Herkese merhabalar değerli okuyucular, bitki çayı aşığı bir diyetisyen olarak bugün sizlerle yeşil çay hakkında konuşmak istedim. “Hocam günde kaç bardak yeşil çay içersek yağ yakımına etkisi olur?” “Her gün yeşil çay içersem daha kolay kilo verebilir miyim?” gibi bolca sorular alıyorum. Gelin birlikte cevaplarına bakalım.

Öncelikle yeşil çayın siyah çaydan farkı nedir bunu açıklayarak yazımıza başlayalım. Çayın rengi geçirdiği işlemlere göre değişir. Yeşil çay hiç fermente edilmediğinden dolayı bu renktedir. Sadece belli sıcaklıkta kavrulur. Kafein oranı siyah çaydan azdır fakat az işlem görmesinden dolayı antioksidan özelliği siyah çaya göre oldukça fazladır. İçerisinde bolca vitamin ve mineraller bulunur. Bu da özellikle kış aylarında bağışıklığımızı güçlendirmek için bize yardımcı olacak bir durum.

Yeşil çayı danışanlarıma niye öneriyorum?

Yeşil çay metabolizmayı hızlandırıyor. Bunun yanında da gece açlıklarının giderilmesinde bize çok yarar sağlıyor. Diyet süresince ödemlerimizden kurtulmaya çalışırken bize çok yardımı dokunuyor. Kadınlarda göğüs kanseri ve PCOS’un önlenmesinde etkisi olduğu gösterilmiştir. Yeşil çayın kolesterol düşürücü ve diyabet riskini azaltıcı etkilerinin olduğu da çalışmalarla gösterilmiştir.

E madem bu kadar faydası var tüm gün yeşil çay içelim dediğinizi duyar gibiyim ama maalesef olmaz. Günde 2-3 bardağa kadar idealdir. Her şeyin fazlası nasıl zararsa yeşil çayın da fazla içilmesi tiroid bezlerinizin çalışmasında olumsuz etkilerde bulunabilir. Bunun yanında herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa bu gibi bitki çaylarının miktarını diyetisyeninizle birlikte ayarlamalısınız.

Son olarak bir önemli noktadan daha bahsetmek istiyorum. Yeşil çayı kesinlikle kaynatmayınız. Suyu kaynadıktan sonra 1-2dk dinlendirip sonrasında içine koyarak demlenmesini bekleyiniz.

Unutmayalım ki hiçbir besin mucizevi değildir. Bu yüzden sadece yeşil çay içip zayıflamayı ya da hastalıklardan kurtulmayı beklemememiz gerek. Bu sadece elimizi güçlendirecek bir yardımcı. Sağlıkla kalın…