Korkmaz Kesik

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri katlamalı harcı protesto etmek için rektörlüğe yürüdü. Katlamalı harç sisteminin üniversitelerde uygulanmaya başlanmasın ardından öğrencilerden tepkiler sürüyor.

Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi öğrencileri yüksek öğrenim harçlarını protesto etmek için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi önünde toplanarak Rektörlük binasına kadar yürüyüş düzenledi. Üniversite Özel Güvenlik Biriminin engelleme isteğine karşı alkışlarla rektörlük binasına kadar yürüyen öğrenciler burada bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Öğrenciler, katlamalı harç ile ilgili 2011 yılında çıkan kanunun 46. Maddesinin değiştirildiğini öne sürerek, şuan uygulanan yasanın kanunsuz olduğunu iddia ettiler. Öğrenciler, uygulamanın 9 Eylül Üniversitesi’ndeki uygulamayı örnek göstererek, katlamalı harç uygulamasının 2015-2016 güz dönemine ertelenmesini istediler. Öğrencilerin gerçekleştirdiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Kararın Ertelenmesini İstiyoruz”

“Toplanma ve gösteri haklarımızı kullanarak buraya gelebildik. Biliyoruz i YÖK yasasına göre harçlar ertelenen harçlar bu sene tekrardan başımıza patladı diyebiliriz. Uygulama konulan sistem katlamalı ve zamlı olmak üzere iki aşamalıydı. Katlamalı dediğimiz sistem 4 yıllık ve 2 yıllık öğrenim programı içerisinde bir dersi 3 defa aldığımızda yüzde 50’sini, dördüncü defa aldığımızda yüzde 10 ve beşinci defa aldığımızda yüzde 300 uygulanıyordu. Bu kredi başına büyük bir meblağ tutuyor.  Fakat tepkilerle ve eleştirilerle birlikte yasanın 46. Maddesi c fıkrası değiştirildi.

Değiştirilen maddede diyor ki, bu katlamalı harcı öğrenim süresi içerisinde mezun olamayan öğrenciler için uyguluyoruz. Fakat bizim okulumuzda her yerde değişikliğin yapıldığı tarihe göre bildiri asmışlar. Üniversitenin sitesinde yayınlanan ek bildiride kanunun resmi gazetedeki yayınlanan hali 24 Eylül 2014’e göre yani eski yasaya göre uygulanıyor. Bu yasal değil, yasaktır. Daha önce kişisel olarak bu konu hakkında dilekçeler verdik. Bunun ile ilgili genel sekreterlikten geri dönüş aldık. Bunun için bize güz döneminde ödenen ücreti alındı diyor. Kanunda da bahar dönemi içerisinde güz dönemi ücreti alınamaz diyor. Bu hukuksuzluktur. Bu hukuksuzluğa bugün burada ses çıkarıyoruz.

9 Eylül Üniversitesi’nde öğrencileri mağdur etmemek için harcını ödeyecek öğrencilerin 2015-2016 güz dönemine ertelenmesi karar aldı. Mezun olacak öğrencinin de mezun olana kadar harcı ödenmesi isteniyor. Bu örneğe göre biz de Rektörümüz Azmi Özcan’dan böyle bir isteğimiz var. Bu kararın ertelenmesini istiyoruz.”

YÖK: “Harçlar, mevzuat çerçevesinde kanun ile düzenlenmektedir”

Katlamalı harç ile ilgili Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından 05.02.2015 tarihinde yayınlanan açıklamada ise “harçlarla ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlenmektedir” denildi. YÖK tarafından yapılan açıklama şu ifadeler yer alıyor:

“Son günlerde yükseköğretim kurumlarında okuyan ve zamanında bitiremeyen öğrencilerimiz için Yükseköğretim Kurulu kararıyla “Katlamalı Harç” getirildiği ve öğrencilerin mağduriyet yaşadığı şeklinde haberler yer almaktadır.

Halbuki öğrenim ücreti ve harçlarla ilgili işlemler Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca değil, ilgili mevzuat çerçevesinde Kanun ile düzenlenmektedir. Söz konusu harç meselesi 26 Kasım 2014 tarih ve 29187 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan 6569 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 46 ncı maddesinde yapılan değişiklik ile düzenlenmiştir. Bu hükme göre “Diploma programlarının hazırlık sınıfı eğitimi hariç olmak üzere, iki yıllık önlisans ve dört, beş ve altı yıllık lisans programlarından (açıköğretim programları hariç) bu süreler sonunda mezun olamayan öğrencilerden, ilgili dönem için öngörülen katkı payı ya da öğrenim ücretinin yanı sıra bu maddenin (c) fıkrasına göre hesaplanan kredi başına ödenecek katkı payı veya öğrenim ücreti; dersin alınacağı dönem için belirlenen kredi başına katkı payı veya öğrenim ücretinin yüzde elli fazlası ile hesaplanarak alınır. Çift ana dal programında kayıtlı olan öğrencilerden ise diploma programının öğrenim süresi ve ilave bir yıl sonunda bu madde hükümlerine göre katkı payı veya öğrenim ücreti alınır.” Yükseköğretim Kurulu olarak bu kanun hükmünün uygulanmamasına yönelik karar alınması mümkün değildir. Bununla birlikte Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sorunun çözümü için hazırlamış olduğu öneriyi ilgili mercilerle paylaşmaya başlamış olup görüşmeler sürdürülmektedir.”

Editör: TE Bilişim