DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş Sendikası’nda örgütlü Demisaş ve Accuride Weehls emekçileri iş kazalarından yaşanan ölümlere ilişkin iş yerlerinde basın açıklamaları düzenlediler.

Her iki fabrikada yapılan basın açıklamalarında, “Salgının ikinci yılında, en şiddetlendiği bir dönemde, “28 Nisan, İş Cinayetlerinde Hayatını Kaybedenleri Anma ve Yas Günü”ndeyiz. Tüm dünyada olduğu gibi bizler de bugün işyerlerimizde, başka ölümler olmasın diye, işyerlerinde kaybettiğimiz işçileri anıyoruz. İş cinayetleri durdurulsun diye sesimizi yükseltiyoruz.” denildi.

Konuya ilişkin yapılan basın açıklamalarında şu ifadelere yer verildi:

“Salgının olmadığı koşullarda bile, işçilere sağlıksız çalışma koşulları reva görülürken, salgın, işçilerin yükünü daha ağırlaştırdı. İşçiler dün “evde kal” çağrılarının, bugün ise tartışılan kısmi kapanmaların istisnası oldular; servislerle, toplu taşıma araçlarını kullanarak işyerinin, fabrikalarının yolunu tuttular. Hızla yayılan salgın koşullarında endişe ve korku içinde çalıştılar, çalışmaya devam ediyorlar. Salgını işsizlik, açlık, iş kazası, meslek hastalığı tehdidi altında geçiriyorlar. Bu süreçte birçok işçi, hem salgın hem de işyerlerinde alınmayan önlemler nedeniyle, çalışırken hayatını kaybediyor.

Salgının ilk yılı olan 2020’de, İSİG Meclisi’nin verilerine göre, en az 148’i kadın, toplam 2447 işçi hayatını kaybetti. 2021 yılı Ocak-Mart arasında, en az 479 işçi hayatını kaybetti. Salgının birinci yılını geride bıraktığımız Mart 2021 ayı itibariye, salgın nedeniyle hayatını kaybeden işçilerin sayısı, en az 71’i kadın, toplam 861 olarak açıklanmıştır.

Geçmişten bugüne yaşanan, ekonomik ve sosyal tahribatın bir başka boyutu da, işçi intiharlarındaki artışlar oldu. Son 8 yılda borç, mobbing, işsizlik gibi nedenlerle, 502 işçi intihar etti. Bu işçilerin hepsi aramızda olabilirdi! Kapitalizmin kâr hırsı, işçileri sevdiklerinden ve yaşamdan kopardı.

Salgın, işçilerin canı kanı pahasına yükselen sermaye düzeninin, işçi düşmanı yüzünü, her zamankinden daha çıplak ortaya koydu. Hükümet, salgının başından bugüne, sermayenin taleplerini hayata geçiriyor. İşçilere, işsizlere destek sunulmazken, işçilerin birikimleri sermayeye kaynak olarak aktarılıyor. İşçiler, yoksullar, salgının pençesinde varlık yokluk mücadelesi verirken, diğer tarafta sermaye, bu zorlu dönemde yaptıkları kârları utanmadan, sıkılmadan kamuoyu ile paylaşıyor.

Birleşik Metal-İş Sendikası olarak çağrımız; salgının durdurulması için, herkese ulaşabilir aşının acil olarak sağlanması, alanında uzman yetkili kurum, kuruluş ve kişilerin, sıklıkla dile getirdiği halk sağlığını merkezine alan bir salgın yönetimi ile tam kapanma dahil, önerilerin hayata geçirilmesi, yoksulları, işsizleri destekleyecek ekonomik ve sosyal politikaların uygulanması, işyerlerinde ise, insan odaklı etkin bir işçi sağlığı ve iş güvenliği politikasının hayata geçirilmesi ve geliştirilerek uygulanmasıdır.”

Editör: TE Bilişim