TBMM Başkanvekili Yaşar Tüzün, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılmasının 98’inci yıldönümü ve Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı münasebetiyle bir mesaj yayınladı. Tüzün, “23 Nisan, Ulusun bağımsız ve özgür yaşama iradesini ortaya koyduğu gündür.” Dediği açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

23 Nisan 1920, emperyalist işgal kuvvetlerince bütün kalelerine girilmiş, bütün orduları lağvedilmiş bir milletin egemenliğini bütün dünyaya ilan ettiği gündür.

23 Nisan, Ulusun bağımsız ve özgür yaşama iradesini ortaya koyduğu gündür.

23 Nisan, şehirlerimizi düşman işgalinden kurtaran; ülkeye bağımsızlığı getiren, insanlarımızı özgür, onurlu ve eşit yurttaşlar haline getiren iradenin ortaya konulduğu gündür.

23 Nisan 1920’de kurulan, Türkiye Büyük Millet Meclisi işte bu iradenin simgesidir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, savaşın karanlığından çıkan bir milletin, Cumhuriyet ile özgürlüğe kavuşmasının sembolüdür.

Bugün, egemenliği kayıtsız şartsız milletimize veren; 23 Nisan’ı ülkemizin geleceği çocukların bayramı ilan eden başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün dava arkadaşlarına olan borcumuz daha da büyüktür.

Bizlere emanet edilen Cumhuriyetimiz daha özgür, daha demokratik, daha adil değilse biz çocuklarımıza sorumluluğumuzu yerine getirememişiz demektir.

Bugün çocuklarımıza daha iyi eğitim olanakları, daha iyi sağlık hizmeti ve daha iyi gelecek sunamıyorsak;

Bugün Türkiye’de özgürlük, hukukun üstünlüğü ve eşitlik yoksa bizim bir kere daha mücadeleye atılmamız gerekiyor.

Ülkemiz özgürlükler değil korku Türkiye’si olduysa;

Eşitliğin yerini ayrıcalık ve ayrımcılıklar aldıysa;

Adaletin yerine haksızlıklar hâkim olduysa, mücadelenin 1923 ruhuyla mücadele sürdürülmesi gerekiyor.

Çünkü, kurucusu Büyük Önder Atatürk’ün deyimiyle “Cumhuriyet Halk Partisi ve onun bütün liderleri ve mensupları Türkiye’de her türlü istibdadı kökünden yıkmak için ve memleket ve millete tam bir hürriyet kazandırmak için bugüne kadar milletle beraber hayatlarını ortaya koymaktan çekinmemiş ve hiçbir vakit çekinmeyecek insanlardır.”

Bu duygu ve düşüncelerle, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınızı kutluyorum.”

Editör: TE Bilişim