Bilecik Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mustafa Budak, egzoz gazı emisyon ölçümü olmayan araçlar otomatik olarak belirleneceğini duyurdu.

İl Müdürü Mustafa Budak,  Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca  egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırılmayan araçların trafikte otomatik olarak belirlenmesini sağlayacak Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) bütün Türkiye’de olduğu gibi Bilecik’te de uygulanmaya başlanacağını açıkladı.

İl Müdürü Budak, yazılı olarak yapmış olduğu açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Egzoz emisyonlarına ilişkin mevcut denetimler Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlükleri, Jandarma ve Emniyet birimleri tarafından trafikteki araçlar durdurularak yapılmaktadır. Bu denetimlerde, aracın modeli, trafiğe çıkış tarihi ve cinsi gibi bilgiler ile egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılıp yapılmadığı hususlarına bakılmaktadır. Bu denetim yöntemi hem trafiği aksatmakta, hem de sınırlı sayıda aracın denetimine olanak vermektedir. Bu nedenle Bakanlığımızca, motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması ve egzoz emisyon ölçümü yaptırılmayan taşıt sayısının en aza indirilmesi için plaka tanıma sistemlerinin kullanılacağı Egzoz Elektronik Denetleme Sistemi (EGEDES) kurulmuştur.

EGEDES Sisteminde; yol kenarına, araç üzerine veya herhangi bir platforma yerleştirilen cihaz ile yoldan geçen araçların plakaları okunmakta, internet üzerinden Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü Takip Sistemine bağlanarak egzoz ölçümünü yaptırıp yaptırmadığı anında sorgulamakta ve birkaç saniye içerisinde araç görüntüsü ile beraber sonuç raporlanmaktadır. Böylelikle trafiği aksatmadan, hızlı ve etkin bir şekilde araçların kontrolü yapılmaktadır.

Motorlu taşıtlar, hava kirliliğine neden olan en büyük etkenler arasında yer alıyor. Bugün trafiğe çıkan ve her gün fazlalaşan araçlar hesaba katıldığında trafik kaynaklı kirliliğin önemi daha da artıyor. Türkiye'de trafiğe kayıtlı yaklaşık 24 milyon araçtan 19 milyonu egzoz emisyon ölçümüne tabi tutuluyor.

EGZOZ GAZI SALINIMI NEDEN ÖNEMLİ

Yüksek oranda araç kullanımı sonucu egzozlardan çıkan gazlar ile dünya zehirleniyor, doğa kirleniyor. Egzozlardan yanma sonucunda çıkan CO2 gazı insan sağlığını ve doğayı tehdit eden en büyük kirlenme nedeni. Bir çok hastalıkların oluşmasına en büyük etken olan bu gazı gün boyu soluyoruz.

Kentlerdeki aşırı araç trafiği ve CO2 gazının yarattığı kirlilik daha yüksek boyutta olup insan hayatını tehdit ediyor. Egzozlardan çıkan gazların çevre kirliliğine de etkisi azımsanmayacak kadar fazla. İnsan sağlığını tehdit eden egzoz gazının yapılan birçok araştırmalar sonucunda özellikle yaşlılar üzerinde zatürre, bronşit gibi hastalıkların da çok fazla görüldüğü yolunda. Ayrıca kalp hastalıkları, şeker, kanser ve felç riskini de artırmaktadır.

KÜRESEL ISINMAYA ETKİSİ

Egzoz gazları küresel ısınmanın en önemli nedenleri arasında yer almaktadır. Egzoz gazlarından çıkan ağır metalik gazlar bitkilerin üzerini kaplayarak fotosentez yapmasına ve oksijen üretmesine engel olmaktadır.Yetişen bitkilerin hem zehirleyici etki taşımasına hem de yok olmasına neden olmaktadır. Bu zehirli gazlar yağmur, sis ve çiğ gibi havanın yoğuşmasıyla bitkilere toprağa ve içme sularına karışmasıyla çevre ve insan sağlığında olumsuz birçok etki yaratmaktadır.

ARAÇ SAHİPLERİ DİKKAT!

2872 sayılı Çevre Kanunu uyarınca; Motorlu taşıt sahipleri, egzoz emisyonlarının yönetmelikle belirlenen standartlara uygunluğunu belgelemek üzere egzoz emisyon ölçümü yaptırmakla yükümlüdürler. Yönetmelik kapsamında kalan:

  • Özel (binek) ve Resmi Araçların; ilk üç yaş sonunda ve sonrası her iki yılda bir,
  • Diğer Motorlu Taşıtların ise İlk bir yaş sonunda ve sonrası yılda bir egzoz gazı emisyon ölçümünün yapılması gerekmektedir.

Ayrıca 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu gereğince yapılan Araç Muayenelerinde, aracın geçerli bir "Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü" olmaması "Ağır Kusur" olarak değerlendirilmektedir.

Çevre Kanunu gereğince egzoz gazı emisyon ölçümü yaptırma yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edilen motorlu taşıt sahiplerine 2021 yılı için 2.067 TL, yönetmeliklerle belirlenen standartlara aykırı emisyona yol açan motorlu taşıt sahiplerine ise 4.136 TL idari para cezası uygulanmaktadır.

Motorlu taşıtlardan kaynaklanan hava kirliliğinin önlenmesine katkı sağlanması ve söz konusu idari yaptırımlarla karşılaşılmaması için egzoz gazı emisyon ölçümlerinin zamanında yaptırılması önemlidir.”

Editör: TE Bilişim