Aralık ayı belediye meclisine Belediye Başkanı Melek Mızrak Subaşı ile AK Parti ve MHP grubu arasında yaşanan “performans programı” tartışması damgasını vurdu.  “3,5 yıldır ne yaptınız” eleştirilerine karşı muhacir damarı tutan Başkan Subaşı,  AK Parti ve MHP grubuna verdi veriştirdi, “Adım Atmamızı Engelleyen Ret Kararlarınıza Rağmen İlerlemeye Devam Edeceğiz”

2022 yılının son Belediye Meclis Toplantısı Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi. Gündem maddelerinin görüşüldüğü sırada performans raporunun onaylanması için oylamaya sunuldu. Tartışmanın fitilini ateşleyen MHP grup sözcüsü Hamdi Salt’ın “3.5 yıldır ne yaptınız” sorusu oldu. İYİ Parti ve CHP İl Başkanları arasında geçtiğimiz günlerde sosyal medya hesapları üzerinde yaşanan polemiği de gündeme getiren Salt, Belediyenin bütçesi üzerinden neler yapıldığını sordu.

Karşılıklı sözlü tartışmaların yaşandığı toplantıda, Bilecik’e kim ne yaptı, ne yapmadı soruları tartışıldı.

“ADIM ATMAMIZI ENGELLEYEN RET KARARLARINIZA RAĞMEN İLERLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Salt’a cevap veren Başkan Subaşı, “Öncelikle sizin sürüklediğiniz polemiğe asla girmeyeceğim. Gereksiz açıklamalarda zaten bulunmam. İyi Parti İl Başkanımız bir soru sormuş olabilir. Benim de CHP İl Başkanım gerekli olan cevabı vermiştir.

Vizyon projeler olarak aslında çok güzel giden bir altyapı projemiz var. Sizin AK Parti ve MHP olarak asla desteklemediğiniz İller Bankasına bitirmemiz için krediye onay vermediğiniz ama buna rağmen CHP  oylarıyla geçen kredilendirme sürecimiz var. Her mecliste olduğumuz gibi bizim bir adım atmamızı engelleyen ret kararlarınız var ama buna rağmen ilerleyeceğimizi belirtmek istiyorum.

“ATATÜRK PARKI ÜZERİNDEN ÇİRKİN BİR ALGI YARATILIYOR”

Bunun dışında sosyal alanlar yapıyoruz. Atatürk Parkı gereksiz bir algı yaratılmaya çalışılarak çirkin bir algıya sebep vermeye çalıştınız. Şu anda insanlarımız orada oturacak yer bulamıyor. Bu da buranın ne kadar güzel ne kadar merkezi ne kadar hoş bir park olduğunu gösteriyor.

“CHP’Lİ BİR BELEDİYE YAPTI DİYE UĞUR MUMCU PARKI BAKIMSIZLIĞA MAHKÛM EDİLDİ”

Uğur Mumcu Parkı Yaşar Tüzün Milletvekilimiz Belediye Başkanlığı döneminde yaptığı güzel büyük bir park alanıydı fakat maalesef herhalde CHP’li bir belediye başkanımız yaptığı için bakımsızlığa mahkûm edildi. Orası Bahçelievler’in kalbiydi. Biz evet şu an orada bir dönüşüm projesi yapıyoruz. Tam olarak tadilat sayılmaz çünkü çok güzel değişiklikler var. Milli Egemenlik Parkı için de arkadaşlarımız çalışmalarını bitirdi. Bütçede artış yapmak zorundayız ben bunu her yerde söylüyorum. 4 Milyona çıkan parkı bugün 25 milyona yapamaz hale geldik. Bunun sorumlusu sizin savunduğunuz parti liderleridir.

“TAŞ ÜSTÜNE TAŞ DÖŞEYEN CHP DEĞİLDİR”

Bunun üzerine Şeyh Edebali’de taş üstüne taş döşeyen CHP değildir AK Parti Selim Yağcı döneminde yapılmıştır. Hala gözlerimiz bunu görüyor. Hala yaşanan su taşkınlarının bize getirdiklerini unutmuyoruz. Hatırlarsanız o gün Şeyh Edebali Türbesi’nde 6 Eylül’de bunun konusu açılmıştı.  Orada Selim Yağcı taş üstüne taş kaymasın diye yapılır. Biz bunu teknik açıdan hiç uygun bulmayız. Ben de orada gülümsedim, hayatımda ilk defa duyduğum bir teknik dedim.”dedi.

