Sevgili okurlarım. Son aylarda döviz kurlarındaki yaşanan dalgalanmalarında etkisiyle hemen hemen Tüm sektörlerdeki ürünlerde toplumun beklemediği fiyat artışları yaşandı. Ancak bu fiyat artışları sadece dövizdeki kur artışından değil, elektrik, akaryakıt ve doğalgaza gelen zamlardanda kaynaklandı.

Tüm sektörlerdeki fiyat artışları toplumun birçok kesimini mağdur etti. Çünkü toplum Yaşanan bu fiyat artışlarına hazırlıksız yakalandı.

Bu fiyat artışlarını sadece dövize bağlamamak gerekir.

Son günlerde döviz kurlarındaki aşağı seyirle birlikte bazı firmalar ürünlerinde indirime gittiklerini kamuoyuyla paylaştıklarını hepimiz duyuyoruz. Ancak bu indirimler inandırıcı olmadığı gibi halkıda tatmin etmeyecek düzeydedir.

Toplumun beklediği düzeyde indirimlerin olmasını hiç kimse beklemesin çünkü bu fiyat artışları yukarıda da belirttiğim gibi sadece döviz ile ilgili değildir.

Dolar yaz aylarında ortalama 7 lira bandında seyrederken kademeli şekilde yükselişini sürdürdü ve bir anda 18 liraya çıktı. şu anda ise 12-13 lira bandında seyrediyor.

Döviz artışı ile ilgili olan bölümünü değerlendirirsek Eğer ki döviz kurlarının yükselmesiyle Bu fiyatlar arttıysa Dün 7 lira veya 8 lira olan dolar tekrar aynı yerine gelmesi gerekir.

Akaryakıt Fiyatlarını da değerlendirmemiz gerekirse ocak ayından bu yana akaryakıt fiyatlarına yaklaşık % 80 oranında zam yapıldı. Elektrik ve doğalgaza yapılan fiyat artışlarını hiç yazmıyorum zaten.

Elektrik, akaryakıt ve doğalgaza yapılan zamlar da geri çekilmelidir ki fiyatlar normalleşsin.

Sevgili okurlarım, Türkiye'de akaryakıta yapılan zamlar geri çekilmedi. Elektrik ve doğalgaza yapılan zamlar geri çekilmedi. Bu arada yeni yılda işçi ücretlerine de yapılacak olan yaklaşık %50 oranında ki artışlar üretim maliyetlerini dahada artıracak.

Hal böyleyken hangi ürünlerde indirime gidilecek çok merak ediyorum. indirim yapılsa yapılsa aşağıda göstereceğim örnekteki ürünlere yapılır Ancak

Bundan dolayı hiç kimse gerek Market raflarında gerekse inşaat sektörü ve diğer sektörlerde fiyat indirimi yapılmasını beklemesin.

Öte yandan bazı marketlerin yapmış olduğu indirimler inandırıcı değil. Çünkü toplumun gözdesi olan ve indirimde öncülük yaptığını belirten bir zincir market rafında 5.90 liraya satılan peçeteyi Pazartesi günü 2.25 liraya toptan satın aldım. Bu gün frachisig şeklinde çalışan Bir marketi ziyaret ettiğimde aynı peçetenin 2.5 TL'ye satıldığını gördüm. Bu durum beni şaşırttı.

Markette bulunan 20 bin kalem üründen 5 kalemin de indirim yapılsa ne vaar yapılmasa ne var.

frachisig şeklinde faaliyetini sürdüren markette 2,5 liraya satılan peçeteyi indirimde öncülük yaptığını belirten market 5.90’a satıyorsa, o marketin indirim yaptığı söylenemez.

Bazı basın organlarında yapılan denetimleri izliyoruz ve yüksek fahiş fiyatla mücadele edileceği belirtiliyor. Yukarıda belirttiğim marketlerin fiyatları denetlenmiyor mu acaba.

Neyse biz konumuzun özüne dönelim. Süslü sözlerle birbirimizin gönlünü almaya hiç gerek yok, Çünkü hayat devam ediyor. Devam eden hayatta yaşanan Gerçekler var ve bu gerçeklere de hepimiz alışmak zorundayız.

Akaryakıt fiyatları ortada. Elektrik ve doğalgaz fiyatları ortada. Bir de yeni yılda gelecek işçilik maliyetindeki %50 oranını hesaba katarsak Başta Market raflarındaki ürünler olmak üzere tüm sektörlerde indirim beklememiz hayalden Öteye gitmeyecektir.

Bundan dolayı gerçek indirimleri beklemeden mevcut raf ettiklerine alışmak zorundayız.