve özgürlüklerin yaşanabileceği bir  ülke olacağını, güçlendirilmiş parlamenter sistemde buluşmak umuduyla yüce heyeti saygıyla selamlıyorum.

Editör: TE Bilişim