Ticaret İl Müdürü Şinasi Balta ticari işletmelerin Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinden korunmak amacıyla esnaflara yapılacak olan Gelir Kaybı Desteği ile ilgili açıklamalarda bulundu.

“Esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik 3 ay süreyle ödenmek üzere aylık 1.000 Türk Lirası “Gelir Kaybı Desteği” ve büyükşehir olmayan İllerde aylık 500 Türk Lirası tutarında “Kira Desteği” nde bulunulması kararlaştırılmıştır.” diyen Müdür Balta açıklamalarının devamında şu ifadelere yer verdi:

Ticari işletmeleri Covid-19 salgınının olumsuz etkilerinden korumak amacıyla 22.12.2020 tarihli ve 3323 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı kapsamında; esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirlere yönelik 3 ay süreyle ödenmek üzere aylık 1.000 Türk Lirası “Gelir Kaybı Desteği” ve büyükşehir olmayan İllerde aylık 500 Türk Lirası tutarında “Kira Desteği” nde bulunulması kararlaştırılmıştır. Gelir Kaybı ve Kira Desteği için başvurular, 31 Mart 2021 tarihine kadar devam edecektir.

Bahse konu desteklerden;

  • 14.12.2020 tarihinden önce vergi mükellefiyetini tesis ettirenler,
  • Esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olan vergiden muaf esnaf ve sanatkârlar,
  • Faal olan ve ticari kazançları basit usulde tespit edilenler,
  • Faal olan ve işletme hesabı esasına veya bilanço esasına göre defter tutanlardan “esas faaliyet konusu” Bakanlık tarafından desteklenen NACE kodları arasında yer alan esnaf ve sanatkârlar ile gerçek kişi tacirler,
  • Kira desteği için işyeri kira olanlar faydalanabilmektedir.

Söz konusu desteklerden faydalanmak üzere yukarıda açıklanan kapsamda yer alan ticaret erbabının başvuruları kabul edilmekte olup, kapsamın dışında kalanlar destekten yararlanamamaktadır.

İlimizde 650 ticari işletme yukarıda belirtilen başvuru şartlarını taşımasına rağmen destek başvurusunda bulunmamıştır. Bu işletmelerin, herhangi bir hak kaybına uğramaması amacıyla “Kira Desteği” başvurularında kira kontratı ve 2020 yılı içerisinde yapmış oldukları kira ödemelerine ilişkin en az bir banka dekontunu e-devlet üzerinden sisteme kaydetmeleri ve kendilerine ait İBAN numaralarını sisteme doğru girmeleri gerekmektedir.

Destek başvurusunda bulunmak isteyen esnaf ve sanatkâr işletmeleri ile gerçek kişi tacirler, söz konusu başvurularla ilgili her türlü iş ve işlemler için üyesi oldukları Ticaret ve Sanayi Odalarından, Esnaf ve Sanatkârlar Odalarından ve Bilecik Ticaret İl Müdürlüğümüzün 0 228 210 02 29 numaralı telefonundan destek alınabileceklerdir. Başvuru yapamayan esnaf ve sanatkârlarımız ile gerçek kişi tacirlerimize belgelerini, (E-Devlet Şifresi, İBAN numarası, Vergi Levhası, Kira Sözleşmesi, Banka Dekontu vb.) getirmeleri halinde İl Müdürlüğümüz personeli tarafından yardımcı olunacaktır.”

Editör: TE Bilişim