Edebali Özel Sürücü Kursu Müdürü Mehmet Çobanoğlu, Ehliyetini 1 Ocak 2016 tarihinden önce alan eski tip sürücü belgesi sahiplerinin ehliyetlerini yenilemesi için son tarihin yaklaştığını hatırlattı.

Sürücülerin, 31 Aralık 2022 tarihine kadar İlçe Nüfus Müdürlükleri aracılığıyla eski ehliyetlerini yeni sürücü belgesi kartlarıyla değiştirebileceğini belirten Çobanoğlu, bu süreçte kullanabilmeleri için geçici bir form verileceğini de ifade etti.

Sürücüler, 31 Aralık 2022'ye kadar nüfus müdürlüklerine başvurarak, değerli kağıt bedeli 13 ve vakıf payı bedeli 2 TL olmak üzere toplam 15 TL ödeme yaparak sürücü belgesini yenileyebiliyor.

CEZASI VAR

Kanuni süre içerisinde eski tip sürücü belgesini yenilemeyen kişilerin sürücü belgeleri geçerliliğini yitiyor. Bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacak. 31 Aralık 2022 tarihinden sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuranlar 15 TL olan değiştirme ücretinden yararlanamayacak, 2023 yılı için belirlenen gerekli harçlar (sürücü belgesi harcı), değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip sürücü belgesine başvurabilecek.

EHLİYET YENİLEME NASIL YAPILIR?

Ehliyet yenileme için randevular internet üzerinden, Alo 199 Çağrı merkezinden, mobil uygulamadan ya da ’nvi.gov.tr’den oluşturulabiliyor. Randevu oluşturulduktan sonra sürücü belgesini yenileme işlemi gerekli evraklarla birlikte nüfus müdürlüklerinden tamamlanıyor.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından basılan sürücü belgeleri PTT'ye teslim edilerek yurt içinde başvuruda bulunan kişilerin adreslerine ulaştırılıyor. Başvuruda bulunan kişilerin sürücü belgeleri ellerine ulaşana kadar geçen süreçte nüfus müdürlüklerinden ya da e-devlet üzerinden alınan geçici sürücü belgesi ile başvuru sahipleri araçlarını kullanabiliyor.

YENİ EHLİYET İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Kimlik Belgesi (Nüfus Cüzdanı - Yeni Kimlik Kartı ya da Pasaport)

Eski sürücü belgesi

Yeni çıkarılmış Sürücü Sağlık Raporu

Sürücü belgesi

Değerli kâğıt ve harç bedeli, vakıf payı makbuzu

2 adet biyometrik fotoğraf

Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan

Adli Sicil Belgesi (Adliyeden alınacak olup Elektronik ortamda sistemden kontrol edilmektedir.)

Ayrıca Nüfus Müdürlüğünde verilecek parmak izi.

Eski ehliyetini yenilemeyen vatandaşlar hakkında cezai işlem uygulanacağı belirtilerek bu belgeler ile araç kullanan kişilere; kolluk kuvvetlerince Karayolları Trafik Kanunu'nun 39/3 maddesi gereği 'Geçerlilik süresi dolan sürücü belgesi ile araç kullanmak' fiilinden idari para cezası uygulanacağı paylaşıldı.

Editör: TE Bilişim