Bilecik’e bağlı Söğüt İlçesi Küre Köyü merkez mevkii içerisine Söğüt Toprak Madencilik San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili konuşan Memleket Partisi İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi, “konuyu mecliste gündeme getireceğiz.  Bu işin takipçisiyiz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Halk sağlığının ve doğanın yanındayız.”dedi.

Söğüt İlçesine Söğüt Toprak Madencilik San. A.Ş. tarafından yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası projesi ile ilgili Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısı 2 Aralık Perşembe günü Küre Köyü’nde gerçekleşecek.

Aralarında Memleket Partisi’nin İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi,Karabük Milletvekili Hüseyin Avni Aksoy,Yalova Milletvekili Özcan Özel’in de bulunduğu bir heyet Küre köyüne giderek halkın sorunlarını dinledi.

“KİRAZ TOPLAYAMAZ OLDUM”

Çimento fabrikasını istemediğini dile getiren köylü Hasan Hüseyin Gümüş: “Benim burada kirazım var 10 dönüm. En güzel kirazı buradan satıyordum, yarıya indi. Yani hep kurudu ağaçlarım. İsterseniz gidip görebilirsiniz. 

 Bu yıl kireç üretti, kireci üretince  ağaçlar hep kireç oldu, ağaçlar hava alamadı, solunum yapamayınca ne olacak  öldü ağaçlar.  Kestim hep yerine ceviz diktim.Baktım yaşamıyor ağaç kiraz toplayamaz oldum.  Ben istemiyorum yani biz vatandaş olarak istemiyoruz bize zararı olduğu için. Zararı olmasa bizim için  hiç fark etmez ama bizim  ağaçlarımız hep kuruyor. Bastığımız yer toz  bildiğin. Ağacı budarken budayamıyorum  tozdan.” dedi.

“ADAMI TERS DİKSENİZ DÜZ BİTER”

Memleket Partisi İl Başkanı Hüseyin Korkman Gölpazarı Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nden örnek verdiği konuşmasında, “Gölpazarı’nda ki tarım ürünlerinin yapılacağı, pazarlanacağı fabrikaların olacağı yere onlar öyle söylemişler ki  ‘buraya  organize kurun, tarım kurun’ ‘tamam kuralım’  kurmuş bakanlık yapmış.  Gelmiş bakan demiş ki, ‘hani burası  verimli arazi değildi niye buraya kuruyorsunuz. İnsanlar karşı çıkıyor yahu demiş burası adamı ters dikseniz düz biter  yer mi bulamadınız.’ Tarım Bakanının bizzat lafıdır. Bunu orada olan  arkadaşlar, şehit olanlar söyledi.” dedi.

“MEMLEKETİMİZDE  ARTIK BİZ ÇİMENTO İSTEMİYORUZ”

 Memleket Partisi Ertuğrul Beler ise köylülere hitaben yaptığı konuşmasında şunları söyledi:

“Biz Bilecik’in yerlisi insanlar olarak istemiyoruz. Daha önce de Vezirhan bölgesine bir çimento fabrikası   istenmişti. Biz buradaki halkın isteği, tabi doğrultusunda bizde  orada bulunmuştuk.  Gitmiştik olayı izlemiştik.  Oraya ÇED raporu için geldiklerinde ÇED raporu yapılmasını Vezirhan halkı engelledi. Bu yasal bir süreçtir. ÇED raporu için bakanlık görevlileri geleceklerdir.  ÇED raporu için sizde bilgilerinizi verirsiniz ama önemli olan  o toplantı. Vezirhan’da bunu başardılar. Bizde orada gözlemlemiştik. Buraya çimento fabrikası kurulacak ne yiyeceğiz?  Çimentoları mı yiyeceğiz?  N’oldu bu memleketin üzümü ? Üzüm yok üzüm nerede? Üzüm olmuyor, olur mu ? Olmaz. Bu memleketimizde  artık biz çimento istemiyoruz, inşaat istemiyoruz. Sizlerin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.  Emeğinizin karşılığını topraklarınızdan almanızı istiyoruz.”

“BU BÖLGE GİDERSE KÜRE KÖYÜ DE GİDER”

Yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası’na köylü olarak karşı olduklarını dile getiren Muhtar İbrahim Gögercin, “Tarıma yapılan bölgemize çimento fabrikası kurulacak alan sulu tarım yaptığımız yere 700 metre uzaklıkta. Köyümüzün tek sulu tarım yapabildiği bölge. Bu bölge giderse Küre köyü de gider.”ifadelerinde bulundu.

“HAFTAYA BU KONUYU MECLİSTE GÜNDEME GETİRECEĞİZ”

Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ise konuyu meclise taşıyacaklarını belirttiği konuşmasında şunları söyledi:

“Bilecik bölgesindeki Küre bölgesinde yapılmaya çalışılan bölgenin 3’üncü çimento fabrikasıyla ilgili yerinde incelemelerde bulunduk. Muhtarımız yanımızda bu fabrikanın öncelikli olarak bu arazilere vereceği zarar, bölgede yetişen kiraza verdiği zararı yanımdaki üreticimiz bize anlattı. Sadece kireç üretimi denemesinde bile tarlanın yarısı ürün vermemiş. Ağaçlar kurudu. İkinci husus doğaya ve çevreye vereceği zarar. Günde 140 ton kömür yakılarak yapılacak bir faaliyette burada hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı, doğa ve çevrenin insan sağlığının zarara uğrayacağını değerlendiriyoruz. 2 Aralıkta ÇED toplantısı yapılacak. İl başkanımız burada, halkın yanında olacak. Bizde haftaya bu konuyu mecliste gündeme getireceğiz.  Bu işin takipçisiyiz. Buna asla müsaade etmeyeceğiz. Halk sağlığının ve doğanın yanındayız.”

Editör: TE Bilişim