NAMAL, “YAPILANLARIN ÜZERİNE SADECE SÜSLEME YAPIYORSUNUZ”

Tartışma, AK Parti Grup Sözcüsü Gülcan Namal’ın çıkışıyla devam etti. Başkan Subaşı’nın eleştirilerine karşı performans raporu üzerinden yüklenen Namal,”

Şu anda elimde 3 tane performans kitapçığı var 2021 -22 2023 Meclis Üyesi arkadaşlarımıza sormak istiyorum acaba hepsini tek tek incelediler mi. Ben birkaç gündür bir çalışma yapıyorum.  Burada yapılan performans programındaki maddelerden sadece tahminim yüzde 20’si gerçekleştiğini görüyorum. Diğerlerinin bir kitapçıktan diğerine kopyalandığını fark ettim. Biz onu yaptık bunu yaptık diyorsunuz. Sadece yapılan parklar üzerine peyzaj çalışması yapıyorsunuz. Uğur Mumcu Parkı zaten park olarak ilan edilmiş ve yapılmış sadece üzerine süslemesini yapıyorsunuz.

“YAPILMADIK BİR ŞEY VAR DERSENİZ NANKÖRLÜK OLUR”

Şu anda Kongre Merkezi’nde meclis toplantılarını yaptığınız bu koskoca bina kim tarafından yapıldı merak ediyorum. Şu an bakımını bile yapmaktan aciz olan bir belediye gelip hiçbir şey yapmamışsınız taşlarınız kaymış dökülmüş diyemez bize. Lütfen yapılan iyilikleri ve güzellikleri de takdir etmesini bilelim. Hatalar olabilir, yanlış uygulama olabilir ama şu şehrin yapılmadık bir şey var derseniz nankörlük olur. En önce Kongre Merkezi. Peki hizmet ettiğiniz belediye binası ne zaman yapıldı Yeni belediye binasında hizmet veriliyor şu anda.

“PARKLAR PİSLİKTEN GEÇİLMİYOR”

3 yıldır bir bina yapıldı mı sadece parkları süslemek altyapı çalışması diyorsunuz iller bankasında para gönderilmese neyle yapılacak onaylamadınız diyorsunuz bizim acaba çekincelerimiz olduğu için onaylamamış olabilir miyiz ama yine de genel bütçeden geldiği için bir şekilde destekleme olarak buraya geldi. Ben şu anda tahmini hesaplara göre İller Bankasından gelen para Belediyenin personel giderlerini ve diğer harcamalarını karşılayacak durumda değil. 80 küsür park yapıldı sıfırdan Bilecik’e bunların bakımını bizzat şahit oldum pislikten geçilmiyor bunu kaç defa söyledik. Bunu söylemek istemedim ama hakarete uğradığımız için söylemek ihtiyacı duydum. Vadi Park sıfırdan yapılmış siz de bakımını yapıverin bir zahmet. Daha bunun gibi birçok örnek var. Bu yüzden bu performans raporunu AK Parti olarak onaylamıyoruz. Hiç kimse de neden desteklemiyorsunuz diye bize şikayette bulunmasın” dedi.

SUBAŞI, “YAPILANLAR NEDEN YAPILDI DEĞİL, NEDEN DAHA GÜZEL YAPILMADI DİYORUZ”

Namal’ın eleştirilerine yanıt veren Başkan Subaşı, “

Plan Bütçe oranımız yüzde 85 oranında gerçekleşmiş durumda. Daha 1 ayımız var bu da yüzde 92 ye ulaşacağız. Biz yapılan şeylere yapılmadı demiyoruz Kongre binası evet yapılmış çok güzel yapılmış daha fonksiyonlu yapılmasını temenni ederdim. Hepimizin vergileriyle yapılan bir şey. Binanın arka tarafında hiç cephesi olmayan camlar var burada mimaride bir kubbemiz var ve tamiratlarda çok zorlanıyoruz. Otogar 5 milyon çıkardı. Bunun tadilatını yapabilmemiz için. 15 dereceye dayanıklı yapılar yapılırsa burası akar, çürür. Kongre binasının da dere yatağında yapıldığı gibi. Daha doğru yapılsaydı diyoruz neden yapılmadı demiyoruz. 15 yıl boyunca iktidardaydınız keşke belediyeniz güzel bir itfaiye sahibi olsaydı şimdi biz bütçemize aldık Allah nasip ederse itfaiyeyi kazandırmak istiyoruz.

120 küsür parkımız var çok doğru plastik parklar küçük küçük orada burada temizlik için uğraşıyoruz. Keşke bizim zamanımızda TYP verilseydi, verilmedi. Şimdi geçici eleman aldığımızda hemen bir önerge kaç kişi aldınız evet TYP gelmediği için geçici işçi almak zorundayız. Çünkü oraların temizliğine yetişemiyoruz.”dedi.

Başkan Subaşı, oturumu kapatmasının ardından kısa süren sözlü tartışmalar sonrası toplantı sona erdi.

Editör: TE Bilişim