Bilecik Ticaret ve Sanayi Odası ve İstanbul Maden ve Metaller İhracatçı Birliği (İMMİB), Ortak Akıl Toplantısı’nda da gündeme gelen terkedilen maden ocaklarını çevreye kazandırma projesi için harekete geçiyor.

Geçtiğimiz günlerde İMMİB Yönetim Kurulu,  ilimiz mermer ve doğaltaş sektörü temsilcileri ile biraraya geldi. Yapılan toplantıda, TSO Meclis Başkanı Hakkı Aynur, madenciliğe olan olumsuz bakış açısını değiştirmek amacıyla çevreci bir proje yaptıklarını belirterek, İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Aydın Dinçer’e konu hakkında bilgi verdi.

TERKEDİLEN OCAKLAR DOĞA TURİZMİNE AÇILACAK

Proje kapsamında, terkedilen maden ve  mermer ocaklarının yapılacak düzenlemelerle yeşillendirileceğini ve turizme kazandırılacağını belirten Aynur, “Mermer ve maden ocaklarında yapılacak değişikliklerle doğa yürüyüşü yapanların uğrak noktası olmasını, ayrıca Bilecik’in doğa turizmine de katkı yapmasını hedefliyoruz.

ORTAK AKIL TOPLANTISINDA GÜNDEME GELDİ

Geçtiğimiz günlerde katıldığımız Ortak Akıl Toplantısı’nda madenciliğe karşı çevreye zarar veren bir sektör olarak bakıldığını gördük ve bu bizi çok rahatsız etti. Bunun ardından ise böyle bir proje yapmayı uygun gördük ve orada gündeme getirdik. Mermer ocaklarının basit müdahalelerle doğaya geri kazandırılabileceğinin bir örneğini sergilemek istiyoruz. Bu konuda da yardım ve desteklerinizi bekliyoruz”dedi.

İMMİB’İN PROJESİ BİLECİK’TEN BAŞLAYACAK

Projeyi yapmaktan memnuniyet duyacaklarını belirten İMMİB Yönetim Kurulu Başkanı Dinçer, bu konuda bir proje yapmayı bir süredir düşündüklerini belirterek, ilkinin Bilecik’te başlamasından mutluluk duyacaklarını ifade etti.

Projenin bir örnek oluşturacağını söyleyen Dinçer, “maalesef madencilikle ilgili çevreye zarar verdiği yönünde bir algı var. Taş ocakçılığı ile doğaltaşçılığı karıştırıyorlar. Bizim bunları yıkmamız lazım. Maalesef madencilere hep kötü gözle bakılıyor, hep çevreyi bozan kişiler olarak görülüyor. Halbuki tarımda kullanılan kimyasal ilaçların doğaya verdiği zararı hesaplarsanız, biz doğaya öyle bir zarar vermiyoruz. Kimyasal bir ürün kullanıyoruz üretimde. Dolayısıyla bunu doğru anlatmamız gerekiyor. Doğru anlatırsak sonuç alabiliriz diye düşünüyorum. Ben hem medyada, hem kamuoyunda, hem de kamuda bunu sürekli dile getiriyorum. Sizlerin ve sektörün desteği ile bunları aşacağız diye düşünüyorum. Çünkü biz diğer sektörlerin hammaddesini üretiyoruz. Bize bunu üretmeyin demek diğer sektörlerin iş yapamaması demektir.

Tabii ki çevreye duyarlı olacağız, iş güvenliği hat safhada olacak. İş güvenliğimiz kırmızı çizgide olan bir iş yapıyoruz. Allah korusun ocaklarımızda yaşanan herhangi bir kazada kendi ailemizden birine zarar gelmiş gibi manevi olarak büyük bir çöküntüye uğruyoruz. Çünkü bizler böyle bir sektörüz. İş güvenliğinin hat safhada olması için elimizden geleni yaparız. Yanlış bildiklerimiz de varsa onları da düzeltmeliyiz ve çevreci olarak yapmalıyız ki bunu da herkese göstermeliyiz”dedi.

TURGUT ÖZEN: “TÜBİTAK VE BEBKA İLE İŞBİRLİĞİMİZ SAYESİNDE ARTIKLAR EKONOMİYE KAZANDIRILACAK”

Bilecik Mermerciler Derneği Başkanı Turgut Özen de, TSO Meclis Başkanı Hakkı Aynur’un projesi ile ilgili olarak yaptığı değerlendirmede, kendilerinin de mermer ocaklarının çevresel zararlarını en aza indirmek için gerekli tedbirleri aldıklarını söyledi.

Bu konuda Bilecik Mermerciler Derneği’nin TÜBİTAK ve BEBKA ile işbirliği içinde olduğunu kaydeden Özen, “yaptığımız işbirliği kapsamında, ilimize gelen profesörlerin öncülüğünde fabrikalarımızdaki artıkların nasıl ekonomiye kazandırılacağını tartıştık ve TÜBİTAK sonuçlarını bekliyoruz.

Sonuçlar verimli geldiği takdirde, çevremizde bulunan şişe, cam, seramik ve diğer sektörlerde de çok büyük gelişmeler olabilir. Mermercilerin atığı olmayacak artığı olacak. Bu konuda da ekonomimize büyük bir girdi sağlanacağına inanıyorum. Çalışmalarımız bu yönde devam ediyor”dedi.

Editör: TE Bilişim