Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, kalıtsal bir kas hastalığı olan DMD için umut verici bir çalışmaya imza attı.

Bu çalışma sayesinde DMD hastaları için umut verici yerel tedavi geliştirilmesi hedefleniyor.

Üniversiteden yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''Duchenne muscular dystrophy (DMD) hastalığı kalıtsal bir kas hastalığıdır. 

Çoğunlukla erkek çocuklarda görülmekle beraber, kas dokusu distrofin (kas yapıtaşı proteini) isimli proteini üretemez. Bu durum kaslarda zayıflığa neden olur. Hastalığın ilerlemesi ile birlikte kalp kası hasarı görülmeye başlar. Günümüzde kök hücre ve farklı kalp ilaçları (Cat 1004 iltihap önleyici) kullanılsa da sadece hastalık seyrinin yavaşlatılmasına yardımcı olmaktadır.

Bu hastalığın tedavisi ile ilgili Bilecik Şeyh Edebalı Üniversitesi/Tıbbi Farmakoloji ABD olarak gen transferi ve gen taşıma sistemi tasarımı ile ilgili çalışmalarımız bulunmaktadır. 7 Eylül Dünya DMD Farkındalık günü ile beraber çalışmalarımız Türkiye Sağlık Bilimleri Entitüsü Başkanlığı (TÜSEB) tarafından 2022-AR-GE/Stratejik Sağlık Teknolojilerine Yönelik Ar-Ge Proje Çağrısı kapsamında 1 milyon TL bütçe ile desteklenmesine karar verilmiştir.

Projemiz ile Doç. Dr. Ali Taghizadehghalehjoughi’nin yürütücülüğünde 6 farklı disiplinden 9 bilim insanı DMD hastalığına genetik temelli tedavi oluşturulması için araştırma yapacaktır. Bu çalışma sayesinde DMD hastaları için umut verici yerel tedavi geliştirilecektir.''

Editör: TE Bilişim