“Belediye’den usulsüz rant için takas iddiası” başlıklı yaptığımız haberimizin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Mülkiye Müfettişlerinin hazırladıkları rapor kapsamında yapılan imar tadilatını ve plan değişikliğini iptal ettiği öğrenildi. İptal edilen plan değişikliğinin yeniden Belediye Meclisi’ne gelmesi bekleniyor.

Bilecik Belediyesi’nde Semih Şahin döneminde İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itiraz eden vatandaşı davasından vazgeçirmek için bu kişiye rant içeren uygunsuz imar tadilatı takas yapıldığı iddia edilmişti.

Kamuoyunda şok etkisi yaratan Danıştay kararı Bilecik Belediyesi’ni zor durumda bırakmıştı.

Bilecik Belediyesi’nin 3 yıl önce yaptığı İmar Kanunu 18. madde uygulamasını Erol Ekşi adındaki bir vatandaşın iptal talebi ile yargıya taşıması ve imar uygulamasının İdare Mahkemesi’nce iptal kararının Danıştay’ca da onanması ile Ertuğrulgazi Mahallesi ve Beşiktaş Mahallesi’nin bir bölümünü kapsayan 105 hektarlık (1.050 dönümlük) alandaki 120 adet ada, 951 adet parsel arsa vasfından çıkarak tarla vasfına yani imarsız araziye dönüştü ve tüm inşaat yapımları yasaklandı.

İşin en ilginci ise bu alanda tarla olan yerlerin arsaya dönüştürülmesi ile Milli Emlak tarafından vatandaşlara yüksek rakamlar ile bu yerlerin satılması oldu.

Danıştay kararının kesin olması ve itiraza kapalı olmasının bu alanda yapımı devam eden ve daha önce inşaat ruhsatı almış fakat iskan alamayan birçok vatandaşı ve müteahhiti zor durumda bırakmış ve Belediye yetkililerinin duruma çözüm aramaya çalıştıkları öğrenildiği sırada ortaya atılan iddia ise olayı bambaşka bir boyuta getirmiş, imzası bulunanların soruşturma geçirebileceği, dava açılması durumunda ise yargılanabilecekleri de gündeme gelmişti.

RANT İÇİN TAKAS İDDİASI

Erol Ekşi’nin yapılan İmar Kanunu 18. Madde uygulamasına itirazı sonrası yerel mahkemenin yapılan uygulamayı doğru bulması fakat bilirkişi raporu sonrası uygulamada 15. ve 16. maddede yapılan yanlışlar neticesinde uygulamayı iptal ettiği ve mahkemenin vatandaşı haklı görmesi sonucu konunun Danıştay’a taşınması sonrasında vatandaşı davasından vazgeçirmek adına Belediye yönetiminin bu şahıs için uygunsuz ve kanunsuz kamulaştırmaya gittiği iddia edilmişti.

EKŞİ, DAVAYI GERİ ÇEKMEDİ

Ne var ki Erol Ekşi, Danıştay’daki davasını geri çekmezken, çekse dahi davanın kamu davasına dönüştüğü ve her şekilde devam edeceğinin bilinmesine rağmen yüzde %50 şans diyerek alınan usulsüz olduğu iddia edilen takas için İmar Kanunu’nun 26. Madde 3. bendinde belirtilen teknik zorunluluklar halinde veyahut mevcutta konut olan alanda heyelan, fay hattı vs. gibi durumlarda yapılabileceği fakat buranın rant amaçlı daha önceden vatandaşlardan park ve yeşil alan için kamulaştırılan yol kenarındaki yerlerin rant için takas yapıldığı yönündeki iddia Meclis’te de tartışılmıştı.

İmar Komisyonu’nda ve Belediye Meclisi’nde kişiye özel çıkar sağlamak ve rant için takas yapıldığı iddiası ile kararda imzası bulunan ve oy kullananların soruşturma geçirebilecekleri de gelen iddialar arasında yerini almıştı.

Bu gelişmelerin ardından İçişleri Bakanlığı’ndan gelen Müfettişlerin bu konuda inceleme yaptıkları ve yapılan imar plan değişikliğini bozdukları ayrıca bu konuda rapor hazırladıkları da öğrenildi.

Mülkiye Müfettişleri tarafından iptal edilen imar plan değişikliği kararının  yeniden Bilecik Belediye Meclisi’ne gelmesi ve görüşülmesi bekleniyor.

Editör: TE Bilişim