Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlık Şubesi iş birliği ile  ‘Ev Hayvanı Kimliklendirme’ etkinliği gerçekleştirildi. İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, il genelinde bin 271 kedi, 4 bin 427 tane de  köpek kayıt altına alındığını belirtti.

Valilik Meydanında düzenlenen etkinliğe Eskişehir Vali Yardımcısı Ali Çetin, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Oda Başkanı Erdinç Yuva, veteriner hekimler, hayvan koruma dernek temsilcileri ve hayvan sahipleri katıldı.

Evcil hayvanların kimlikleştirilmesinin önemine vurgu yapan Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Oda Başkanı Erdinç Yuva, “Sahipli kedi, köpek ve gelinciklerin kimliklendirilmesi işlemleri ilgili yönetmelik’ çerçevesinde yürütülmektedir. Ev hayvanı kimliklendirmesinde Eskişehir genelinde 56 veteriner kliniğinde faaliyet yürütmekteyiz. Veteriner hekimler olarak patili dostlarımızı bir birey olarak görmekteyiz. Bu sebeple can dostlarımızın kayıt altına alınmasını hayvan sahiplerimizden talep etmekteyiz. Biz Veteriner Hekimler ilimiz ve ülkemiz genelinde hayvan ve halk sağlığının her alanında gece gündüz demeden hizmet vermekten mutluluk duyuyoruz. İlimizde kimliklendirme işlemi, 2021 yılı Nisan ayında başlamış olup, İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı İlçe Müdürlükleri ile Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odasına bağlı yetkilendirilmiş veteriner klinikleri marifetiyle yürütülmektedir. Ev hayvanı kimliklendirme programında, ev hayvanlarımızın sırt bölgesine deri altına mikroçip yerleştirilip, bu mikroçip numarası ‘Ev Hayvanı Kayıt’ sistemine kayıt edilerek, ev hayvan sahibine pasaport düzenlenip teslim ediliyor. Patili dostlarımıza uygulanan mikroçip ile sahipli kedi ve köpeğimize ait aşılama, cerrahi müdahaleler, sahip değişiklikleri gibi bilgiler takip edilebilme imkânı sunmaktadır. Aynı zamanda yapılan uygulama ile kayıt altına alınmış olan ev hayvanların sokağa terk eden hayvan sahipleri tespit edilerek, ilgili mevzuatlarla idari yaptırımlar uygulanacaktır. Böylelikle birçok problemle karşılaştığımız sokak hayvanı popülasyonunda azalma olması değerlendirilmektedir. Bu nedenlerle ev hayvanı sahiplerinin 31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi ve köpeklerini, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerince veya yetkilendirilmiş veteriner kliniklerine başvurarak kayıt altına aldırması önem arz etmektedir.’’ dedi.

Etkinlik, sahipsiz hayvanların ilimizde takibini yapan hayvan koruma derneklerinde görevli yerel hayvan koruma görevlilerine, sokak hayvanlarına dağıtılmak üzere Eskişehir Valiliği ve Eskişehir Bilecik Bölgesi Veteriner Hekimler Odası tarafından mama dağıtımı ile sona erdi.

Editör: TE Bilişim