Birleşik Emekliler Sendikası’nın ilk resmi şubesi Bozüyük’te açıldı.

Açılış törenine; Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül ve Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, Belediye Başkan Yardımcıları Mahmut Fındık ve Mehmet Ali Karasu, Sendika İlçe Şube Başkanı Nazmi Yüksel, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile emekliler katıldı.

Birleşik Emekliler Sendikası Genel Başkanı Mahmut Şengül, yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi:

“Ülkemizde 13 milyon 700 bin emekli yaşamakta ve bunun yaklaşık 9 milyonuna yakını asgari ücretin altında emekli maaşıyla yaşamını idame ettirmek zorunda kaldı. Maalesef emekliler geçinemiyor. Emekliler pazaryerlerinde çöp artıkları toplamak, askıda ekmeğe muhtaç bir duruma bırakıldı. Bu yüzden de emeklilerin toplumun sayısal bakımından en geniş kitlesine sahip olmasına rağmen en mağdur kitlesiyiz. İşte bu mağduriyetimizin sebebi ise emeklilerin bu güne kadar örgütsüz olmasından kaynaklıydı. Biz Birleşik Emekliler Sendikası’nı kurarak emeklilerin artık bir çatı altında toplanıp, örgütlü bir şekilde insanca yaşayacağı bırakın pazarlardan artık toplamayı çocuğunun bile eline bakmadan özgürce kendi geliriyle yaşamını idam ettirebilecek koşulları yaratmak için bu sendikayı kurduk.Bunun için de Türkiye genelinde şu ana kadar 30 ilde temsilciliğimiz kuruldu.  Diğer illerde de hızlı bir şekilde temsilciliklerimizi açacağız.”

Açılış töreni kurdele kesimi ile sona erdi.

EMEKLİLER TALEPLERİNİ SIRALADI

“İNSANCA BİR YAŞAM İSTİYORUZ

Açılış töreninin devamında ise Birleşik Emekliler Sendikası yöneticileri Cumhuriyet Meydanı’na giderek sendikanın taleplerini içeren bir basın açıklaması yaptılar.

Sendika İlçe Şube Başkanı Nazmi Yüksel’in yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değerli emekli dostlar, hepinizin bildiği gibi 1999’da çıkartılan yasa ile emekli maşları arasında uçurum oluştu. Emeklilerin yüzde 42’si bu uygulama ile asgari ücretin altında yine 1.700 bin emekli ise 3.500 TL ile yaşamını sürdürmeye çalışıyor. Günümüzde emeklilerin büyük bir çoğunluğu metropol illerde yaşamakta, bu illerde en düşük ev kirası emekli maaşlarının üzerinde. Yine ülkemizde durdurulamayan enflasyon artışından kaynaklı enerjiden gıdaya tüm tüketim maddelerinde ve ulaşıma yüzde 300’ün üzerinde zam geldi.

Tam da emeklilerin ensesinde boza pişirildiği, emeklilerin yoksulluğa ve sefalete teslim edildiği süreçte emekli maaşlarına yapılacak artışlar öncesi TÜİK tarafından yapılan enflasyon oranı gerçeği yansıtmadığı gibi 13 milyon 700 bin emeklinin aklıyla dalga geçtiklerine şahitlik yapıyoruz. Biz emekliler olarak, buradan iktidara sesleniyoruz; bizler çalışma hayatından emekli olduk, yaşamdan değil. Emekliye 3 bin 500 TL ile geçin diyenlerin anlıyoruz ki emekliyi açlığa mahkum ederek emekli nüfusunu yük olarak görmekte ve uygulamış oldukları politikalarla emeklilerden kurtulmak istemekte. Oysa ki emeklilik sadaka ya da devlete yük değil bedeli peşin ödenmiş bir haktır. Bizler artık askıda ekmek gibi aşağılayıcı politikalarla değil insanca ve pazarlarda artık toplamadan insan onuruna yakışır bir yaşam istiyoruz. Bizler yeni bir şey değil 2000’li yıllar sonrası soframızdan ve cebimizden çalınanı istiyoruz. Örneğin 2001 yılında en düşük emekli aylığı ile 7 adet çeyrek altın alınırken, bugün sadece 1.82 çeyrek altın alınmakta, yine 2002 yılında asgari ücret 184 TL iken en düşük emekli aylığı 257 TL’ydi. Günümüzde ise asgari ücret 5.500 TL en düşük emekli aylığı 3 bin 500 TL.

Peki emekliler olarak taleplerimiz neler?

En düşük emekli taban aylığının yeni açıklanacak asgari ücret oranında yükseltilmesi, bu işlemden sonra bütün emeklilere enflasyon oranında artış yapılması.

İki bayram da verilen bayram paralarının ismi ikramiye olarak değiştirilerek asgari ücret oranına yükseltilmesi

Emeklilerin yaş itibariyle en fazla ihtiyaç duyduğu sağlık hizmetinin ulaşılabilir olması ve sağlıkta emeklilerden katkı payının kesilmemesi

Emekli promosyonları SGK tarafından bankalara çağrı yapılarak açık ihale usulü ile belirlenmesi

EYT mağduriyeti derhal giderilmeli

En önemlisi ise emekli sendikalarının önündeki yasal engeller kaldırılsın. Emekli sandıkları ile emekli talepleri SGK ile toplu iş sözleşmesi ile belirlensin.

Taleplerimizin iktidar tarafından amasız, fakatsız, lakinsiz, derhal uygulanması, muhalefet partilerince ise parti programlarında bu taleplerimizin yer almasını istiyoruz.

Editör: TE Bilişim