Vezirhan beldesinde bulunan 1665 yılında yaptırılan Köprülü Mehmet Paşa Cami, yeni görünümüyle adate büyülüyor.

Ecdat yadigarı beldenin mührü konumunda olan Köprülü Mehmet Paşa Camisi'nin restorasyon, çevre düzenlemesi ve sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. Vezirhan Belediyesi'nin büyük katkıları ve Kültür Bakanlığı ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekiplerince aslına uygun hale getirilen, çevre düzenlemesi, aydınlatma gibi bir çok yenilikler eklenen cami ve çevresi, son haliyle büyük beğeni kazandı.

Vezirhan Belde Belediye Başkanı Hüseyin Ocak, " tarihi miraslarımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz. Tarihi yaşatarak, sevdirebilir ve böylece nesiller boyu aktarabiliriz. Projemize katkı sağlayan Kültür Bakanlığı ile Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekiplerine de teşekkür ederim. Her şey Vezirhan için." ifadelerini kullandı.

Bilecik-Sakarya karayolu üzerinde Vezirhan beldesinde, Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı yakınında olan dikdörtgen planlı, kesme taşından duvarları ile içinde gizemli bir tarihi barındıran muhteşem yapıt, toldan geçen tatilcilerinde fotoğraf çektirme mekanı haline geldi.

KÖPRÜLÜ MEHMET PAŞA CAMİ

Köprülü Mehmet Paşa'nın 1665 yılında yaptırdığı bilinen Cami, dikdörtgen planlı olup, 17.30 X 18.60 metre ölçüsünde, kesme taştan yapılmıştır. Üzeri kırma çatı ile örtülüdür. Kuzey kenarında birbirlerine yuvarlak kemerlerle bağlı altı sütunlu beş bölümlü bir son cemaat yeri bulunmaktadır. Son cemaat yeri ile ibadet mekanı kırma bir çatı ile örtülmüştür.

İbadet mekanı sonraki devirlerde yapılmış ahşap bir tavanla örtülmüştür. İbadet mekanı yan duvarlarda ikişer, mihrap duvarında iki sıra halinde yuvarlak kemerli pencerelerle aydınlatılmıştır. Mihrabı basit olmasına rağmen rozetler, stalaktitlerle süslü minberinin sanat tarihi yönünden güzel bir görünüm vardır. Kuzeybatı köşesindeki kesme taştan minaresi 1965 yılında yenilenmiştir.

Editör: TE Bilişim