Cumhuriyet Halk Partisi (CHP)  Bilecik Belediye Meclisi Üyesi Muharrem Tüfekçioğlu,  gündeme dair açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanlığı tarafından geçici olarak görevden alınan Bilecik Belediye Başkanı Semih Şahin geçtiğimiz günlerde gerçekleştirdiği basın açıklamasında, görevden alınmadan önce hazırlanan ve BEBKA’ya sunulan projeden 1 milyon 500 bin EURO gelir elde edileceğini ancak Tüfekçioğlu’nun başkan vekilliği döneminde imza atılmadığı için projenin onaylanmadığını iddia etmişti.

Başkan Şahin’in iddiasıyla ilgili açıklamalarda bulunan Tüfekçioğlu, Söz konusu projeden elde edilecek gelirin 1 milyon 500 bin EURO değil, 1 milyon 500 bin lira olduğunun altını çizerek, projenin teknik anlamda sorunlu ve ön onay sürecinde olduğunu söyledi.

Projenin teknik detaylarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Tüfekçioğlu, Başkanvekilliği görevinden alınma sürecini de anlattığı basın açıklamasında, şu ifadelere yer verdi:

"Semih Şahin önceki günlerde yapmış olduğu basın toplantısının bir bölümünde şahsım hakkında, BEBKA’dan bir proje alındığını, Benim başkan vekilliğim döneminde projeyi imzalamadığımı, bu şekilde 1.5 milyon EURO’nun gittiğini, kendi döneminde başlatıldığından dolayı imzalamadığımı ve engel olduğumu düşünerek ithamlarda bulunmuş; Bundan dolayı bir basın açıklaması yapma gereği duydum.

BEBKA PROJESİ NEDEN İMZALANMADI:

BEBKA’dan proje bazında alınması istenilen hibeye ön başvuru yapılmış, benim dönemimde de proje hazırlığı tamamlanıp BEBKA’ya sunulması gereken, Belediyenin taahhütlerini de içeren bir projeydi. Proje kesin kabulu BEBKA tarafından yapılmamıştı.

Talep edilen miktar Semih başkanın dediği gibi 1.5 Milyon EURO değildi. 1.5 Milyon  TL idi. 1.5 Milyon EURO yaklaşık 27 Milyon TL ye denk gelip, Belediyenin 2022 yılı bütçesinin yaklaşık %15 ine veya altyapı-kanalizasyon işi için İler Bankası’ndan almış olduğumuz kredi olan 30 Milyon TL ye yaklaşık gelmektedir.

Gerçek proje rakamı 1.5 milyon TL idi. Belediyenin taahhüdü yaklaşık 400 bin TL idi. Projenin tamamını zaten hibe alamıyoruz. Semih başkan proje ile ilgili sağlıklı bir bilgi alamamış galiba.

Proje bir kırsal kalkınma mali destek projesi idi. Projenin adına bakacak olursak Bilecik Gıda İşleme Paketleme Ve GastronomiTesisi. İçerisinde Sebze-meyve kurutma fırınını ana materyal olarak barındıran, Mutfak kısmı olan, tesiste çalışanları olan, Gastronomi desteği alması düşünülen, İlimizdeki eski bir yapının dönüştürülerek yapılması planlanan, ayrıca gelir olarak Büyük bir mebla gelir kazanacağını taahhüt eden, mini bir tesisti. Proje için araştırılması yönünde talimatlarımı verdim ve projeyi ayrıntılı incelettim. Öncelikle proje yürütücüsü hanımefendi ile bir görüşme yaptım. Proje sorumlumuzun bizlerle tanıştırdığı, Gastronomi ile ilgili profesyonel destek alınması planlanan akademik personel mi yüksek lisans mı yaptığını tam anlayamadığımız bir kişi ile de proje ile ilgili görüşmeler yaptık.

Akabinde BEBKA ya başvuru için sunmadan önce BEBKA nın değerlendirme aşamasında birimimize soracağı soruların belki de yüzde ellisini geçmeyecek soruları önce proje birimimizin sorumlusuna sorduk;

Bu kısa süreçte hem proje Proje birim sorumlumuz hem de birim personelimiz ile birden fazla toplantı da yaptık. Kafamıza yatmayan soruları sorduk. Proje birimimizde çalışan arkadaşlarımız da kendi alanlarında deneyimli ve proje yazmayı da bilen arkadaşlarımız ancak Semih bey in bahsettiği gibi tarif edersek kaçırdığımız bu projenin hazırlık aşamasında pek de içine sokulmamışlar. Onu anladık.

Yani şöyle bağlayayım son olarak Semih beyin bahsettiği ve önümüze gelen proje hayalde güzel bir projeydi. Ama birçok eksiği vardı. Tahminimce Semih bey in bu eksiklerden haberi yok ve bilgilendirilmemiş. Keşke bana sorsa idi. Ben bilgilendirirdim kendisini.

