Tören, Vali Kemal Kızılkaya, Belediye Başkan Vekili Melek Mızrak Subaşı ve Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Hüsnü Avcı’nın Atatürk Anıtı’na çelenk sunmasıyla başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Bilecik Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Başkanı Avcı,

“ 19 Eylül Gaziler günü bedeli canla ve kanla ödenmiş bu toprakların vatan olmasına devletimizin bekası uğrunda canlarını adayanların gurur ve şerefle hatırlandığı ve anıldığı bir gündür. Türk yurdunda nice büyük savaşlarda Kurtuluş Savaşında, Kore’de, Kıbrıs’ta 15 Temmuzda savaşan kahraman gaziler ile Türk Cumhuriyetinin toprak bütünlüğü ve bağımsızlığı uğruna vücutlarını siper eden tüm malul ve gazilerimizin şeref günüdür. 19 Eylül Gaziler Günü Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi ünvanı ile taçlandırıldığı gündür.

Türkün ebedi vatanı olan Anadolu’daki bin yıllık varlığını sona erdirmek isteyen kalleş emperyalist güçler birinci dünya savaşı sonunda ülkemiz dört bir yandan işgal ettiler. Bu işgalle yetinmeyip vatanımızı parçalamayı amaçlayan Sevr anlaşmasını milletimize zorla kabul ettirmek üzere Yunan ordusunu küçük Asya hayalleriyle 15 Mayıs 1919 tarihinde İzmir’den Anadolu’ya sürdüler.

Başkomutanımız Mustafa Kemal Atatürk’ün liderliğinde Türk ordusu Yunan ordusunu Polatlı yakınlarında Sakarya’da 22 gün 22 gece süren dünyanın en uzun ve en kanlı Sakarya Meydan muharebesinde yenerek bozguna uğrattı. Çareyi kaçmakta bulan Yunan ordusu bir sene sonra 9 Eylül 1922 de denize dökülerek yurdumuzdan tamamen atıldı.

Sakarya Meydan Muharebesi Türkün ateşle imtihanı ve Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştur. Sakarya meydan muharebesi yaklaşık 238 yıldır Avrupa’dan geri çekilen Türk ordusunun son savunma savaşı olmuştur. Sakarya Meydan Muharebesi kurtuluş savaşının seyrini ve kaderini değiştirmiştir. Kısacası Anadolu’nun düşmandan kurtuluşu için bir kırılmadır.

Türk milleti adına Türkiye Büyük Millet Meclisi 19 Eylül 1921 tarihinde bu emsalsiz zaferin ansıma Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’e gazilik ünvanını tercih etmiştir üzerinde yaşadığımız toprakların bizler için vatana dönüşmesi bayrağımızın özgürce dalgalanması yurttaşlarımızın bağımsız yaşaması için şehitlerimizin ve gazilerimizin emsalsiz fedakârlıklarının eseridir. Tarihin her döneminde hür yaşamayı, bağımsızlık ve istiklalini canı pahasına korumayı ilke edinen aziz milletimiz bu uğurda şehit ve gazi olmayı bir onur kaynağı saymıştır. “ ifadelerine yer verdi.

Avcı’nın konuşmasının ardından öğrenciler tarafından “Gazilerin Gözyaşı” adlı şiir seslendirildi.

Törene AK Parti Bilecik Milletvekili Selim Yağcı, Bilecik Cumhuriyet Başsavcısı Burak Olgun, Bilecik Jandarma Eğitim Komutanı Tuğgeneral Uğur Ertekin,  İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Muzaffer Sandal, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şükrü Beydemir, bazı kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, gaziler ve şehit yakınları ile vatandaşlar katıldı.

Editör: TE Bilişim