İnsan unsurundan kaynaklı olarak meydana gelen trafik kazalarını minimize düşürmek, sürücünün trafiğe çıktığı andan itibaren hafıza, hız kontrolü ve saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçmek için uygulanılan test sonucu verilen psikoteknik belgesi 30 Haziran'dan itibaren ticari araç sürücüleri için zorunlu olacak. Bilecik’te Psikoteknik belgesi olmayan sürücülere bin 181 lira cezai işlem uygulanacak.

İlimizde de ticari araç sürücülerinin psikoteknik belgesinin olması mecburi hale getirildi. Psikoteknik test raporu olmayan sürücülere 1.180 lira cezai işlem uygulanacak. Ayrıca araç kullanmalarına da izin verilmeyecek. Trafik kazalarının yüzde 96’sının sürücü hatasından kaynaklı olması psikoteknik sınavının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gözleri önüne getirdi.

Bilecik’te tek Demirkıran Sürücü Kursu’nda yapılabilen test için sürücüler belgeyi alabilmek için sıraya girdi.

PSİKOTEKNİK BELGESİ İÇİN 12 FARKLI TEST UYGULANACAK

Sürücülerin refleksini, algısını ve karar verme kabiliyetini ölçerek trafik kazalarını asgariye indirmek için uygulanan psikoteknik testi 30 Haziran itibariyle ticari araç sürücülerine mecburi hale getirildi. Son zamanlarda artan trafik kazalarının önüne geçmek için genelge yayınlayan İçişleri Bakanlığı 1 Temmuz 2021 itibariyle psikoteknik belgesi olmayan sürücülere 1.181 lira ceza kesecek. 1,5 saatlik test sırasında bu süre içerisinde sürekli dikkat testi, muhakeme testi, koordinasyon testi, seçici dikkat testi, hız mesafe tahmin testi, çarpışma tahmin testi, görsel algı bellek testi, kişilik testi, görsel süreklilik testi, çevresel görsel görüş testi, tepki hızı testi ve trafiğe ilişkin görüş testi olmak üzere 12 farklı test uygulanarak riskli sürücüleri tespit edip, bu riskli sürücüleri trafikten uzaklaştırıp kazaları azaltmak hedefleniyor.

847 AYRI NOKTADA ALINABİLECEK

Bütün ticari araç kullanıcıları Türkiye'nin 847 noktasında yeralan merkezlere 1 Temmuz tarihine kadar bu belgeyi almak için sabah 08.00 ile 23.00'e kadar gidebilecekler.

Bilecik’te araç sürücüleri aldıkları değerlendirme sonucunu psikiyatri doktorunun onayından sonra e-nabız üzerinden görebilecekleri gibi, 1 Ocak tarihinden önce rapor alan sürücülerin mutlaka e-nabız uygulamalarından rapor sonuçlarını kontrol etmeleri ve bu tarihten sonra alanların ise mutlaka e-devlet üzerinden raporlarını kontrol etmeleri gerekiyor.

Editör: TE Bilişim