Ben anlayacağınız üzere bu projeyi BEBKA ya başvurmak için yeterli göremedim. Ama inanın detaylı inceledim ve incelettim. Ben ekip çalışmasının varlığına inanan ve bu doğrultuda da işimi yapan birisiyim. Bu düşünceyle temaslarımı kurarım.  Planlamamı bu doğrultuda yaparım.

Nitekim BEBKA bu haliyle projeyi geçirmezdi. Neden geçirmezdi diyorum. Bu birimden geçmiş 3 yılın raporlarına baktığımızda henüz alınmış veya tamlanan bir projeye de rastlayamadık.

Es kaza geçirse isi belki sn. Semih Şahin' in dediği gibi 1.5 Milyon EURO Bilecik e kazandıramayacak olsak da günün sonunda Belediye bütçesinden nihai rapora ulaşmak için ve de taahhüt edeceğimiz için Semih Beyin söylediği miktarı Belediye bütçesinden harcamak zorunda kalacaktık. Semih bey herhalde bunu ima etmek istedi.

Tüm bu sebeplerden dolayı imzalamadım. İşin sonundaki rakamın öngörülemediği böyle bir taahhüdün altına görevim sürecinde Belediye yi ve Bilecik i sokmak istemedim. istemem de.

Bu arada Semih başkana sormak lazım kaç kere BEBKA toplantılarına kendisi katıldı? Belediye sorumluluğunun dışında Bilecik ile ilgili çalışmalara katılarak neden destek vermedi?

MÜDÜR DEĞİŞİKLİKLERİ İLE İLGİLİ:

İmar ve Şehircilik Müdürlüğü ile Emlak ve İstimlak Müdürlükleri ile ilgili Asli Müdür şartlarını taşımayan 2 yıllık tekniker arkadaşların değil, asli müdür şartlarını taşıyan 4 yıllık Mühendis arkadaşları geldiğimde görevlendirmeyi düşünüyordum.

Acele etmeme sebep Hürriyet Mahallesinde iptal edilen imar uygulama çalışmalarını başlattığımda ilgili birim müdürü benim bilgim dışında ihale yapılması için EKAP a giriş yapılması yönünde birim personeline talimat vermiş. Neye göre verdi. İşi yaklaşık 1 Milyon 200 Bin TL civarında yaklaşık maliyetle, teknik şartname düzenlemeleri ile birilerine mi pazarlanacaktı bilemiyorum?

Benim talimatım olmaksızın bu şekilde uygulama yapmaya çalışan arkadaşı görevden almak için acil karar verdim.

Bu bahsedilen işi biz daha sonra kendi Belediyemizde çalışan arkadaşlar ile 3 veya 4 toplantıdan sonra askı sürecini başlatmıştık. Bu işi bedava yaptık. Para kasada kaldı. Bu çalışmalarda emeği geçen tüm arkadaşların alınlarından öpüyorum.

Diğer müdürlüklerimizdeki değişiklerde ise, yıpratılmışın verdiği sebeple taze kan olması açısından değişiklikleri gerçekleştirdik.

KAYI AŞ DEN ÇIKARILAN PERSONEL İLE İLGİLİ:

KAYI A.Ş deki personel arkadaşlarla görüşmek istedim. Benim yanıma gelmeyip, Başkan Yardımcımız Özgür bey ile konuşarak, tazminatlarını alıp işten ayrılmak istediklerini dile getirdiler. Biz de gereğini yaptık.

SU YÖNETİMİ BİRİMİ:

Su Yönetimi bir müdürlük değil Fen İşleri Müdürlüğüne bağlı bir birim olup, eski binadan Fen İşlerinin bulunduğu Ek binada çalışmalarına devam etmektedir.

PELİTÖZÜ İMARI :

Pelitözü imar planında Tarım Bakanlığı uygun görüşü alınmadan askı sürecinin başlatılması yanlıştı. O dönemki İmar komisyonunu ve beraberindeki Meclis Üyesi arkadaşlar olarak yanıltıldık.

Ben de ilk plan ile son plan arasındaki farklılıklar olduğunu gördüm. Değişiklere baktığımda Belediye tarafından bu değişikliklerin yapıldığını düşünüyorum. Bilhassa bu farklılıklar Semih Şahin' in yakın akrabaları olduğu ve Selçuk Erdağ‘ın yakın akrabalarının olduğu alanlarda yapılmış.

ÜST YARGIDAN ONANAN CEZAM HAKKINDA:

DANIŞTAY dan 4 gün önce Meclis üyeliğimin düşmesi ile ilgili Onay geldi. Normalde Bölge İdare Mahkemesine yaptığımız yürütmeyi durdurma başvurusunu geri çekmeseydim yasal olarak 4 gün öncesine kadar Belediye Başkan Vekilliği görevini yapmaya devam edebilirdim. Ancak önemli olan benim o koltukta oturmam değil, İlimizin bu kaostan bir an evvel kurtulmasıydı. Ben de onu yaptım. Hiç pişmanlık duymuyorum.

Yaşasın BİLECİK.”

Açıklamanın detaylarını videodan izleyebilirsiniz.

Editör: TE Bilişim