Bilecik Belediyesi Meclis Üyesi ve aynı zamanda Bilecik Avcılık Atıcılık İhtisas Kulübü Dernek Başkanı olan Sezer Sargıl, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün uzman Halk Bilimci ve Folklor Araştırmacısının hazırlamış olduğu başvuru ile Unutulmaya Yüz Tutan ve Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcısı olmak adına Bakanlık Belgeli Bıçakçılık ve Kılıç Ustası Sanatçısı ünvanını almaya hak kazandı.

Atadan toruna Bilecik’te yaşayan ve eski Bilecik yerleşkesi alanında çocukluğu geçen Sargıl, dört yüz çadır ile altı asır hak adalet hoşgörü dağıtan şanlı Osmanlı Devleti’nin, Devlet-i Aliyye Osmanlı’nın kuruluş toprakları olan Bilecik’te bu mesleği evinin altına kurduğu atölyede bir merak ile başlayarak şuan bıçakçılık ve kılıç alanında müzelere birçok eser kazandırdı.

Sezer Sargıl (46), atölyesinde 13’üncü yüzyılda kullanılan aralarında miğfer, kılıç, zırh ve bıçak gibi savaş aletlerini geleneksel yöntemlerle üretiyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı’ olarak usta belgesi aldığını ifade eden Sargıl, amacının geleneksel savaş aletlerinin müzeleştirilmesini sağlayarak bu eserleri yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunmak olduğunu söyledi.

Bilecik’te bir seramik fabrikasında iklimlendirme ustası olan ve aynı zamanda Belediye Meclis üyesi olan Sezer Sargıl, 10 yıl önce evinin altına kurduğu atölyesinde yaklaşık 400 yıl önce savaşlarda kullanılan miğfer, kılıç, zırh ve bıçak gibi savaş aletlerini geleneksel yöntemlerle üretiyor.

Geçen Şubat ayında Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan ‘Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı’ olarak usta belgesi almaya hak kazanan Sargıl, savaş aletlerini aslına uygun yaparak yeni nesillere de tanıtmak istediğini söyledi.

Çocukluğundan bu yana özellikle kılıçlara karşı merakından dolayı atölye kurmaya karar verdiğini ve kısa sürede profesyonel kılıç ustası haline geldiğini belirten Sargıl, “çocukluğumdan beri tarihe merakım olmasından dolayı bu aletleri o günün şartlarda nasıl yapıldığını merak ederek, tarih kitaplarını karıştırarak kendi imkan ve çabalarımla denemeler yaparak başladım. Geleneksel yöntemler ile hazırlanan bu nezde çok fazla çalışma ve eser bulunmadığını fark ettim. Ben de buradan yola çıkarak hobi olarak başladığım bu sanatın nesilden nesile aktarılması gerektiğini düşünerek sahiplendim. Yaptığım araştırmalar ve yöntemler ile başka illerde buna benzer yapılan ve konunun ustası olan kişilerin görüş ve bilgilerini ortaya koyarak profesyonel kılıç ve bıçak ustası haline geldim. 400 yıl önce savaşlarda kullanılan kılıçları aynı yöntemlerle üretiyorum. Bu kılıçları önemli savaşlarda padişahlar ve paşalarda kullanmıştır. Nasıl yurt dışında insanlar savaşçılarının miğferlerini ofislerinde yaşatıyorsa, bizlerde kendi ata yadigarı miğferlerimiz ile ofislerimizi süslemeliyiz. Amacım belirttiğim gibi el emeği, göz nuru geleneksel yöntemler ile hazırlanarak sanata dönüşen bu eserlerin sayısının arttırılarak gelecek nesillerimize almış olduğum bakanlık usta belgesi ile taşımak, perçinlemek oldu” dedi.

Eski dönemlerde savaş aletlerinin geyik boynuzu, şam çeliği, balina yağı, hurma yağı ile yapıldığını belirten Sargıl, aynı yöntemleri kullanarak kılıçlar ürettiğini belirterek, “Kın kısımları manda derisi, kılıçlarda ıhlamur ağacı, kuzu derisi, çamurlukları piriçten şekil verilerek altın yaldızlı olarak yapıyorum. Doğada kullanılan materyaller tercih edilmektedir. İnşallah Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleri ile hedefim geleneksel savaş aletlerini müzeleştirilmesini sağlayarak bu eserleri yerli ve yabancı ziyaretçilerin beğenisine sunmak” şeklinde konuştu.

Bilecik Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan ise, kentin kültürel ve sanatsal değerlerini yaşatmak ve nesilden nesile aktarılması için çalışmalara devam edeceklerini ifade ederek, “Bakanlığımız tarafından Somut olmayan kültürel miras taşıyıcısı ve bakanlık belgeli kılıç ve bıçakçılık ustası olmayı hak kazanan Sezer Sargıl’ı tebrik ediyorum. Yapmış olduğu bu kıymetli ve unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi sahip çıkmalarından dolayı teşekkürlerimizi sunuyoruz. Ayrıca bizlerde kültürel değerlerimizi yaşatmak adına girişimlerimizi sürdüreceğiz” dedi.

Editör: TE Bilişim