Osmanlı Devleti'nin manevi kurucusu Şeyh Edebali Türbesi’ndeki restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Her yıl yaklaşık 1.5 milyon yerli ve yabancı ziyaretçinin ağırlandığı, Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu, ahi teşkilatının yerleşik hayata geçirilmesinde büyük rol oynayan Bilecik’teki Şeyh Edebali Türbesi'nde İl Özel İdaresi tarafından ihale edilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı destekleri ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın koordinasyonunda Ağustos ayında başlayan restorasyon çalışmalarında sona yaklaşıldı.

Restorasyon çalışmalarının kısa bir süre içinde bitirileceğini aktaran ve bu doğrultuda bilgilendirmeler yapan Bilecik İl Kültür ve Turizm Müdürü Serkan Bircan şu açıklamalarda bulundu:

“Türbe iç ve dış duvarları, çatı kiremitleri, engelli rampaları, ahşap korumaları, kaldırım ve rekreasyon düzenleme çalışmaları, kamelya ve yeşil alan gibi birçok çalışma yaklaşık 2 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirildi. TOBB tarafından yapılan asansörün de devreye girmesi ile artık türbe içerisine ulaşmak daha mümkün hale geldi. Yapılan çalışmalar ile ahşaplar korundu, rutubet engellendi, çatı akması önlenmiş oldu. Ayrıca restorasyon çalışmalarının haricinde Bursa Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvar Müdürlüğü restoratörleri tarafından mezar taşları da onarılmış oldu. Bunun yanında çalışmaların tamamlanmasının ardından Bursa Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu koordinasyonunda türbe içerisinde bulunan sandukalar ve örtüleri, duvar süslemeleri aslına uygun hale getirilmesi çalışmaları başlayacaktır.”

Editör: TE Bilişim