Bilecik Belediyesi’nden inşaat hafriyatlarının döküm sahası ihalesini alan Dağ-İş Firması ikinci kez zam istedi.

Firma birinci zam isteğinin karşılıksız kalması neticesinde tadilatı neden  göstererek döküm sahasını kapatması  sonucu vatandaşlar inşaat hafriyatını nereye dökeceğini bilemez olmuştu.

Bilecik Belediyesi’nin inşaat yıkım hafriyatı ve asfalt attığı döküm işini ton başına 7 TL’ye Dağ-İş aldı.

Ne var ki bir süre sonra ihaleyi 7 TL’den alan firmanın bu rakamdan yüksek farklı ücretten fatura kestiği iddiaları ve Belediye’ye yapılan şikayetler üzerine Belediye firmayı uyardı. Bunun üzerine firma zam talep etti.

Dağ-İş Firması’nın zam talebi Belediye Meclisi’nde görüşüldü ve reddedildi. Bunun üzerine firmanın döküm sahasını “tadilat yapılıyor” diyerek kapattığı iddia edildi. Vatandaşlar ise, inşaat atıklarını nereye dökeceğini bilemez oldu.

Yol kenarı hafriyat alanı mı oldu?

Son günlerde İstasyon yolu Akasya altı mevkiinde yol kenarına dökülen hafriyatlar göze çarpmaya başladı. Döküm sahasının kapalı olduğundan buraya döküldüğü gözlenen asfalt atıklarının kötü görüntü oluşturduğu gözlenirken, vatandaşlar bu hafriyatların buraya neden döküldüğünü ve arazinin kime ait olduğunu sorarak bu görüntünün Bilecik’e yakışmadığını belirttiler.

Firmadan ikinci zam talebi

Önceki gün görüşülen Temmuz ayı Belediye Meclisi toplantısında yeniden gündeme gelen zam talebi Meclis’te oylanarak Komisyona havale edildi.

Meclise gelen zam talebi Meclis katipleri tarafından okundu ve “2872 Sayılı Çevre Kanunu'nun 8., 11. ve 12. Maddelerine dayandırılarak hazırlanan ve l8/03/2004 Tarihli ve 25406 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Kontrolü Yönetmeliği" 8. Maddesinin (g) bendinde, Belediyelerin görev ve yetkileri arasında "Belediye sınırları içindeki hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları geri kazanım tesisleri ile depolama sahalarına izin vermek ve gerektiğinde bu izni iptal etmekle yükümlüdür" hükmü yer almakta olup, bu kapsamda tarafımıza başvuru yapan Dağ-İş Madencilik Nak. Hafr. İnş. Petr. San.Tic. Ltd. Şti.'ye 29/04/2021 tarih ve 43403592-155.99/140 nolu İnşaat/Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi İzin Belgesi düzenlenmiştir.

Aynı yönetmeliğin 8. Maddesinin (d) bendi hükmü gereği hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının bertarafına ilişkin bedellerin belirlenmesi de Belediyemizin görevleri arasındadır. Bu kapsamda 08/04/2021 tarih ve 55 Sayılı Meclis Kararı ile söz konusu faaliyetlere ilişkin bedeller belirlenmiş olup, bu tarihten itibaren ücretlerde değişiklik yapılmamıştır. İl merkezinde 43403592-155.99/140 nolu İnşaat/Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi İzin Belgesi'ne istinaden faaliyet gösteren Dağ-İş Madencilik Nak. Hafr. İnş. Petr.San. Tic. Ltd. Şti. tesisine inşaat ve yıkıntı atıklarını kabul etmekte olup, artan maliyetleri gerekçe göstererek ekte sunulan dilekçe ile İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Döküm (Geri Kazanım, Bertaraf) Ücreti'nin arttırılarak revize edilmesini tarafımızdan talep etmiştir.

Söz konusu talep dilekçesine istinaden, "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Kontrolü Yönetmeliği" 8. Maddesinin (d) bendi hükmü gereği İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Döküm (Geri Kazanım Bertaraf) Ücreti'nin yeniden belirlenmesi konusunun görüşülmek üzere Belediye Meclisi’ne havale edilmesini onurlarınıza arz ederim” denildi.

Ve yapılan oylama sonrası zam talebi Komisyona havale edilirken, firmaya zam verilip verilmeyeceği de merak ediliyor.

Editör: TE Bilişim