Konferansın açılış konuşmasını yapan Yrd. Doç. Dr. Refik Arıkan, Türk tarihinde çok önemli bir kırılma noktası olan I. Haçlı Seferi sonucunda Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkentinin İznik’ten Konya’ya taşındığını, bu toprakların ancak 250 yıl sonra Orhangazi döneminde Osmanlı Devleti tarafından geri alınabildiğini söyledi.

Dr. Jason T. Roche hakkında da bilgi veren Arıkan, Haçlı Seferleri üzerine uzman olduğu belirttiği Dr. Roche ile yürüttükleri bir TÜBİTAK projesi kapsamında hem Bilecik’te hem de Türkiye’nin farklı yerlerinde arazi araştırması yaptıklarını ve amaçlarının Haçlıların Anadolu toprakları üzerinde ilerledikleri güzergahı ve Dorlion Savaşı’nın yerini tespit etmek olduğunu ifade etti.

Dr. Jason T. Roche ‘I. Haçlı Seferi’nde Yaşananlar’ başlıklı sunumunun ilk bölümünde seferin geniş bir özetini ana unsurlarıyla ortaya koydu. Kilisenin çağrısına uyan binlerce erkek, kadın ve çocuğun hangi amaçla ve hangi yollardan Kudüs’e gittiğini anlatan Roche, sunumunun ikinci bölümünde Avrupa’nın içlerinden Anadolu platosuna, oradan da Suriye ve Filistin’e, uzanan seferin şartlarını değerlendirdi ve sefere katılanların içinde bulunduğu zorlukları anlattı. Dr. Roche sunumunun son bölümünde ise sefere katılanların düşünce ve deneyimlerini 11.yy sonu 12.yy başı Latince kaynaklardan yola çıkılarak ele aldı.

Konferansta Dr. Jason T. Roche’un çevirmenliğini Yabancı Diller Bölüm Başkanlığı’ndan Okt. Emre Engin yaptı. İlgiyle takip edilen konferans, soru-cevap bölümünün ardından, Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Tunçel’in Dr. Jason T. Roche’a Üniversitemizin anı tabağını vermesiyle sona erdi.

Editör: TE Bilişim