Herkese merhabalar, genellikle kilo vermek için gelen danışanlarım su içse bile yaradığını, bu yüzden kilo veremediğini savunur; sonrasında ise tüm suçu metabolizmalarına atarlar.  Kilo almak için de gelenler de tam tersine çok yediklerini ama metabolizmaları çok hızlı olduğu için hemen sindirdiklerini bu yüzden kilo alamadıklarını savunur.

Peki kilo alma ya da vermede bu kadar ekili metabolizma hızımız bizim kaderimiz mi?

       Öncelikle şunu söylemeliyim ki, metabolizma hızınız sizin kaderiniz değil. Bunu değiştirmek tamamıyla sizin elinizde olan bir durum. Metabolizma hızımıza etki eden çok fazla faktör vardır ve bu faktörler aslında çok kolay değiştirilebilecek şeyler iken çoğunlukla önemsemediğimiz unsurlardır.

       Diyetisyenler sürekli altını çize çize ne anlatıyor? “Kişiye Özel Program” yani kişinin yaşına; boyuna, kilosuna, kan tahlillerine ve hayat standartlarına uygun yazılmış program olması gerektiğini anlatmaya çalışıyorlar. Bunun sebebi sizin başkasına ya da üstünkörü yazılmış programlarla yapacağınız diyetlerin metabolizmanızı bozmaktan başka bir şey yapmayacağıdır. Yani kısacası metabolizmanızın hızlanması için ilk ve en önemli faktör sizin ihtiyaçlarınız doğrultusunda karbonhidrat, protein ve yağ açısından dengeli beslenme programlarıdır.

Bir diğeri ise “Yo-yo Sendromu” dediğimiz bilinçsizce çok hızlı alınıp verilen kilolardır. Bu tarz hızlı zayıflamalar sizin metabolizmanızı yavaşlatmaktan başka hiçbir etkiye sahip değildir. Diğer bir unsur ise tiroit gibi metabolizmayla ilişkili hastalıklardır. Bu yüzden belirli periyotlarda kan tahlillerimizi yaptırıp gerektiği durumlarda diyetisyen ve doktorumuzla koordineli bir şekilde yolumuza devam etmeliyiz. Psikolojimiz de metabolizma hızımız için çok etkili bir faktördür bu yüzden hayatımızdaki stres ve sıkıntılı dönemlerde yönetimini iyi yapmalıyız gerekirse uzmanından destek almalıyız.

       “Peki, hocam metabolizmamı hızlandırmak için yapabileceğim başka neler var?” diyecek olursanız özet halinde sayayım;

Baharatlar metabolizmayı hızlandırır. Bu yüzden yemek yaparken baharat kullanmaktan çekinmeyelim.

Uyanır uyanmaz bir bardak ve kahvaltı yapmadan önce de bir bardak, yani aç karnına iki bardak ılık su içmek faydalı olacaktır.

Spor yapmak metabolizmanızın hızlanması için çok önemlidir.

Kaliteli uyku çok önemli. Uykunuzu iyi almaya dikkat edin.

Sigara ve alkolden uzak durun.

Günde 2-3 fincan kahve de metabolizmayı hızlandırıcı faktörlerdendir.

Sağlığınızı iyi hale getirmek de daha da kötüleştirmek de sizin elinizde. Bu yüzden sağlığımızı ileriki dönemde tehlikeye atacak kulaktan dolma bilgilere kanmamalıyız. Sağlıklı günler diliyorum.