Türk Eğitim Sen Bilecik Şubesi,  Öğretmenlik Meslek Kanunu hakkında düzenleme yapılması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni göreve davet etti.

Türk Eğitim Sen Bilecik Şubesi , Cumhuriyet Meydanı’nda Öğretmenlik Meslek Kanunu’na yönelik bir basın açıklamasında bulundu.  Açıklamayı yapan Şube  Başkanı Veli Şahan, söz konusu kanunla getirilen  uzmanlık sınavının öğretmenler arasında ayrımcılığa neden olacağını belirterek, “Öğretmenlerin derdi unvan değil geçim derdidir. Yüce Meclisimizi bu Kanunu yeniden görüşmeye, sahanın sesini dinlemeye davet ediyoruz.”dedi.

Şahan, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Kamuoyunun da malumu olduğu üzere, 2022-2023 eğitim öğretim yılı, tüm eğitim çalışanları için umutsuz, mutsuz ve huzursuz bir şekilde başlamıştır. Türk Eğitim-Sen olarak, bugün bu alanda, gelecek nesillerin mimarı, öğretmenlerimizin ve diğer tüm eğitim çalışanlarının haklı taleplerini haykırmak ve içinde bulunduğumuz kaygı verici ortamın, düzeltilmesi gerektiğini, hatırlatmak için toplanmış bulunmaktayız.

Öncelikle tüm yetkililere ve karar vericilere, sesleniyoruz; eğitim çalışanlarının haklı taleplerine kulak tıkamayın, bakan değil, gören olun.

ÖĞRETMENLİK BİR KARİYER MESLEĞİ DEĞİLDİR!

Hepimizin malumu olduğu gibi Öğretmenlik Meslek Kanunu 14 Şubat’ta kanunlaşarak yürürlüğe girmiş ve 12 Mayıs’ta yönetmeliklerinin ilanı ile birlikte birçok sorunu ortaya çıkaran bir süreç başlamıştır. Türk EğitimSen’in yıllardan beri karşı çıktığı “Sınavla Kariyer” uygulaması yeniden karşımıza çıkmış, tecrübelerimiz ve önerilerimiz göz ardı edilmiştir.

Bizler TÜRK EĞİTİM SEN olarak 2005 yılından beri Kariyer Basamaklarında düzenleme yapılmasını, kıdeme dayalı bir sistemin oluşturulmasını defalarca dile getirmiş bir sendikayız. Dün ne söylediysek bugün de aynı noktadayız ve sözümüzün arkasındayız.

Sendika olarak, Kariyer Basamakları yönetmeliğin yayınlanmasının hemen ardından Danıştay’a dava açarak sınav başta olmak üzere bazı hükümlerin iptalini ve yürütmenin durdurulmasını istedik, bu da tavrımızın net göstergesidir.

Öğretmenlik Meslek kanunu diye sunulup, içerik itibariyle sınav yönergesinden öteye geçmeyen, iş olsun diye önümüze konulan 2 sayfalık bu yasa, öğretmenler nazarında bir meslek kanunu olmaktan çok uzaktır.

Alanında ihtisas eğitimini tamamlayıp, üniversiteden mezun olmuş, KPSS’de başarılı olmuş, mülakatı geçmiş, adaylık kaldırma sınavında yeterliliğini ispatlamış, mesleğinde yılları geride bırakmış öğretmenlerimiz uzmandır, uzmanlıkları diplomalarıdır. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’nda da belirtildiği gibi öğretmenlik ihtisas mesleğidir. Sözde uzmanlık sınavı ile öğretmenin görev tanımı değişmeyeceğinden, geleceği inşa eden öğretmene yapılacak ücret iyileştirmesinin sınav şartına bağlanması öğretmenin itibarını sarsacak ve öğretmenler odasındaki çalışma barışını bozacaktır. Sahanın bu sınavdan memnun olduğunu söylemek sahaya bakmamak, sahayı görmemektir. Öğretmenlerin derdi unvan değil geçim derdidir. Yüce Meclisimizi bu Kanunu yeniden görüşmeye, sahanın sesini dinlemeye davet ediyoruz.

ÖĞRETMENLİK MESLEK KANUNU İÇİN TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’Nİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ

Türk Eğitim-Sen olarak, yeni yasama yılında, Meclise , siyasi partilerimize ve milletvekillerimize çağrıda bulunuyor; başta kariyer planlamasinin hizmet yili esasina göre yapilmasi olmak üzere, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun içeriğinin adina yakişir şekilde zenginleştirilmesi amacı doğrultusunda ivedilikle adım atmaya davet ediyoruz.

Sınavla yapılacak bir tasnifin öğretmenlerimizi yeni ve gereksiz bir tartışmanın göbeğinde bırakacağı aşikardır. Son yıllarda zaten yıpratılmış olan mesleki saygınlığımızın bu vesileyle farklı bir süreçte tartışma konusu yapılmasını asla kabul etmiyoruz.

Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlerimizin muhatap olduğu mevzuat ve süreçleri muhtevasında toplamalıdır.

içeriği zenginleştirilmiş bir Öğretmenlik Meslek Kanunu hem meslektaşlarımızın yaşadığı problemleri sonlandıracak dolayısıyla daha verimli bir eğitim hizmeti sunulmasına zemin sağlayacaktır.

