Günümüz futbol oyunlarının gelişiminde geçmişten günümüze çok yol kat edilmiştir. İlk olarak atari oyunlarında kendini gösteren futbol oyunları, zamanla bilgisayarda da kendini göstermeye başlamış ve günümüzde en çok tercih edilen oyun tarzlarından biri haline gelmiştir. Futbol oyunlarının, bilgisayar oyunlarının vazgeçilmez oyunlarından biri haline gelmesindeki etkenlerden biri şüphesiz Fifa 99 oyunudur. Yaklaşık yirmi iki yıl geçmesine rağmen hala sözlük sitelerinde, sosyal medyada ve forumlarda adından söz ettiren bir oyun olan Fifa99, özellikle 1980 ve 90’lı yıllarda doğan çocuk ve gençleri oldukça derinden etkilemiştir.

O döneme kadar böyle bir ana menüye sahip oyunla karşılaşmayan gençlik, Fifa 99 için o dönemin en gerçekçi ana menüye ve temalara sahip olduğunu düşünmekteydi. Oyunu ilk defa oynayan birçok genç ve çocuk, maç oynandığında oyuncuların gerçekteki yüzleriyle maça çıkacağı; stadlar ve seyirciler de sanki gerçekteki gibi görüneceğini düşünmüştü. Hele maç başlamadan önce stad seçeneklerinde “Ali Sami Yen Stadı”nın yer alması ve oyunda gerçekçi bir şekilde gösterilmesi oyunu ilk defa oynayacak kişileri oldukça heyecanlandırmıştı. Ancak, maç ekranı çıktığında ve oyuncuların görünümüne bakıldığında hiç de beklenildiği gibi değildi. Fakat maçın havası, spikerin anlatımı, klavyeyle maçı oynamanın verdiği haz ve gerçek olmasa da sanki gerçek bir maçmış gibi kişiyi gaza getirmesi birçok kişinin Fifa99’u beğenmesine etken oldu. Hatta öyle ki oynayanların bir kısmı bu oyunun resmen müptelası haline gelmişti.

Gerçi Fifa99’dan bir yıl önce Fifa’nın ilk PC oyunu olan Fifa98 oyunu yapılmıştı ancak sadece ülke takımlarının yer almasından dolayı ve Fifa99’a nazaran pek çok eksikliklerin olmasından dolayı pek rağbet görememişti. Fifa 98 oyunundaki eksiklerin giderilmiş hali olan Fifa99, daha çok ilgi görmeyi başarmıştı. Türkiye’de ise Fifa99’un beğenilmesinin asıl sebebi, oyunun görünümü ve verdiği hazdan ziyade daha çok oyunda Beşiktaş ve Galatasaray’ın yer almasıydı. Bir futbol oyununda iki Türk takımının ilk defa yer alması sanki ufo gören masum köylü gibi herkesi çok şaşırtmış ve çok beğendirmişti.

Fifa99’u efsane yapan bir diğer ayrıcalık ise oyunda yer alan şarkılardı. Özellikle oyunun jeneriği olan “Fatboy Slim – Rockafeller Skank” şarkısı çok sevilmiş ve bu şarkı adeta oyunla bütünleşmişti. Geçen bunca yıla rağmen bu şarkı çalınca neredeyse herkesin aklına Fifa99 oyunu gelirken aynı şekilde Fifa99 oyunu denildiğinde ilk olarak bu şarkı akla gelmektedir. Oyunda yer alan “God Within – Raincry”, “Lionrock - Lude Boy Rock” ve “Dylan Rhymes – Naked and Ashamed” gibi diğer şarkılar da o dönem oldukça beğenilmiştir ve bu şarkılar çalarken de ilk olarak Fifa99 oyunu birçok kişinin aklına gelmektedir.

Yıllar geçtikçe futbol oyunları da gelişti. Hatta kimi zaman öyle çok gelişti ki futbol maçı esnasında uzaylıların maç esnasında sahaya girip futbolcu kaçırma vakası (Fifa2000), oyuncuların topa vururken ayaklarının çime girip çıkması (Fifa2010), kalecinin topu kurtarırken bazen direğin içine girip kurtarması (Fifa 2017) gibi eksantirik gelişmeler de kat etmişti. Ancak futbol oyunu oynama kolaylığı, oyuncu ve stadların gerçekçiliği ve oyun özelliklerinin daha gerçekçi hale gelmesiyle birlikte futbol oyunları olumlu yönde gelişim gösterdi ancak hiçbir futbol oyunu Fifa99 kadar büyük sükse yapamadı. İlk futbol oyunlarından biri olmasından mı yoksa oyunun dönemine göre oldukça kaliteli ve etkileyici olmasından mıdır bilinmez, dönemine göre oldukça ses getirmiş ve geçen yirmi iki yıla rağmen hala oynanan oyunlardan birisi olmayı başarmıştır. Fifa 99, getirdiği yeniliklerle; bıraktığı izlenimlerle ve gelecekteki futbol oyunları için bir ışık olmasıyla futbol tarihinin mihenk taşıdır. Futbol oyunları tarihinde bu denli etkisi ve önemi olan Fifa 99’dan bahsetmemek hiç olmazdı.

Editör: TE Bilişim