Özlem Tunca’nın sunumu ile ekranlara gelen Dünyayı Geziyorum programı bu hafta Osmaneli’ndeydi. Osmaneli’nin tarihi ve doğal güzelliklerinin konu edildiği program Kanal 7 ekranında seyirci ile buluştu.

OSMANELİ’YE HAYRAN KALDI

Dünyayı Geziyorum programı keşfe, tarihi Osmaneli konakları ile başladı. Program sunucusu Özlem Tunca Osmaneli tarihi konaklarına hayran kalarak şu ifadeleri kullandı: “Tarih bugün hala yaşıyor. İnsan bu konaklar arasında gezerken resmen yüzlerce yıl öncesine Osmanlı dönemine ışınlamış gibi oluyor. Sokaklar özünü bozmamış, mimarilerin çoğu özünü bozmamış hayran kalmamak elde değil.”

“OSMANELİ KONAKLARIYLA,TARİHİYLE ÜNLÜ”

Osmaneli’nin tarihi güzellikleri keşfedilirken Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin’de programa rehberlik etti.

Tarihi konaklara ilişkin bilgi veren Başkan Münür Şahin:“Amacımız bu tarihi ilçeyi  turizmde özellikle önce Türkiye’de sonra dünyada  çok tanınan bilindik bir konuma getirmek. Safranbolu, Odunpazarı ve Beypazarı gibi çevremizdeki diğer tarihi konakların olduğu ilçeler gibi Osmaneli’mizde konaklarıyla ünlü, tarihiyle ünlü. 18 medeniyete ev sahipliği yapmış bir kent, dolayısıyla bu 18 medeniyetten de bu güne gelen bir yığın eser var. Yaklaşık 300 bin m² içerisinde 150 tane tescilli 500 tanede tescilli olmayan konak var. Belediye olarak bunları ayağa kaldırmaya çalışıyoruz. Bu güne kadar bunların 75 tanesini restore ettirdik. Osmaneli’nin şöyle bir özelliği var ilk kez Türk hakimiyetine girdiği 1075 yılından beri kesintisiz Türk kenti olma özelliğini taşıyor. Bu konakların şöyle de bir özelliği var Osmaneli ipekböcekçiliğinde çok önde bir yermiş. evlerin büyük bir kısmı bu ipekböcekçiliğine uygun olarak yapılmış, son iki katları ipekböcekçiliği için boş bırakılmış” dedi.

Dünyayı Geziyorum programı tarihi konaklar ardından sırasıyla; Rüstempaşa Camii, Hükümet Konağı, Aya Yori Kilisesi, Akkaya Kanyonu, Göksu Nehri, Gözetleme Kulesi, Günüören Köyü ve Lefke Bezi dokuma atelyesini ziyaret etti.  

Osmaneli’nin tarihi güzelliklerine olduğu kadar doğal güzelliğine de hayran kalan Özlem Tunca, “Burada yeşilin her tonunu görüyorum” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Programı aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.

https://www.izle7.com/kanal7/izle-51764-dunyayi-geziyorum-bilecikosmaneli-13-haziran-2021.html

Editör: TE Bilişim