Bilecik İl Sağlık Müdürlüğü tarafından Dünya Antibiyotik Farkındalık Günü kapsamında yanlış antibiyotik kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Günümüzde uygunsuz ve gereksiz antibiyotik kullanımı ile artan antibiyotik direnci, dünya genelinde geleceğimiz için tehdit oluşturmaya devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü bu konuya dikkat çekmek için 18 Kasım’ı ve bu güne denk gelen haftayı Antibiyotik Farkındalık Günü ve Haftası olarak kabul edildi.

Bu kapsamda İl Sağlık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Grip ya da nezle gibi virüslere bağlı solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotiklerin tedavide yeri olmadığı unutulmamalıdır.”denildi.

Yanlış antibiyotik kullanımının antibiyotik direncinin olumsuz etkileyeceği vurgulanırken, “Antibiyotikler sadece hekimin reçete ettiği durumlarda eczacının danışmanlığında uygun miktar ve sürede kullanılmalıdır. Hekim reçete etmedikçe kendi kendine ya da eş-dost önerisiyle antibiyotik kullanılmamalıdır.

Elleri sık sık yıkamak, tüketilen besinlerin hijyenine önem vermek, hasta kişilerle temastan kaçınmak, aşıları önerilen şekilde yaptırmak antibiyotik direnci sorununun engellenmesine yönelik alınabilecek bireysel önlemlerdir.” İfadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim