Alve İnşaat sahibi Veli Çelik, Seven Pasajı yerine yapılan AVM’nin bitmiş olan 120 araç kapasiteli otoparkının hala neden açılmadığına dair soruya yanıt verdi. Çelik, parseller arasında tehit ifraz sözleşmesi olduğunu bunların ayrılması gerektiğini, geçen yıl bunların çözüldüğünü ve Belediye’ye bildirdiklerini ayrıca Otoparkı Belediye’ye kısa sürede teslim edebileceklerini söyledi.

Çelik, ayrıca Otopark için ruhsat alınıp iskan ile kullanıma açılabilineceğini fakat Belediye’nin işi ağırdan aldığını da aktardı. Otoparkın henüz bitmemesine ve Belediye’nin teslim almamasına rağmen burasının Belediye tarafından 2019 yılının 9 Temmuz’un da ihale edilmesi ise şaşırtıcı ve manidar bulundu.

Bilecik Arena Programı’nın bu haftaki konuğu Alve İnşaat sahibi Veli Çelik oldu.

Yarın Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni ve DHA İl Temsilcisi Cafer Elmas’ın moderatörlüğünde gerçekleşen programda Alve İnşaat sahibi Veli Çelik; Bilecik Olay Haber Sahibi ve İHA İl Temsilcisi Rafet Sünetçi, 11 Haber Sahibi Erhan Toka ve Değişim Gazetesi Muhabiri Hande Nur Uysal’ın sorularını yanıtladı.

Veli Çelik, Bilecik kamuoyunun gündemini çokça meşgul eden ve hala da etmeye devam eden eski Seven Pasajı’nın yerine Alve İnşaat tarafından yapılan AVM’nin bitmiş olan ve açılmayan 120 araç kapasiteli Otoparkına ilişkin konuştu.

Alve İnşaat sahibi Veli Çelik:

     “Geçen yıl biz Belediye’ye defalarca bildirdik”

Çelik, konuşmasının başında, “Bilecik Belediyesi 2018 Ocak ayında ihaleye çıktığında biz tek katılımcı olarak ihaleye girdik. Mevcut Belediye’nin hazırlamış olduğu projelerle giriyoruz, 21 Şubat 2018’de sözleşme imzaladıktan sonra 10 gün içinde projeleri teslim etti. Projeleri incelediğimizde bazı projelerin sıkıntılı olduğunu, düzeltmemiz gerektiğini Belediye’ye yazılı olarak ilettik ve 7-8 ay proje değişikliği sürdü sonrasında inşaata başlamış olduk.

İhalenin özü şudur, Belediye’den sonra ihaleden şartname değişmez.  İhaleden önce neyse ihaleden sonra da o şartname değişmez, değiştiremezsiniz yasal değil sözleşmeye tabi kalarak projeyi bitirmek zorundayız. Projede değişiklik oluyor çünkü bizim projemiz her ne kadar AVM adı altında olsa da özellikle market katı harç yüksekliği 2.70’ti, 3 metre 50 santim havalandırma kanalları düşünürsen 2.50 düşüyordu yani bunun bir işyeri için çok kullanışlı olmayacağını dile getirdik. Bundan dolayı binanın harç yüksekliği ile sadece proje değişikliği oldu artı cinemaximum bizim yaptığımız görüşmelerde işe başlamadan önce bu sinemaların yerel sinemalar işletebilir ama kurumsal firma gelip de bu bizim standartlarımıza uygun olmadığını binanın en az harç yüksekliğinin 10 metre olması gerektiğini belirtti. Biz projeyi cinemaximum’un isteği doğrultusunda revize ettik, proje değişikliğini biz talep ettik önceki yönetimde” ifadelerine yer verdi.

“Bina yapıldı, Otopark ve meydan Belediye’ye ait. Burası Bilecik’te Otopark sorunu varken neden açılmıyor? Bir problem mi var?”sorusuna ise Çelik, şöyle cevap verdi:

“Biz hem 2021’in Ocak ayından itibaren Otoparkın yüzde 99 seviyesinde yüzde 1’lik bir işin kaldığını Belediye’ye belirttik. Şu taahhütlerinizi yerine getirirseniz biz de Otoparkı açalım, bizim aslında Otoparkımız bitmiş içeride araba park edilecek pozisyonda ve artı ilk projede Otoparkımız tek kattı. Biz Otoparkı iki kata çıkardık, 120 araçlık ve Otoparkı biz çok araştırdık. Bu bölgede böyle otopark yok, herkes rahatlıkla arabasını park edebilecek özel bir statif çözdürdük. Onun için kolonlar arasında 14 metre var çok rahatlıkla manevra yapabileceğiniz şehrin göbeğinde Otopark yaptık ve 2 katlı. Bu tabii ki Bilecik’in sıkıntısını çözer çözmez bilemem ama o bölgenin sıkıntısını rahatlıkla çözebilecek bir Otopark.”

“Neden açılmıyor?”sorusuna ise Çelik, “Otoparkın olduğu yer farklı bir parsel 13. Binanın olduğu yer 12 parsel aynı adada. Parseller arasında tehit ifraz sözleşmesi vardı. Bunların ayrılması gerektiğini geçen sene defalarca biz bildirdik ama geçen sene bunlar çözüldü aslında biz Otoparkı Belediye’ye kısa sürede teslim edebiliriz tabii ki, ruhsat alınabilir, iskan alınıp kullanıma açılabilir bunlar hep Belediye’nin taahhüdünde aslında. Biz yapı olarak binanın içini bitirmişiz, meydan da bir güvenlik alındıktan sonra açılabilir tabiki, bizim Otoparkımız bitmiştir.  Burada mağdur olan bir kişi varsa o da benim” şeklinde cevap verdi. 

Bu durumda ise henüz bitmemesine ve Belediye’nin teslim almamasına rağmen bu Otoparkın Belediye tarafından geçtiğimiz yıl ihale edilmesi şaşırtıcı ve manidar bulundu.

Bilindiği gibi, 9 Temmuz 2020 tarihinde Bilecik Belediyesi tarafından 34 işyeri ihale edilmiş, bu işyerleri arasında Ali Rıza Özkay Caddesi’nde yeni yapılan AVM’nin altındaki Otoparkta ihale edilerek alıcı bulmuş fakat ardından ihale iptal edilmişti.

Editör: TE Bilişim