Yeşilay Bilecik Şubesi kahvaltı organizasyonunda buluşarak TBM ( Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitim Projesi) projesini tanıttı.

Bilecik’te bir buçuk yıl önce kurulan Yeşilay, Türkiye genelinde 101.yılını kutluyor. Yeşilay Bilecik Başkanı Muzaffer Tekelioğlu, yönetim kurulu üyeleri ve uzman kadroları ile bir araya geldi.

Kahvaltı organizasyonunda Yeşilay’ın bir projesi olan TBM( Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitim Projesi) tanıtıldı.

“Gönüllülük esasıyla hizmet veriyoruz”

Yeşilay Başkanı Muzaffer Tekelioğlu, burada yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Yeşilay Türkiye genelinde 101.yılını kutluyor. Bilecik genelinde Yeşilay 2019’un Ekim ayında kuruldu. Bununla birlikte  Yeşilay’ın bünyesinde olmazsa olmazlarımızdan YEDAM (Yeşilay Danışmanlık Merkezi ) kuruldu. Merkezimiz şu an eski devlet hastanesinin bulunduğu yerde KETEM binasının 2. katında. YEDAM’a genel merkezimiz tarafından uzmanlarımız görevlendirildi. Bu yılın Mart ayı itibariyle de çalışmalarına başlamış bulundular.

YEDAM bağımlılıkla mücadele konusunda bağımlılığa bulaşmış kişilerin gönüllülük esasıyla başvuran kişilere hizmet veriyoruz. Yataklı bir hizmet değil, psikolojik ve sosyal desteklerle bunu yapmaya çalışıyoruz. 115 danışma hattına müracaat eden kişilere psikolojik ve sosyal desteğimizi uzmanlarımızla sağlıyoruz. Tütün, alkol, kumar, madde ve teknoloji bağımlılığı üzerinde bizler çalışma yapıyoruz. Kurulduğumuz bir buçuk yılı geçti ama pandemi dolayısıyla pek fazla etkinlik yapamadık ama önümüzdeki günlerde güzel çalışmalarımız olacak. Bunlardan bir tanesi TBM dediğimiz Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitimi Projesi.  Türkiye genelinde bakanlıklarımızla işbirliği yapılarak, Milli Eğitim Bakanlığı, Sosyal Çalışma Bakanlığı ve  Spor Bakanlığı ve buna benzer bakanlıklarla protokoller imzalanarak bu hususta uygulayıcı eğitim gören kişilerle yetişkinlere yönelik bir çalışmamız olacak. Bununla ilgili komisyonumuz oluştu. Bunlarla bir toplantı yaptık. Genel merkezimizden izin alarak çalışma alanımızı ikiye böldük Bilecik ve Bozüyük olarak. Bozüyük merkezimiz Söğüt, İnhisar ve Pazaryeri olarak Bilecik merkezimiz de Osmaneli, Gölpazarı ve Yenipazar olarak hizmet veriyor.

Yetişkinlere verilecek eğitim potansiyel olarak, yöneticilerimize öğretmenlerimize, KYK’larımıza (18 yaş üzeri) ve cami cemaatlerine bizim kadrolarımız eğitim verecek.”

Diğer yandan Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Yetişkin Eğitimi Projesi ile ilgili şu bilgiler verildi:

“Yeşilay, Türkiye Bağımlılıkla Mücadele Eğitim Programı (TBM)
önleme çalışmaları konusundaki güncel bilimsel uygulamalardan yola
çıkarak, ülkemizin sosyolojik yapısını ve ihtiyaçlarını göz önünde
bulundurarak bağımlılıklarla mücadelede etkin bir eylem planı olarak
hayata geçirmiştir. TBM, öncelikle ülkemizde yaşayan çocuk ve gençlerin
bağımlılık risklerinden uzak, daha güvenli ve sağlıklı bir hayat
sürdürmelerine katkıda bulunmak amacıyla toplumun bağımlılık türleri ile
ilgili bilinç düzeylerini arttırmayı hedeflemektedir.

Program, dünya üzerinde çeşitli uygulama örnekleri bulunan ve bağımlı
olmayan bireylerin bağımlılık sürecine girme riskini en aza indirmeye yönelik hazırlanmış bilimsel temelli bir eğitim programıdır. Bu eğitim
programı ile tütün, alkol, uyuşturucu madde, teknoloji gibi çeşitli bağımlılıklarla ilgili olarak başta çocuklar ve gençler olmak üzere toplumun genelinde farkındalığın arttırılması ve bu maddelerin kullanımının bilgi ve bilinçle önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Eğitim programında kullanılan tüm içerikler Yeşilay Bilim Kurulunun da içinde bulunduğu profesyonel bir uzman kadro tarafından bilimsel temelli yaklaşım ile her yaş seviyesine uygun, kazanım temelli, bilimsel, kanıta
dayalı ve modüler olarak hazırlanmıştır. Modüllere ait daha detaylı bilgiye

www.tbm.org.tr adresinden ulaşılabilir.

Türkiye’de ilk defa bağımlılıkla mücadelede her yaş düzeyine hitap edecek kadar kapsamlı ve önleme temelli bir eğitim programı meydana
getirilmiştir. Bu program ülkenin sosyolojik yapısı, ihtiyaçları ve mevcut
eğitim sistemi göz önüne alınarak tüm illerde “Türk Milli Eğitim Sistemi” ile bütünleşmiş bir model aracılığıyla, Halk Eğitim Merkezleri (Sosyal
Hizmetler ve Danışmanlık - FOET 762) üzerinden başarı ile yaygınlaştırmaktadır.

TBM kapsamında bugüne kadar 788 Rehber Öğretmen, Yeşilay tarafından
gerçekleştirilen eğitimlerle TBM Formatörü olarak yetiştirilmiştir. TBM
Formatörleri, Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde düzenlenen 3 günlük bir hizmet içi eğitim programı ile 33.389 rehber öğretmeni TBM Uygulayıcısı olarak yetiştirmişlerdir. 33.389 TBM Uygulayıcısının her eğitim öğretim yılında 18 milyon kadar öğrenciye TBM içeriklerini ulaştırması hedeflenmektedir.”

Editör: TE Bilişim