Uzun yıllardır beklenen meslek kanunu 14 Şubat 2022 tarihinde hayata geçirilmiştir, bu bir kazanımdır ve şimdi sıra öğretmenlerimizin talep ve beklentileri ölçüsünde kanunun içinin doldurulmasına gelmiştir. Nitekim Milli Eğitim Bakanı Sayın Mahmut Özer de, önceki gün yaptığı bir açıklamada kanunun Meclis açıldıktan sonra yeni haklarla sürekli genişleyecek olan bir kanun olduğunu ifade etmiştir.

Bu noktada beklentimizi bir kez daha ifade ediyor ve TBMM’ne çağrıda bulunuyoruz: Gelin eğitimin paydaşlarıyla da istişare ederek Kanunun içini hep birlikte dolduralım. Siyasi partilerimiz, Milli Eğitim Bakanlığı, sendikalar, öğretmenler omuz omuza vererek, Cumhuriyet tarihinde ilk kez çıkarılan bu kanunun tatmin edici olmasını sağlayalım.

Amacımız, öğretmenlik mesleğinin itibarının incitilmemesi, mesleğin statüsünün yasal bir zeminde yükseltilmesi, öğretmenlerin moral ve motivasyonlarının artırılması olmalıdır.

Değerli arkadaşlar,

Eğitim bir bütündür ve bir ekip işidir. Tüm eğitim çalışanları bu ekibin vazgeçilmez bir parçasıdır. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm kurumlarda farklı kadro ve unvanlarda tüm eğitim çalışanları eğitim öğretim süreçlerinin sorunsuz ve sıkıntısız geçmesi için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Durum böyle iken her yıl Eylül ayında verilen Eğitim Öğretim ödeneğinin en az 1 maaş tutarında olmasının yanı sıra, bunun tüm eğitim çalışanlarına verilmesi öncelikli taleplerimiz arasındadır.

EKONOMİK GERÇEKLERDEN UZAK PROMOSYON SÖZLEŞMELERİ DERHAL FESHEDİLMELİDİR

Değerli Basın Mensupları;

Banka Promosyon Anlaşmaları Güncellenmeli,

Kamu Çalışanları Hak Kayıplarına Uğramamalıdır.

Gelişen ekonomik şartlarda ve yaşanan piyasa hareketleri nedeniyle, 2022 yılı öncesinde promosyon sözleşmesi yapılan kamu çalışanları ciddi bir ekonomik kayıp ile karşı karşıya kalmıştır.

Bu bağlamda, MEB’e bağlı tüm il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinin bankalarla yaptıkları promosyon anlaşmalarının revize edilmesini, güncel ekonomik gelişmeler ışığında promosyon ücretlerinin artırılmasına yönelik gerekli çalışmaların yapılmasını istiyoruz.

ÖĞRETMENİN ÜCRETLİSİ SÖZLEŞMELİSİ KADROLUSU OLMAZ. ÖĞRETMEN ÖĞRETMENDİR

Değerli Basın Mensupları

Kıymetli meslektaşlarım

Eğitimin en önemli sorunlarından biri de farklı istihdam modelleridir. Bizler Türk Eğitim Sen olarak eğitim iş kolunda tek çeşit istihdam modelini, kadrolu istihdamı istiyoruz. Sözleşmeli istihdam aile birliğini, özür atamalarını yok sayan bir uygulamadır.

Diğer yandan eğitimin kanayan yarası haline gelmiş “ücretli öğretmenlik” uygulaması bir an önce son bulmalıdır. Bu bir istihdam modeli değildir, eğitimin yara bandı hiç değildir. Milli Eğitim Bakanlığının öğretmen ihtiyacı varsa ücretli öğretmen sayısı kadar kadrolu atama yapılmalıdır.

ÖĞRETMENİNİN İTİBARI MEB’İN NAMUSUDUR!

Değerli Arkadaşlar,

Son dönemde sosyal medya üzerinden öğretmenlerimize saldıran, peygamber mesleği olan öğretmenliğe sırça köşkünden parmak sallayan hadsizlere inat meslek itibarımızı yeniden kazanacağız. “Had bilmek” ve “Ar etmek” erdemdir. Kimsenin şüphesi olmasın; öğretmenlerimiz, böylesi “had bilmezlerden” de bu ülkeyi kurtarmak için var gücüyle, gayret ortaya koymaya devam edecektir.”

Saygıdeğer Basın Mensupları, Değerli Öğretmen Arkadaşlarım;

İlkesi önce ülkesi olan, bizlerin amacı bağcıyı dövmek değildir. Sorunlarımızı kamuoyu ve yetkililerle paylaşmaktır. Daha verimli çalışmak, üretmek, ülkemize değer katmak bizim şiarımızdır. Öğretmenler yarının mimarlarıdır. Yetkililere bir kez daha sesleniyoruz. Görevini en iyi şekilde yapmaya çalışan arkadaşlarımızın, bu haklı taleplerine duyarsız kalmayın.

Basın bildirimize son verirken; Türk Milleti’ni özgür, bağımsız ve muasır medeniyetler seviyesine çıkaracak, yeni nesillerin öğretmenlerin eseri olacağını bir kez daha vurguluyor, öğretmene, eğitim çalışanlarına verilen değerin, eğitime ve ülkenin yarınlarına verilen değer olduğunu da hatırlatıyoruz.

Birlikte daha aydınlık yarınlara kavuşmak dileğiyle, hepinizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.

Editör: TE Bilişim