Geçtiğimiz günlerde KYK’ya tahsis edilen Üniversite ile yeni Devlet Hastanesi arasındaki arazide birçok ağaç kıyıma uğramış ve vatandaşlar “yine acımazsızca yapılan bir ağaç katliamına şahitlik ediyoruz” tepkilerinde bulunmuşlardı. Ağaçların katledilmesine bir tepkide 1991 yılında bölgeye 15 çeşit, 2 bin 500 adet ağaçlandırma yapan Rotary Kulübü Dönem Başkanı Ali Pamukçu’dan geldi.

1991 yılı Nisan ayında Orman İşletme Müdürlüğü ile Bilecik’in önde gelen isimlerinin oluşturduğu Rotary Kulübü üniversitenin bulunduğu arazide 15 çeşit (Çam, Gürgen, Meşe, Ardıç, Kavak, Sedir, Çınar, Kayın, Kestane v.b.) 2 bin 500 adet ağaçlandırma projesi gerçekleştirmiş ve hemen hemen dikilen ağaçların hepsi tutmuştu.

“Ağaçların kesilmesi içimi sızlattı”

Yaklaşık 30 senede ağaçlar Bilecik’in oksijen ve doğa dengesinin korunmasında büyük bir görev yapmış ve günümüze kadar korunmuştu. KYK yapımı için Üniversite tarafından kuruma tahsis edilen arazide o dönem dikilen birçok ağaç kesilirken,vatandaşlar bu duruma tepki göstermişlerdi.1991 yılında bölgede Orman İşletme Müdürlüğü ile ortak projeye imza atarak ağaçlandırma yapan dönem Rotary Kulübü Başkanı Ali Pamukçu, “bin bir emekle dikimini yaptığımız ağaçların kesilmesi içimi sızlattı” yorumunda bulundu.

“1991 yılında çok güzel bir ağaçlandırma çalışması yürüttük”

O dönemler ağaç dikim töreninde Rotary Kulübü Guvernörü Şahap Tarzı ve kendisinin birer konuşma yaptığını hatırlatan Ali Pamukçu, Rotary Kulübü "iş ve meslek adamlarının hizmet kuruluşudur.Dernekler yasasına göre faaliyet gösterirler.Dünyanı her tarafında Rotary Kulüpleri vardır.” Dedi.Pamukçu, “o dönemler yaptığımız ağaçlandırma projesi çerçevesinde Kulübümüze Orman İşletme Müdürü İsmail Hakkı bey ve yardımcısı İsmail bey bize yardımcı oldular. Bizden evvel aynı alanda Ercan Seramik ve Askeriye ağaç dikimi yapmış fakat o senler yeterince yağış olmadığı için dikilen ağaçlar ne yazık ki kurumuş.

“Yaptığımız ağaçlandırma bizleri ziyadesiyle çok mutlu etti”

Rotary Kulübü Başkanı Ali Pamukçu olarak 15 arkadaşımızla birlikte yola çıktık. O dönem yaptığımız birçok proje kapsamında hayallerimizden biri olan ağaçlandırma çalışmasını da başarılı bir şekilde yürüttük. Yaptığımız ağaçlandırmanın bugünlere gelmesi bizleri ziyadesiyle çok mutlu etti. O dönem yine ağaç dikimi sonrasında ağaçların korunması ve bakımı tarafımızca yapılmıştır. Meslek Yüksek Okulu Müdürü Zakir beyle yıllar sonra bir etkinlikte biraraya geldiğimizde konuyu konuştuk. Zakir bey,çok verimli bir çalışma sonrası ağaçların tamamının tuttuğunu çok başarılı bir dikim ile bakımın gerçekleştirildiğini söylemişti. Yine aradan geçen zaman içerisinde Üniversitenin yeni kurulma aşamasında yeni kampüsün yapılanacağı alanda birçok ağaç kesilmiş,biz ise şehrimizin gelişmesinde büyük katkı sağlayacak olan üniversiteye hoşgörülü davranmıştık.

“İçim sızladı”

Şimdi ise KYK için dikimini yaptığımız ağaçların kesildiğini haberlerden okuduk ve çok üzüldük. Ciddi anlamda yeşile ihtiyacımız olduğu bu dönemlerde böyle bir ağaç kesiminin yapılmasını şiddetle kınıyorum. Ağaçların kesilmesi içimi sızlattı, keşke KYK projesi o alana değil de daha uygun bir alana yapılsaydı” ifadelerine yer verdi.

Diğer yandan ağaç dikim törenine Milli Eğitim Müdürlüğü başta olmak üzere birçok kurumdan katılım olduğu ve Bilecik’in tek anaokulu öğrencilerinin de törende çeşitli koreografi gösterisinde bulundukları öğrenildi.

Ağaç dikimi çalışmasındaki Rotay Kulübü Üyeleri (Soldan sağa): Ali Pamukçu, Edip Sönmez, Mine Pamukçu, Ünver bey, Şahap Terzi, Oğuz Kırmacı, Hayri Mumcu, Bahtiyar bey, İsmail Hakkı bey, Zafer Önen, Ali Dedeoğlu, Aliosman Üstün, Orhan Ergül.

Alt sıra (Soldan Sağa): Refik Kaya, Sevim Mumcu, Sönmez hanım, Hatice Özünlü, Ahmet Özünlü, Erdal Erşan.

Editör: TE Bilişim