Gökay Şimşek

     Osmaneli’nin hızlanan turizm atağına, Günüören Köyü’nde bulunan tescilli tarihi ipekböceği konakları da güç katmaya hazırlanıyor.

     Osmaneli İlçesi’ne bağlı Günüören Köyü’nde başlatılan ‘Turizm Köyü Projesi’ çalışmalarına hız verildi. Proje kapsamında, Eskişehir Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürü Mehmet Süleyman Ekşi başkanlığında köye gelen heyet ve Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür Şahin, daha önce tescillenmiş olan tarihi ipekböceği konaklarını inceledi.

     Geçtiğimiz aylarda basına verdiği demeçlerde, köy turizminin önem kazandığını belirten Başkan Şahin, Günüören Köyü’nde tescil işlemi tamamlanan 11 tarihi konağın restore edileceğini ve Osmaneli ile Günüören Köyü’nü birbirine bağlayan tarihi yolun da aslına uygun olarak kullanıma açılacağını belirtmişti. Başkan Şahin ayrıca, köyün eskiye dayanan tarihi belgelerini ortaya koymak amacıyla ciddi anlamda çalışmaların başlatıldığı bilgisini de vermişti.

     Günüören Köyü’nde restorasyon çalışmalarının kısa süre içerinde başlaması beklenirken, Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu heyeti Başkanı Mehmet Süleyman Ekşi, Belediye Başkanı Münür Şahin ve Muhtar Osman Çakır eşliğinde köydeki incelemelerini yoğunlaştırdı.

Kurul üyelerinin büyük ilgisini çeken Günüören konakları, detaylı olarak incelendikten sonra Muhtar Osman Çakır’ın evinde toplanan heyet istişare yaparak köyden ayrıldı.

“Bu tarihi konakları turizme kazandırmayı düşünüyoruz”

     Osmaneli Belediye Başkanı YMM Münür Şahin, heyet ile birlikte yaptığı incelemeler sonucunda yaptığı açıklamada, Günüören Köyü’nde belli bir bölgeyi turizmde kullanmak amacıyla canlı hale getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Başkan Şahin,konu hakkındaki görüşlerinde şu ifadelere yer verdi:

     “Bugün Günüören’e kuruldan değerli hocalarımız geldi. Esas amacımız biliyorsunuz Günüören’de tarihi bir doku var, tarihi konaklar var. Bu tarihi konakları turizme kazandırmayı düşünüyoruz. Osmaneli Belediyesi ve Günüören Köyü’nün iş birliği içerisinde kurulunda onayıyla inşallah belli bir bölgeyi turizmde kullanmak amacıyla canlı hale getirip, herkesinde örneklediği şu dönemde moda olan özellikle turistlik köy, doğal yaşam gibi özellikleri köyümüzde yaşatmak ve Günüören Köyü’nü eski şah şalı günlerine döndürmek istiyoruz.”

“Yapılacak olan çalışmalar ile ortaya çok güzel bir proje çıkacak”

     Konuya ilişkin açıklamada bulunan Muhtar Osman Çakır ,“Köyümüzde yapılan turizm çalışmaları neredeyse son aşamaya geldi tescil işlemi yapılan tarihi konaklar için son inceleme işlemleri tamamlandı. Yapılacak olan çalışmalar ile ortaya çok güzel bir proje çıkacağına inanıyorum ve gerek kurul Başkanı Mehmet beye ve heyetine, gerekse Osmaneli Belediye Başkanı Sayın Münür Şahin’e çabalarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.

“Yok, olmaya yüz tutmuş değerlerimizi köyümüze kazandırıyoruz”

     Günüören Köyü Dernek Başkanı Macit Gürses ise ilimizde turizmin gelişmesi açısından önemli bir adım olarak gördüğü ‘Turizm Köyü’ projesi ile ilgili; “tarihi ve kültürel zenginlikler ile dolu olan köyümüzde böyle bir projenin uygulamaya koyulması çok önemli bir adım. Yıllar içerisinde yok olmaya yüz tutmuş değerlerimizi tekrardan ilçemize ve köyümüze kazandırmak bizden sonraki nesillere en büyük miras olarak kalacaktır. Köyde aylardır yapılan incelemeler son aşamaya geldi. Çalışmaların başlamasından dolayı çok mutluyuz ve üzerimize düşen ne görev varsa köylüler olarak yapmaya hazırız. Günüören küçük Osmaneli olma yolunda ilerliyor diyebiliriz. ”ifadelerine yer verdi.

Editör: TE Bilişim